logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec CO z dolnym spalaniem dymi do piwnicy przy otwieraniu klapy - co zrobić?

grzegorz041 03 Lut 2016 17:13 18483 57
Najlepsze odpowiedzi

Jak ograniczyć dymienie z kotła dolnego spalania do piwnicy podczas otwierania górnej klapy?

Przy otwieraniu górnej klapy trzeba najpierw zamknąć dopływ powietrza od dołu, lekko uchylić klapę i poczekać, aż ciąg „przestawi się” na górę; dopiero wtedy otworzyć szerzej i dołożyć paliwa [#15402151][#15414880] Taki kocioł wymaga bardzo dobrego ciągu kominowego i doprowadzenia powietrza do kotłowni, bo przy słabym wygrzaniu komina, długim labiryncie spalin albo zbyt małej ilości powietrza będzie dymił przy otwieraniu [#15401479][#15405985][#15414880] Jeden z forumowiczów sugerował też klapkę dymową / krótki obieg spalin, żeby przed otwarciem ominąć część wymiennika i poprawić „zug” [#15401479][#15401870] Jeśli konstrukcja nie ma takiego obejścia, to może być po prostu wada samoróbki i trzeba liczyć się z przebudową albo bardzo ostrożną obsługą [#15408743]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 15400128
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Ocena: 142
    Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio piec z dolnym spalaniem-wyrób ''samoróbka'' robiony przez ''spryciarza z wioski''. Zabrzmiało to może trochę żartobliwie, ale ''spryciarz'' nie jeden piec już zrobił w swoim życiu i w zasadzie użytkownicy sobie chwalą. Ale do rzeczy. Piec pali jak najbardziej ok., jedyny mankament to, gdy otwieram drzwiczki ( właściwie to nie drzwiczki, tylko jakby klapa z góry ), dym nie idzie w komin tylko prawie w całości przedostaje się do piwnicy. Po zamknięciu drzwi (klapy) wszystko jest ok. Wcześniej miałem piec z górnym spalaniem i wszystko było w porządku. Komin jest wysoki,wyczyszczony,przekrój ok.30 x 15 cm. Czy zamontowanie wyciągu spalin pomoże? Pomysł był też ,żeby nad piecem zamontować pochłaniacz kuchenny z wiatrakiem i podpiąć pod komin.... :D Tylko czy to ma sens....? Budowa jest prawie identyczna jak tu; http://kolton.sk/wp-content/uploads/zalety/TROX-zalety2.png Dzięki za podpowiedzi..
  • REKLAMA
  • #3 15400176
    bigkris
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Pokaż no zdjęcia tego pieca bo według mnie to ty tam masz piec z górnym spalaniem

Dodano po 1 [minuty]:

dodatkowo poczytaj bo chyba pomyliłeś pojęcia dolnego i górnego spalania. Tzn piec dolnego spalania rozpalasz od dołu i węgiel pali się w górę a piec górnego od góry rozpalasz i pali się w dół
  • Pomocny post
    #5 15400226
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Spaliny idą niezłym labiryntem, przy takiej konstrukcji musi być niezły cug.

Obawiam się że komin masz za mały. Jakimi rurami (średnica) piec podłączony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 15401170
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15401222
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Moc pieca ciężko opisać. Wsad ma 50x50 cm!!. Taki sobie zamówiłem. Wchodzi cały worek trocin. (worek po ziemniakach). Komin jest dość wysoki. Przechodzi przez parter, piętro, strych i dach. Myślę,że ma z 8 m. Fakt, że jest trochę stary-stawiany jeszcze na glinie. Ale jaszto ma rację. ''Producent'' mówił coś takiego...
  • REKLAMA
  • #10 15401266
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Też trzeba się nauczyć otwierać taki piec :) Nie w każdej chwili można go otworzyć.
    Trzeba otwierać wtedy gdy bardzo mocno się pali i robić to stopniowo i powoli.
  • #13 15401479
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Przyczyn może byc kilka : Za długi wymiennik w stosunku do ciągu komina , brak prawidłowego napowietrzenia kotłowni, brak dobrego rozpalenia i wygrzana komina. Do rozpalania i otwierania przydaje się tzw krótki obieg, czyli klapa , która skraca długość wymiennika i zwieksza "zug" w kominie.
  • #15 15401852
    Łukasz2407
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    A to je piec czy kocieł?
  • #18 15402151
    slawek str
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Moim zdaniem powinieneś przed otwarciem tzw.klapy zamknąć dopływ od dołu i delikatnie uchylić klapę aby zmienić kierunek napowietrzania kotła. Po chwili jak zauważysz że zaczyna ciągnąć od góry zwiększ dopływ powietrza od góry uchylając klapę górną. Dym z pod klapy powinien być odprowadzony do komina i otwarta klapa umożliwia dołożenie opału. Szyber na czopuchu od początku tego manewru powinien być otwarty aby przyspieszyć ruch spalin w kominie co ułatwi opisany sposób na zadymioną kotłownię. Po prostu próbuj bo nowy kocioł nowe umiejętności.Jak będziesz miał pytania to wal jak w dym. Pozdrawiam.
  • #19 15402317
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    slawek str napisał:
    powinieneś przed otwarciem tzw.klapy zamknąć dopływ od dołu i delikatnie uchylić klapę aby zmienić kierunek napowietrzania kotła. Po chwili jak zauważysz że zaczyna ciągnąć od góry zwiększ dopływ powietrza od góry uchylając klapę górną. Dym z pod klapy powinien być odprowadzony do komina i otwarta klapa umożliwia dołożenie opału. Szyber na czopuchu od początku tego manewru powinien być otwarty aby przyspieszyć ruch spalin w kominie co ułatwi opisany sposób na zadymioną kotłownię.
    Ja tak robię od 18 lat. Mam kocioł HEFa z dolnym spalaniem, odwracaniem ciągu do rozpalania i 3 pionowe przegrody wodne. Nie ma innego sposobu żeby się nie dymiło. Tego typu piece są dosyć oszczędne, ale wymagają dobrego ciągu.
  • #20 15402701
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Piec mam w sumie pierwszy sezon. Zamontowałem go w październiku. ''Producent'' też mówił o zamykaniu dołu, jak się otwiera górę i o ostrożnym otwieraniu klapy. Na swoje pocieszenie powiem, że nie zawsze się tak dzieje. Jak jest ''ciężka'' pogoda to jest tragedia, a przy jakimś mrozie, czy wietrze jest to do przeżycia. Najlepiej jest jak go zasypie trocinami po górną klapę-wtedy ani dymka!
  • REKLAMA
  • #21 15402810
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Mam podobny problem i myślałem aby zastosować jakiś większy wentylator którym można by wytworzyć nadciśnienie w kotłowni. Jak uda mi się zdobyć w miarę sensownej wielkości wentylator to sprawdzę czy to zadziała.
  • #22 15402864
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Próbowałem już zamontować nadmuch od strony popielnika. Miałem wentylator z pochłaniacza kuchennego. Dopasowałem go szczelnie do górnych drzwiczek popielnika,ale niestety po włączeniu popiół wraz z powietrzem nie idzie o dziwo w piec tylko na piwnicę i w wentylator. Pomimo,że w wentylatorze są regulowane obroty,nawet przy najmniejszych wszystko jest w piwnicy. Ale biednemu to wiatr w oczy....Myślę, że lepszy byłby wyciąg w czopuchu, albo faktycznie nadciśnienie. Jedno już mam może być i drugie!!!
  • #23 15402874
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ja mam taki: Piec CO z dolnym spalaniem dymi do piwnicy przy otwieraniu klapy - co zrobić? i gdyby nie dobre podciśnienie (15m komina 20x20) i odwracany ciąg to nie byłoby ciekawie bo czopuch jest poniżej górnej krawędzi drzwiczek.
  • #26 15403292
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Tak. Na początku. Wentylator wspomagający ciąg kominowy. Tylko jak potem takie cudo czyścić z sadzy? A jak się da wilgotne drzewo to nie do odskrobania. ze smoły.
  • #27 15403328
    grzegorz041
    Poziom 13  
    No...faktycznie....A jakby w czopuch wspawać rurę 100-tkę skierowaną w wylot komina. Rurę z dmuchawą połączyć rurą ''spiro''. Dmuchawa wdmuchiwała by powietrze z zewnątrz i robiła podciśnienie w czopuchu. silnik i łopatki nie nagrzewałyby się a i czyścić nie trzeba. Było by?
  • #28 15403340
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Gdyby to tak zrobić jak jest w dmuchawie do siana, ale tej leżącej toby było.
  • #29 15403345
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Drzewo do palenia ma być suche. To jest podstawa. Ja palę cały czas drzewem i nigdy nie miałem smoły w czopuchu. Jest tam tylko pył. Do czyszczenia wentylator wykręca się z obudowy. Można też zamontować wentylator wyciągowy spalin kominowy;
    Wentylator wyciągowy spalin kominowych - bbtronik.com.pl
    www.bbtronik.com.pl/wwsk/instrukcja_wwsk.doc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem dolnego spalania, który dymi do piwnicy przy otwieraniu klapy. Wskazuje, że komin jest wysoki i czyszczony, ale obawia się, że jego przekrój (20x20 cm) może być za mały. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym montaż wentylatora wspomagającego ciąg kominowy, zamontowanie klapki dymowej, a także poprawę wentylacji kotłowni. Wskazują na konieczność ostrożnego otwierania klapy oraz na możliwość przeróbek pieca, aby poprawić jego działanie. Użytkownik planuje sprzedaż pieca z powodu problemów z dymieniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA