logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fajny używany niedrogi UPS - Niedrogi UPS na ciężkie czasy

assan18 16 Lis 2021 18:15 591 2
REKLAMA
  • #1 19712514
    assan18
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Tak sobie kombinuję kupić jakiś fajny używany i niedrogi UPS na ciężkie czasy który w razie zaniku napięcia przepięcia w gniazdku zabezpieczy mój komputer. A w razie jakiegoś blackoutu będę miał na jakiś czas źródło prądu z którego np. naładuję telefon czy włączę jakieś nie prądożerne czy oświetlenie ledowe.....
    Niestety nie wiem jaki to ma być UPS i jaki maksymalnie pojemny akumulator można do niego podłączyć.

Kupiłem sobie używany UPS APC Back-UPS Pro 550 BR550GI podłączyłem do niego jakiś mały akumulator AGM 18 AH i urządzenie zabezpiecza mi serwer ruter i telefon. Niestety nie mam czym zmierzyć jakim prądem ładuje mi akumulator i jaki maksymalnie duży akumulator mógłbym do niego podłączyć. Tak czy inaczej sprawuje się super.

Chciałbym zakupię jeszcze jeden używany niedrogi UPS odpowiednio duży akumulator który przy okazji zabezpieczy mi urządzenia przed przepięciami a w razie problemów z prądem będę miał jakieś źródło zasilania.
    Z tego co oglądałem na youtube wiem że tak można zrobić tylko nie wiem jaki UPS kupię i jaki akumulator.
  • REKLAMA
  • #2 19712679
    mizar
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Generalnie UPSy nie są przystosowane do dłuższej pracy bo na taki czas wystarcza wbudowany akumulator.
    Ze swojego doświadczenia z kilkoma różnymi UPSami (głównie APC) wiem, że wytrzymują, ale trzeba indywidualnie sprawdzać temperaturę na radiatorach i transformatorze. W kilku przypadkach trzeba było dołożyć radiatory do tranzystorów i wstawić wentylator, żeby mieszał powietrze. Akumulator można dać tak duży jaki się chce, albo na jaki Cię stać. Trzeba tylko dokupić zewnętrzną ładowarkę np. do akumulatorów AGM, bo prąd ładowania z UPSów zwykle nie przekracza 1A (choć są wyjątki). Taką ładowarkę zwykle da się upchnąć w miejscu oryginalnego akumulatora. Prąd ładowarki trzeba dobrać do pojemności akumulatora. Jeśli wystarcza UPS z falą prostokątną na wyjściu, to można wyszukać na znanym portalu dosyć tanie różne używane UPSy, ale z sinusoidalną będą nieco droższe. Z APC sinusa mają głównie SMART-UPSy, ale one przeważnie mają zasilanie 24V, lub więcej (2 akumulatory, lub więcej).
    Trzeba jeszcze wyprowadzić na zewnątr przewody do akumulatora zewnętrznego minimum 4 mm2 i w miarę krótkie.
  • #3 20039611
    assan18
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Kupiłem APC dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
REKLAMA