logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani ale dobry akumulator do UPS? CT CSB EUROPOWER HAZE KOBE

Mr. CEWKA 10 Maj 2006 00:08 4732 2
  • #1 2610369
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Chciałbym wymienić akumulatory w UPS firmy APC.
    Szukam czegoś DOBREGO ale i w cenie rzędu 40-70 za szt.

Czy ktoś ma doświadczenie z akumulatorami do UPS/Centralek alarmowych?

Firm znalazłem kilka, nie wiem czy czymś się różnią poza nazwą (chyba wszystkie są chińskie)

CT
    CSB
    EUROPOWER
    HAZE
    KOBE
    Inna?

Rozumiem, że najlepiej wybrać akumulator w technologii AMG a nie typowo żelowy, z drugiej strony to własnie ostatnio wstawiałem akumulator AMG firmy CT do UPS firmy Orvaldi i kipnął po miesiącu pracy :(

12-14Ah 12V

Proszę o koleżeńską podpowiedź co i gdzie warto kupić.
  • #2 2610758
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Tani i dobry to się trochę wyklucza
    Zdeccydowanie KOBE
    Europower też stosowałem ( w ups APC ).
    A swoją drogą w tanich ups-ach trzeba się trochę tym akumulatorem opiekowac. Przynajmniej raz na miesiąc puścić go z bateri pod obciązeniem, przy okazji sprawdzisz jego skuteczność, rzeczywisty czas podtrzymania i trochę odświeżysz akumulator.
    Jak ma zadziałać 3 razy przez 5 lat (przzeciętna zywotność akumulatora) to się akurat za drugim razem mozesz ździwić
    Sam posiadam przy biurowym zestawie stary ups z ETY 650 i akumulator zewnętrzny 25 Ah Dryfit, dzięki opisanym zabiegom po 6 latach utrzymuje węzeł łączności, kompa z 19 caowym monitorem klasycznym przez ok 60 minut....
    Pozdr.J.

Dodano po 55 [minuty]:

Tani i dobry to się trochę wyklucza
    Zdeccydowanie KOBE
    Europower też stosowałem ( w ups APC ).
    A swoją drogą w tanich ups-ach trzeba się trochę tym akumulatorem opiekowac. Przynajmniej raz na miesiąc puścić go z bateri pod obciązeniem, przy okazji sprawdzisz jego skuteczność, rzeczywisty czas podtrzymania i trochę odświerzysz akumulator.
    Jak ma zadziałać 3 razy przez 5 lat (przzeciętna zywotność akumulatora) to się akurat za drugim razem mozesz ździwić
    Sam posiadam przy biurowym zestawie stary ups z ETY 650 i akumulator zewnętrzny 25 Ah Dryfit, dzięki opisanym zabiegom po 6 latach utrzymuje węzeł łączności, kompa z 19 calowym monitorem klasycznym przez ok 60 minut....
    Pozdr.J.
  • #3 2611265
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Mialem swego czasu Ever Net 1000 DPC, zdaje się z akumulatorami 2 x Europower i działał pięknie przez 7-8 lat, ale miał prawdopodobnie wadę konstrukcyjną. Przy przepięciu z linii (takim "zdrowym" czyli ~380-400) nie zadziałał jak należy (bezpiecznik, avr, warystor itd.) tylko się spalił (przetwornica), a brakowało ZWYKŁEGO "CHAMSKIEGO" bezpiecznika przy akumulatorach. Były podpięte fabrycznie "na sztywno" do przetwornicy, więc prąd zwarcia po przebiciu elektroniki wypalał w środku co się dało...

Wracając do sensu tematu, były tam przeciętnej jakości akumulatory, które "pielęgnowałem w następujący sposób". 2 krotnie Podłączałem obciążenie 25W (lampka z transformatorkiem i halogenem) i chodził około 60-120 minut do wyłączenia, a potem pełne ładowanie. Ups trzymał dobrze przez wiele lat, do momentu w/w uszkodzenia.

Więc zastanawiam się jaka jest procedura pielęgnacji akumulatorów, czy nie lepiej je rozładować małym prądem przy obciążeniu upsa, czymś nie elektronicznym, czy też lepiej go wyładować na szybko.

Nie wiem jak działa elektronika w APC, czy UPS uczy się pojemności akumulatora na podstawie kilku cykli rozładowań / ładowań, ale chyba to jak inicjuje się akumulator po raz pierwszy ma znaczenie (nie mówimy o akumulatorkach NICD NIMH czy podobnych) ale o kwasówce (AMG/Żel).

Może macie dostęp do jakiś materiałów na temat tego jak powinno się prawidłowo utrzymywać taki akumulator (DO UPS czy też DO INNEJ ZABAWKI) przez wiele lat w dobrej kondycji ?

Pozdrawiam i czekam na odzew.

-/\/\/\/\- (R)
REKLAMA