logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór czujnika podciśnienia: MPX5010PD czy MPX5100DP do zbiornika?

astley 23 Dec 2005 11:28 10707 7
  • #1 2108875
    astley
    Level 11  
    Witam !

Mam problem zwiazany z pomiarem podciśnienia. Sprawa wygląda tak jest zbiornik podłączony do pompy ssacej z niego wychodzi sobie wężyk i muszę stwierdzić kiedy ze zbiornika zostało odpompowane powietrze i jest w nim próżnia (no prawie próżnia). Całość ustrojstwa będzie sterował mikroprocesor ale z tym nie ma problemów. Problemem jest sam czujnik. Przeszukując zasoby internetu mój wybór padł na dwa czujniki motoroli MPX5010PD lub MPX5100DP w sumie różnią się tylko "presure range" ten pierwszy ma od 0-10kPa a ten drugi od 0-100kPa. Muszę sprawdzić czy w zbiorniku ciśnienie jest bliskie zeru. Który z nich zastosować. A jeśli żaden się nie nadaje to może ma ktoś propozycję jaki dać ?
  • #2 2108927
    wekar
    Level 14  
    Help: 2
    Rate: 50
    Witam
    Jeśli chcesz sprawdzać wartości jak najbliższe zeru to proponuje zastosować czujnik o jak najmniejszym zakresie pracy, a tylko dlatego że na pewno jest dokładniejszy. Poprostu ta sama ilość "woltów" przypada tak na jeden jak i na drugi czujnik, więc mierząc je, a tak zapewne te czujniki dzialają, dostajesz dziesięciokrotnie większą dokładność na czujniku o zakresie 0-10kPa w porównaniu do 0-100kPa.

Przykład 10kPa
    10kPa = 10V
    5 kPa = 5V
    0,5 kPa = 0,5v

Przykład 100kPa
    100kPa = 10V
    50kPa = 5V
    1kPa = 0,1V

Tak to chyba wyglada jeśli się pomyliłem toproszę innych o to by mnie poprawili
    Pzdr
  • #3 2109024
    Pi-Vo
    Level 37  
    Help: 319
    Rate: 207
    Tu jest potrzebny czujnik podciśnienia a nie ciśnienia i to o jak największym zakresie który będzie zależał od tego ile tej "próżni" ma być (wartość podciśnienia).Tu http://www.aplisens.com.pl/pl.html produkują dobre choć nie tanie czujniki ciśnienia i podciśnienia.Są tam czujniki podciśnienia względnego (mierzą różnicę od ciśnienia atmosferycznego) i absolutnego które mierzą względem komory próżniowej wewnątrz czujnika.Ten drugi wydaje się odpowiedni.Zdaje się że na zamówienie też robią (zakres i typ wykonania).
  • #4 2109058
    astley
    Level 11  
    Z tego co zrozumiałem z noty katalogowej są to czujniki różnicowe. Czyli jeśli do jedenego wejścia nie podłączę nic a do drugiego wężyk od zbiornika to po odpompowaniu powietrza ze zbiornika będę miał właśnie różnicę około 100kPa a to chba jest mniej więcej tyle ile wynosi ciśnienie atmosferyczne czyli jesli będzie próżnia czujnik powinien podać jedną ze skrajnych wartości napięcia. Chyba że coś knocę to mnie poprawcie
  • #5 2109099
    john_t
    Level 29  
    Help: 127
    Rate: 89
    astley wrote:
    Z tego co zrozumiałem z noty katalogowej są to czujniki różnicowe. Czyli jeśli do jedenego wejścia nie podłączę nic a do drugiego wężyk od zbiornika to po odpompowaniu powietrza ze zbiornika będę miał właśnie różnicę około 100kPa a to chba jest mniej więcej tyle ile wynosi ciśnienie atmosferyczne czyli jesli będzie próżnia czujnik powinien podać jedną ze skrajnych wartości napięcia. Chyba że coś knocę to mnie poprawcie

Dokładnie tak.
  • #6 2109108
    astley
    Level 11  
    Czyli musze zastosowac czujnik MPX5100 ? Ten MPX5010 po prostu jes "za mały" :) Tylko troche kosztuje ten czujniczek. Ma ktoś pomysł jak można taniej "sprawdzić prawie-próżnię" ?
  • #8 2110851
    Blasiutek
    Level 17  
    Help: 18
    Rate: 3
    Witam,
    a zaglądałeś do katalogu tme? Oni mają trochę tych czujników ciśnienia.

Pozdrawiam
    Blasiutek

Topic summary

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru czujnika podciśnienia do pomiaru prawie próżni w zbiorniku podłączonym do pompy ssącej. Rozważano dwa czujniki Motoroli: MPX5010PD (zakres 0-10 kPa) oraz MPX5100DP (zakres 0-100 kPa). Zalecano wybór czujnika o jak najmniejszym zakresie pomiarowym dla większej dokładności przy niskich wartościach ciśnienia, co przemawia za MPX5010PD. Jednakże, ponieważ czujniki te są różnicowe i mierzą różnicę ciśnień względem atmosfery, przy próżni w zbiorniku różnica ta wynosi około 100 kPa, co sugeruje zastosowanie MPX5100DP. Wskazano również, że do pomiaru podciśnienia lepsze mogą być czujniki podciśnienia względnego lub absolutnego, np. oferowane przez firmę Aplisens, która produkuje czujniki o różnych zakresach i typach wykonania, także na zamówienie. Zaproponowano także przegląd oferty przemysłowych czujników ciśnienia dostępnych u dystrybutorów, np. AP Dudek czy TME, jako alternatywę dla droższych czujników Motoroli. Podsumowując, do pomiaru prawie próżni w zbiorniku najlepiej zastosować czujnik różnicowy o zakresie około 100 kPa (MPX5100DP) lub specjalistyczny czujnik podciśnienia względnego/absolutnego z oferty producentów przemysłowych.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT