logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskusja na temat ciekawych reklam w TV

viayner 22 Lis 2021 09:15 744 28
  • #1 19722693
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam.
    Zainspirowany obejrzeniem kilku reklam w polskiej TV proponuje taki temat do dyskusji.
    Przykładowo to, co mnie zadziwiło:
    Reklama produktu, nie pamiętam dokładnie sofa czy szafa, może sklep meblowy. Nagle pada tekst: "...Oraz ta sofa w cenie..." Jak to możliwe fizycznie, chyba, że od moich czasów język polski się zmienił. Nie ma sensu odwiedzać tego sklepu, bo tylko jedna sofa jest dostępna i szanse, że ją dostaniemy jest zerowa. Chyba, że celem marketingowców było wskazanie, że "takie", "tego typu? produkty są dostępne i w takiej cenie, ale na pewno nie "ta?, bo jest tylko jedna na świecie.
    Pomijam wprowadzanie "naukowców", "doktorów", "lekarzy" i innych "fachowców", "cząsteczek/molekuł" przebadanych naukowo (kiedyś były inteligentne z wyższym wykształceniem) itd.
    Zapraszam do analizy.
    Pozdrawiam
  • #2 19724743
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 220
    Czepiasz się. Mieszkając tu całe życie i językiem polskim posługując się w miarę sprawnie, nie dostrzegam jakichś specjalnych nieprawidłowości w podanym przez Ciebie przykładzie. Zwłaszcza że funkcjonuje on w reklamie telewizyjnej, która bazuje na mowie potocznej, a nie słowie pisanym. Sofa jest tu tzw desygnatem. Użycie w takim przypadku zaimków przymiotnych "taka" lub "tego typu", przynajmniej u mnie wzbudza podejrzenie że nie wskazuje się przedmiotu tożsamego z reklamowanym, tylko podobny. Czyli "tego typu" ale zrobiona ze zużytych butelek pet. :D
    Pozdrawiam
  • #3 19724750
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    nie zgodze sie uzycie slowa "ta" oznacz ten konkretny obiekt a wiec jedyny, uzyty w reklamie wiec nie nowy a chyba to nie reklama sklepu z uzywanymi rzeczami? itd.
    Podalem przyklady zamiennikow, jezyk polski jest chyba nadal na tyle bogaty ze mozna to ladnie opisac.
    Pozdrawiam
    PS moze inny przyklad ktorego nie do konca rozumiem to "Fantasia" czemu nie Fantazja i czemu napis "fantasia" jest wymawiany w reklamie "fantazja"?
  • #4 19724759
    puchalak
    Poziom 19  
    Nie do końca rozumiem o jaką "Fantasia" chodzi. O Danone Fantasia? Jeśli tak, to jest to marka międzynarodowa. Oczywiście niektóre kraje stosują zmiany nazw pod dany rynek, by łatwiej je było wymówić lub wpisywały się znaczeniowo w jakiś język, ale to raczej rzadka polityka. U nas byłoby sporo do zmiany np Ford Mondeło jak na niego na każdej porządnej wsi wołają.
  • #5 19724792
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    dokladnie ten produkt, zauwaz ze "fantasia" i "fantazja" to nie to samo w wymowie. Sam bylem krytykowany za "nieczystosc" jezyka polskiego w polsce. Produkt wystepuje w wielu krajach baltyckich i srodkowo europejskich ale w "polskich" napisach.
    Jezeli to ma byc angielskie "fantasia" to bym oczekiwal nieco innego podejscia opisu, albo fantasia albo fantazja.
    Pozdrawiam
  • #6 19724805
    puchalak
    Poziom 19  
    Jest wiele niekonsekwencji w wymowie w języku polskim, nad którymi przeszło się do porządku dziennego. Np namiętnie zaczęto nazywać obiekty sportowe połączeniem nazwy (a w zasadzie sponsora lub właściciela) ze słowem arena, co wskazywało by na obcojęzyczne pochodzenie i nakazywałoby taką samą wymowę, a tego nie robi. Np Tauron Arena, PGE Arena
  • #8 19724885
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1728
    Nie ma już ciekawych reklam w telewizji :!:
  • #9 19724905
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    viayner napisał:
    Sam bylem krytykowany za "nieczystosc" jezyka polskiego w polsce.

Panie purysto, a może jednak "w Polsce"?
    Bez tego wszelkie dyskusje o tej czy innej sofie lub pisowni i wymowie jakiegoś słowa ocierają się o widzenie "źdźbła w cudzym oku".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #10 19724934
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    A mnie irytuje reklama syropu.
    "Matka dzwoni do lekarki że dzieci kaszlą. Lekarka się pyta jaki to kaszel "suchy czy mokry", na co matka odpowiada że "nie wie". Lekarka na to "że nic nie szkodzi proszę podać syrop.......".
    Skoro nie ważne jest jaki to kaszel to po co pyta? Takich bzdurnych reklam nie da się słuchać.
  • #11 19724937
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19725030
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Matuzalem napisał:
    ...Panie purysto, a może jednak "w Polsce"?
    Bez tego wszelkie dyskusje o tej czy innej sofie lub pisowni i wymowie jakiegoś słowa ocierają się o widzenie "źdźbła w cudzym oku".

W zadnym wypadku nie jestem purysta i ze wzgledy na to iz od dawna nie przebywam w polsce sam mam z tym jezykiem problemy i to zapewne byl powod krytyki. Ale to nie temat tej dyskusji.

Wracajac do tematu, bardziej chodzilo mi nie o wytykanie bledow jezykowych a niejednoznacznosci, cos co sugeruje zupelnie cos innego niz powinno. Wspomniane przyklady mnie osobiscie draznia, so nie jednoznaczne a publicznie "dostepne"/akceptowane?
    Pozdrawiam
  • #13 19725522
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    ta_tar napisał:
    A mnie irytuje reklama syropu.
    "Matka dzwoni do lekarki że dzieci kaszlą. Lekarka się pyta jaki to kaszel "suchy czy mokry", na co matka odpowiada że "nie wie". Lekarka na to "że nic nie szkodzi proszę podać syrop.......".
    Skoro nie ważne jest jaki to kaszel to po co pyta? Takich bzdurnych reklam nie da się słuchać.

Mnie generalnie irytują wszelkie reklamy ale ta o której wspomniałeś jest wyjątkowo idiotyczna.
    Moja żona oglądając ją po raz pierwszy powiedziała to samo ci Ty :D
  • #14 19725572
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Łukasz-O napisał:
    Mnie generalnie irytują wszelkie reklamy
    Mnie też, no może oprócz tych, w których pojawia się ciekawa muzyka albo seksowna laska. ;)
    A najbardziej irytuje mnie reklama banku oferującego kartę z ekotworzywa. Ile tysięcy ton plastiku jest w obiegu w każdej sekundzie i jak ma się do tego ten listek, który i tak wymienia się co 5 lat?
    No i ciekawi mnie trwałość takiej karty w normalnej eksploatacji, skoro jest taka łatwo-rozkładalna. Może zamiast co 5 lat trzeba ją wymieniać co 5 tygodni?
    Trzeba być na prawdę zakręconym eko-oszołomem, aby założyć konto, kierując się tylko tą "zachętą". :shii:
  • #15 19725586
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    zbich70 napisał:

Trzeba być na prawdę zakręconym eko-oszołomem, aby założyć konto, kierując się tylko tą "zachętą". :shii:

Uwierz, że znajdą się tacy ;)

Jedyne reklamy, które mi się podobały to te pewnego piwa z muzyką serialu "Do przerwy 0:1". Były śmieszne i dużo wersji.
  • #16 19725590
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    zbich70 napisał:
    Trzeba być na prawdę zakręconym eko-oszołomem, aby założyć konto, kierując się tylko tą "zachętą".

I to jest tragiczne że takie reklamy muszą działąć inaczej by nie pakowali takiej kasy.

Mi się podobały stare reklamy piwa Królewskie :-)
  • #18 19725628
    karolark
    Poziom 42  
    REWELACJA :D
  • #19 19725751
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    Dla mnie prawie wszystkie głupie. Z wyjątkiem jednej czy dwóch absolutny brak związku reklamowanego produktu z treścią przedstawianej sytuacji. W tej jednej czy dwóch związek bardzo luźny.
  • #20 19725795
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1728
    Łukasz-O napisał:
    No właśnie o nich pisałem :D

I to właśnie są, a właściwie były ciekawe reklamy.
  • #21 19725831
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    viayner napisał:
    Witam,
    Matuzalem napisał:
    ...Panie purysto, a może jednak "w Polsce"?

W zadnym wypadku nie jestem purysta i ze wzgledy na to iz od dawna nie przebywam w polsce sam mam z tym jezykiem problemy i to zapewne byl powod krytyki. Ale to nie temat tej dyskusji.

Wracajac do tematu, bardziej chodzilo mi nie o wytykanie bledow jezykowych a niejednoznacznosci, cos co sugeruje zupelnie cos innego niz powinno. Wspomniane przyklady mnie osobiscie draznia, so nie jednoznaczne a publicznie "dostepne"/akceptowane?
    Pozdrawiam

No nie wiem - Ciebie osobiście drażnią - a jak myślisz - Twoje posty w których robisz po 100 błędów ortograficznych to nikogo nie drażnią :crazyeyes:
  • #22 19726372
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    DiZMar napisał:
    Dla mnie prawie wszystkie głupie. Z wyjątkiem jednej czy dwóch absolutny brak związku reklamowanego produktu z treścią przedstawianej sytuacji. W tej jednej czy dwóch związek bardzo luźny.

Tobie to naprawdę trudno dogodzić z czymkolwiek.
    Wieczny malkontent elektrody ;)
  • #23 19726522
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    Łukasz-O napisał:
    Wieczny malkontent elektrody

Pomyliłeś mnie z kimś chyba? Daję wiele plusów za konkretne posty. Ale jak coś nie tak to wyrażam swoje zdanie.
    Ty to niby nie malkontent? Nie trzeba było dużo szukać.
    Łukasz-O napisał:
    Jedyne reklamy, które mi się podobały to te pewnego piwa z muzyką serialu "Do przerwy 0:1". Były śmieszne i dużo wersji.
  • #24 19726555
    karolark
    Poziom 42  
    Panowie po Krolewskim na zgodę
    Może być ze słomka i sokiem co kto lubi🍻
  • #25 19726582
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Jeśli chodzi o stare, a zarazem śmieszne reklamy to te teraźniejsze powinny się od nich uczyć :D
    https://joemonster.org/filmy/25311
    Reklama Golfa II naprawdę świetna.
    No niestety nie nasza, u nas jeszcze chyba nie było reklam.
    Bo reklama prawdopodobnie z lat osiemdziesiątych.
  • #26 19726648
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Reklamy żubra są ciekawe - te z historiami zwierząt ;)
  • #28 19750510
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Określenie "ciekawa reklama" dla mnie jest oksymoronem.
  • #29 19751538
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    dybas napisał:
    Określenie "ciekawa reklama" dla mnie jest oksymoronem.

zgadzam sie w tej formie jakiej zapislaem tak mozna to interpretowac,
    raczej powinno byc tak:"ciekawa" reklama.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ciekawych reklam w polskiej telewizji, z naciskiem na niejasności językowe i marketingowe w przekazach reklamowych. Uczestnicy poruszają kwestie użycia zaimków w reklamach, które mogą wprowadzać w błąd, oraz krytykują niektóre reklamy za brak sensu, jak np. reklama syropu, w której lekarz pyta o rodzaj kaszlu, mimo że nie ma to znaczenia dla zalecenia. Wspomniano również o reklamach, które były bardziej kreatywne i zabawne, jak te związane z piwem Królewskim oraz reklamy żubra. Uczestnicy wyrażają frustrację wobec współczesnych reklam, które często są uznawane za mało interesujące lub absurdalne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA