logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 40l1343 - Brak obrazu i dźwięku: przyczyny, naprawa i schemat telewizora

a2d2a2m 22 Lis 2021 21:26 1305 5
  • #1 19724237
    a2d2a2m
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam Kolegów.
    Właśnie moja toshiba uległa awarii. Po wybudzeniu ze stanu czuwania był tylko głos, obrazu brak. Przy próbach wyłączenia nawet na chwilę wskoczył obraz.
    Teraz nie ma obrazu i głosu. Nie pokazuje się menu.
    Zabrałem się za rozkręcanie, żeby przejrzeć na początek kondensatory.
    Po odkręceniu wszystkich śrubek tylny panel nie schodzi.
    Nie chcę połamać obudowy dlatego proszę o pomoc, jak bezpiecznie zdjąć tylną część obudowy. Może przy okazji, ktoś już naprawiał taką usterkę i może coś zasugerować.

Z obudową już sobie poradziłem.
    Jaka może być usterka? Telewizor reaguje na wysłanie komendy włącz wyłącz bo dioda na przednim panelu zmienia kolor z czerwonego na zielony. Już kiedyś miałem problem, że telewizor nie chciał się włączyć ale po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu zaskoczył. Teraz też udało się , że na chwilę wskoczył obraz. Głos jak załapie ,to jest cały czas, obraz udało się , że mignął na chwilę.
    Może ma ktoś schemat tego telewizora?
    W środku są płyty o oznaczeniach VESTEL17MB95-2.1(TUNER) i VESTEL 17IPS20 (ZASILACZ).
  • #3 19725053
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Brakuje podświetlenia czy treści obrazu?
  • #4 19726744
    a2d2a2m
    Poziom 15  
    Treść raczej powinna być.
    Wczoraj włączyłem tv bez podania sygnału i przy zgaszonym świetle nic nie było widać. Komunikat , że brak sygnału nie był zauważalny i diody nie świeciły.
    Takie trochę kiepskie uszkodzenie, bo głos potrafił być , tylko brak obrazu.
    Potem nawet głosu nie było. Wygląda, jakby brakowało mocy.
    Pomierzyłem półprzewodniki i kondensatory, czy nie ma zwarć ale nic nie znalazłem podejrzanego.
    Dzisiaj będę próbował dokonać napięć na przetwornicy. Wizualnie nie widać żadnych nadpaleń. Trochę sprawę utrudnia, że na tym samym laminacie jest kilka różnych rozwiązań i schematy pobrane z sieci nie pokrywają się w całości ze stanem faktycznym.
  • #5 19737452
    a2d2a2m
    Poziom 15  
    Temat do zamknięcia.
    U mnie padło podświetlenie (paski led).
    Jest ich pięć dwa o oznaczeniu A, dwa B i jeden C. Jeden z pasków po podłączeniu ok. 12V(zasilacz niestabilizowany) świecił jasnym światłem (bez jednej diody) pozostałe paski świeciły bardzo słabo i też nie wszystkie diody.
    Po wymianie i podaniu tego samego napięcia świecą się jednakowo wszystkie paski i wszystkie diody.
    O dziwo świecą się słabszym światłem niż poprzednio ten świecący najjaśniej, który wydawało mi się, że jest ok..
    Po złożeniu telewizor pracuje prawidłowo. Wszystko działa , jak po zakupie.
    Przed dobraniem się jeszcze do pasków liczyłem, że może się uda ominąć uszkodzone diody, jeżeli są to pojedyncze sztuki ale budowa paska uniemożliwia sprawdzenie pojedynczych diod, jak ich z mostkowanie (brak punktów pomiarowych przy diodach). U mnie były zastosowane listwy VES400UNDS-02.
    Podobnie płytka tunera i zasilacza , to też Vestel. Globalizacja i nawet kupując telewizor Toshiba w środku z Toshiby nic nie ma. Pamiętam czasy, gdy w urządzeniach były układy scalone z logo Toshiba. Nie wiem , czy Toshiba, to już tylko logo, czy też tańsze produkty są produkowane przez np. Vestel i tylko sygnowane logo japońskiego producenta.
  • #6 19737468
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1105
    a2d2a2m napisał:
    Podobnie płytka tunera i zasilacza , to też Vestel. Globalizacja i nawet kupując telewizor Toshiba w środku z Toshiby nic nie ma. Pamiętam czasy, gdy w urządzeniach były układy scalone z logo Toshiba. Nie wiem , czy Toshiba, to już tylko logo, czy też tańsze produkty są produkowane przez np. Vestel i tylko sygnowane logo japońskiego producenta

Vestel produkuje modele budżetowe z logo chyba prawie wszystkich firm, nie spotkałem tylko Sony, Samsunga, LG, ale może są.
REKLAMA