logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba TV 32L1763DG, brak obrazu i dźwięku, migają diody, ekran startowy jest.

capricorn007 18 Lis 2023 15:14 666 7
  • #1 20820999
    capricorn007
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Toshiba TV 32L1763DG, brak obrazu i dźwięku, migają diody, ekran startowy jest.
    Płyta główna - Vestel 17MB140
    Wymieniany był zasilacz i to samo, powrócił stary, wymieniana płyta główna, to samo, druga od JVC, inny obraz startowy, ale też się wyłącza, czyli to samo.
    Sprawdzone diody led podświetlenia matrycy, działają wszystkie.
    Czy płytka logiki ma na to wpływ, czy raczej firmware płyty głównej?
    Pobrałem kilka z elektrody.pl, ale nic się nie dzieje, robiłem według opisu, procedury.
    Nie mam pomysłu co dalej, proszę o sugestie.
  • #2 20822286
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    capricorn007 napisał:
    Sprawdzone diody led podświetlenia matrycy, działają wszystkie.

W jaki sposób?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20822723
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1102
    W Vestelach diody podświetlenia potrafią robić psikusy, skoro tyle wymieniłeś, to wymień i te dwie listwy na nowe.
  • #4 20825973
    capricorn007
    Poziom 10  
    diody sprawdzałem podłączając napięcie 32V do listew, do każdej osobno odłączając je od płyty zasilacza oczywiście. wszystkie listwy świeciły normalnym światłem. czytałem kiedyś, że przy większym obciążeniu może jakaś dioda zrobić zwarcie i może się coś takiego dziać. czy to może być problem?
    podmieniałem płytki zasilacza i główną ale nie mam pewności, ze tamte też były sprawne, były używane.
    czy to może być problem firmware czy raczej diody.
    może są inne sposoby sprawdzenia ledów?
  • #5 20825996
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    Może warto zmierzyć prądy pobierane przez obie listwy. Oczywiście pomiar na każdej z osobna na oryginalnym zasilaczu.
    Można też wpiąć w szereg rezystor pomiarowy o małej wartości i z zachowaniem należytej ostrożności obejrzeć przebieg prądu na oscyloskopie, czy nie ma żadnych podejrzanych pik-ów.

Przed podmianą zasilacza dobrze było by mieć choć jeden w 100% sprawny. Bo tak nie ma pewności jak obecny się zachowuje.
    Można oscyloskopem przepatrzeć podczas pracy czy napięcia jakie dostarcza zasilacz są stabilne w czasie czy któreś nie skacze. To mogło by wykluczyć jedną część.

Można też termowizją lub pirometrem przepatrzeć czy któryś element się nadmiernie nie grzeje. Dało by to wskazówkę do dalszych poszukiwań.
  • #6 20826005
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1102
    Tam na listwie masz 11 diod, więc 32V, to tylko słabe świecenie, należy wymusić przepływ prądu 250÷300mA i wtedy zobaczyć mierząc napięcia na poszczególnych diodach.
  • #7 20852513
    capricorn007
    Poziom 10  
    dziękuję za podpowiedzi, kupiłem listwy Vestel, dwie sztuki z 11 diodami (szt.), podłączyłem, działa, Toshiba zreperowana.
  • #8 20852515
    capricorn007
    Poziom 10  
    pomimo, że przy sprawdzaniu napięciem 32V listwy stare świeciły, okazało się , że były jednak uszkodzone, po wymianie na nowe wszystko działa.
    jeszcze raz dziękuję za wsparcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Toshiba 32L1763DG, który nie wyświetla obrazu ani dźwięku, a diody migają, mimo że ekran startowy jest widoczny. Wymieniono zasilacz oraz płytę główną (Vestel 17MB140), ale problem nadal występuje. Sprawdzono diody LED podświetlenia matrycy, które działały poprawnie. Użytkownik zastanawiał się nad wpływem płytki logiki i firmware na problem. Po wymianie uszkodzonych listew LED na nowe, telewizor został naprawiony, co potwierdziło, że wcześniejsze listwy mimo testów były uszkodzone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA