logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego linka w Peugeocie 406 1.9TD Combi wysprzęgla się i jak to naprawić?

sevek1902 22 Lis 2021 21:48 279 9
REKLAMA
  • #1 19724301
    sevek1902
    Poziom 5  
    Wymieniłem kompletne sprzęgło docisk tarcza łapa wysprzeglajaca linka i bierze wysoko u samej góry po założeniu linki łapa sprzęgła jest już napięta o 7 milimetrów wszystko orginalne
  • REKLAMA
  • #2 19724321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19724368
    kotweiler
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    Linka jest z automatyczną regulacją należy założyć linkę na dźwignie sprzęgła i na pedał, nacisnąć pedał i sama się ustawi. W nowej lince jest blokada po założeniu linki ściągasz blokadę i linka sama się ustawia. Jak wcisnąłeś linkę trzeba odblokować samo regulator i wyciągnąć linkę na maksa i dopiero założyć a nie na siłę za pomocą łomu naciągać linkę na łapę.. Jak zrobiłeś prawidłowo to być może kupiłeś za krótką linkę nie do tego modelu samochodu.
  • REKLAMA
  • #4 19724904
    sevek1902
    Poziom 5  
    Wszystko się zgadza co piszecie tylko że ja mam linkę do samodzielnej regulacji dobrana po nr Vin i nawet do serwisu dzwoniłem i sam kierownik działu technicznego nie potrafił odpowiedzieć na moje pytanie ja też myślałem że jest linka za krótka dlatego kolega ze sklepu ściągnął druga i porównaliśmy była identyczna kolega mechanik wspomniał o regulacji na pedale sprzęgła ale u mnie nie występuje
    Z góry dziękuję za zainteresowanie moim problemem
  • REKLAMA
  • #5 19725098
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19725109
    sevek1902
    Poziom 5  
    Regulacja jest na pancerzu między łapą wysprzeglajaca a grodzią kabiny jest skręcona w tej chwili maksymalnie tak jak przyszła nowa w worku zapakowana to jest zamiennik po prostu ale nawet serwis podaję tą długość więc długość linki się zgadza dlatego temat jest bardzo dziwny i nikt nie potrafi odpowiedzieć na niego na lince przy mocowaniu do łapy i uchwytu silnika są jeszcze takie grube podkładki gumowe gdyby nie było choć jednej podejrzewam że długość zrobiłaby się odpowiednia i sprzęgło działało by prawidłowo tylko podejrzewam że te podkładki gumowe są po to żeby wykluczyć ewentualne drgania i naprężenia za wiele nie dają no ale są fabrycznie założone więc dlaczego miałbym nie ściągać

Dodano po 3 [minuty]:

Może masz rację że jest problem z włożeniem do grodzi próbowałem 3 razy no ale wydaje mi się tam jest taka guma uszczelniająca że wyszła prawidłowo no już pchałem z całej siły więc i wszystko po obwodzie ta uszczelka tam dochodzi ta tuleja plastikowa z pancerza też wchodzi precyzyjnie więc wykluczył m tą część no chyba że rozbiorę jeszcze raz i spróbuję tam wciskać nie wiem wiem że trudno się opowiada o tym trudno się słucha i trudno doradza przez telefon no ale też pierwszy raz się z czymś takim spotykam że po założeniu kompletnego sprzęgła z linką nową wszystko co ma być według zaleceń według numeru VIN sprzęgło nie ma luzu
  • #7 19725117
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19725128
    sevek1902
    Poziom 5  
    Chciałem wykluczyć że dźwignia nie wygięła się w momencie kiedy sprzęgło uległo uszkodzeniu po wciśnięciu pedału jak strzelił docisk wymieniłem samą łapę która jest na tym dworcu który wysprzęgla w skrzyni nieduże pieniądze więc nie warto było się zastanawiać tak samo wymieniłem te tulejki które prowadzą tą dźwignie wysprzęglający w skrzyni w obudowie żeby wykluczyć każdy Lucy wszystko jak się rozbiera już wymienia sprzęgło to raczej wszystko się powinno wymienić takie przynajmniej ja mam zasady
  • #9 19725134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19725206
    sevek1902
    Poziom 5  
    Może masz rację że jest problem z włożeniem do grodzi próbowałem 3 razy no ale wydaje mi się tam jest taka guma uszczelniająca że wyszła prawidłowo no już pchałem z całej siły więc i wszystko po obwodzie ta uszczelka tam dochodzi ta tuleja plastikowa z pancerza też wchodzi precyzyjnie więc wykluczył m tą część no chyba że rozbiorę jeszcze raz i spróbuję tam wciskać nie wiem wiem że trudno się opowiada o tym trudno się słucha i trudno doradza przez telefon no ale też pierwszy raz się z czymś takim spotykam że po założeniu kompletnego sprzęgła z linką nową wszystko co ma być według zaleceń według numeru VIN sprzęgło nie ma luzu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim położeniem pedału sprzęgła w Peugeocie 406 1.9TD Combi po wymianie sprzęgła, linki i innych komponentów. Wskazano na możliwość błędnego założenia linki, co mogło spowodować, że mechanizm nie zwalnia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie regulacji luzu, długości linki oraz poprawności montażu pancerza. Użytkownik potwierdza, że linka została dobrana według numeru VIN, a regulacja jest na pancerzu. Wskazano również na możliwość problemów z podkładkami gumowymi oraz konieczność porównania z innym pojazdem w celu weryfikacji pozycji dźwigni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA