logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek wydajności po restarcie - Windows 10, Intel i7 7700, Nivida Quadro P5000, 3x8GB RAM

Skarabeus 28 Lis 2021 09:47 699 5
REKLAMA
  • #1 19733190
    Skarabeus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po restarcie komputera (zazwyczaj robię hibernacje systemu) doświadczyłem znacznego spadku wydajności. Zauważyłem to w przeglądarce (długie wczytywanie stron) więc początkowo myślałem, że to wina routera (zrestartowałem). Problem występuje jednak nawet przy przełączaniu programów. Czasami zawiesza się też myszka, brak wtedy reakcji na ruch (wskaźnik stoi w miejscu). Skanowałem Bitdefender'em, ale nic nie znalazł.
    Komputer:
    Windows 10
    Intel i7 7700
    płyta B250M-D3H-CF
    Nivida Quadro P5000
    Pamięć 3x8GB 2400 MHz
  • REKLAMA
  • #2 19733267
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Z restartem mogła wejść jakaś aktualizacja, to pierwsze przychodzi mi do głowy, bo też głównie hibernuję, nie zamykam.
    A hibernując, "wyłączamy" aktualizacje systemu wymagające ponownego uruchomienia, i takie zamknięcie może być ostatnim... :(
  • REKLAMA
  • #3 19733285
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Rozwiń ostatnie zdanie... To że system się nie zaktualizuje nic nie zmienia i wcale to nie będzie ostatnie "zamknięcie". Bo to nie jest zamknięcie tylko hibernacja ;)
  • REKLAMA
  • #4 19733508
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Zamknięcie, gdy zamiast codziennej hibernacji, zamykamy system, a ten po ewentualnej aktualizacji robi problemy.
    Niech sprawdzi aktualizacje, czy nie ma zgodnych z datą, godziną, a może tygodniem tego restartu.
    Ja męczę siódemkę, nie spodziewam się aktualizacji :) ale hibernowany przez tydzień Win10?
    Chyba że źle kojarzę restart.
    Co tu jeszcze, po restarcie system znowu ładuje się z dysku, także on do sprawdzenia np programem CrystalDiskInfo.
    Menadżer urządzeń, czy nie ma żółtych trójkącików, są zainstalowane i działające wszystkie urządzenia.
    Jakie jest użycie i taktowanie procesora, pamięci RAM, dysku systemowego? Czy jakiś proces nadmiernie obciąża komputer w menadżerze zadań?
  • REKLAMA
  • #5 19733525
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    g107r napisał:
    Co tu jeszcze, po restarcie system znowu ładuje się z dysku, także on do sprawdzenia np programem CrystalDiskInfo.

Podczas hibernacji również ładuje się z pliku zrzutu na dysku.
    Dysk HDD, SSD?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19734773
    Skarabeus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dysk SSD.
    Ale po kolejnym restarcie procesor przestał "pompować", spadły obroty wentylatora na procku i wszystko NARAZIE wróciło do normy.
    Być może zaktualizował się.
REKLAMA