logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie oświetleniem - zegar astronimiczny + Integra Control

stworzyjanekcctv 28 Lis 2021 11:11 648 3
  • #1 19733321
    stworzyjanekcctv
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Mam problem ze zrealizowaniem sterowania oświetleniem.
    Układ jest następujący: w rodzielnicy elektrycznej jest zegar astronomiczny, na którym ustawiane jest włączanie oświetlenia o zmroku astronomicznym i wyłączenie o 2:00. Użytkownik może zmienić te czasy z tylko poziomu zegara. Sygnał o zmroku (działaniu) wchodzi mi na wejście systemu alarmowego. Jest to sygnał stały (NC) gdy ta praca jest wykonywana. Po zmroku lub wyłączeniu sygnał zmienia się NO.Dodatkowo obwód sterowany oświetlenia (przekaźnik na module IORS) ma mieć możliwość włączenia/wyłączenia z aplikacji.
    Np. Użytkownik ma mieć możliwość wcześniejszej (ręcznego) sterowania obwodem mimo braku zmroku i/lub wyłączenia wcześniejszego z poziomu aplikacji.

Obecnie ustawienie mam takie:
    Wejście zmroku - bez reakcji alarmowej
    Wyjście lampy - suma logiczna wyjść

Logiczne wyjścia:
    Sterowanie lampami - przełącznik BI
    Włączanie zegar - przełącznik mono - zaznaczona opcja akt. podczas naruszenia wejścia (wejście zmroku).
    Przy takiej konfiguracji nie mogę wyłączyć lampy gdy sygnał zmroku jest nadal na centrali alarmowej.
    Nie mam póki co pomysłu jak to zrealizować. Czy ktoś z Państwa wykonywał takie sterowanie? Jest ktoś w stanie pomóc?

Pozdrawiam.
  • #2 19733392
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Wyjście lampy robisz jako przełącznik BI,

Wejście zmroku robisz jako załączanie grupy wyjść które załączy to powyższe wyjście BI

Dorabiasz wejście które się naruszy gdy nastąpi zmiana ze zmroku na dzień i zrobisz je jako wyłączające grupę wyjść ono ma wyłączyć to wyjście BI.
  • #3 19733420
    stworzyjanekcctv
    Poziom 2  
    kood napisał:
    Wyjście lampy robisz jako przełącznik BI,

Wejście zmroku robisz jako załączanie grupy wyjść które załączy to powyższe wyjście BI

Dorabiasz wejście które się naruszy gdy nastąpi zmiana ze zmroku na dzień i zrobisz je jako wyłączające grupę wyjść ono ma wyłączyć to wyjście BI.

Hmm, a jak zrobić wejście które się naruszy gdy nastąpi zmiana ze zmroku na dzień?
  • Pomocny post
    #4 19733699
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Wyjście 83 "koniec sygnalizacji wyjść" w wyjściach sterujących podajesz takie wyjście jak masz teraz jako przełącznik mono. I wirtualne wejście typu według wyjścia wskazujące na to wyjście koniec sygnalizacji.
REKLAMA