logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie oświetleniem z systemu alarmowego przez PIR

alarmek 06 Sty 2009 22:29 3700 12
REKLAMA
  • #1 5961569
    alarmek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam forumowiczów. Przymierzam się do instalacji Integry 64 po raz pierwszy i po raz pierwszy chcę użyć systemu alarmowego do dodatkowych funkcji tupu sterowanie roletami czy też oświetleniem. Z góry dziękuję za cierpliwość i pomoc bo pewnie będę miał wiele pytań i rozterek co do całości systemu. Na początek mam problem jak można wykorzystać czujkę alarmową PIR by np. zapalała światło w przedpokoju po wykryciu ruchu. Wykombinowałem sobie że oprogramuję jedno z wyjść niskoprądowych jako przełącznik bistabilny, wyjście to było by sterowane wejściem (PIR) i teoretycznie przełącznik BI powinien zapalić światło. Niemniej jednak jeżeli PIR będzie dalej wykrywał ruch to cały czas będzie sterował wyjście i na przemian załączał i wyłączał oświetlenie. Jak powinno się to zrobić prawidłowo?
  • REKLAMA
  • #2 5963944
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 5966362
    alarmek
    Poziom 10  
    Dzięki za wyprowadzenie z błędu odnośnie przekaźnika BI, ale czy na przekaźniku MONO można tak to zrealizować by instalacja pozwalała na załączenie oświetlenia czujką ruchu a wyłączenie z przełącznika naściennego? Lub też załączenie oświetlenia z przełącznika naściennego zlokalizowanego w miejscu gdzie PIR nie wykryje ruchu? Co prawda do układu chcę jeszcze dorzucić czujnik zmierzchowy tak by w dzień PIR nie załączał oświetlenia ale chcę pozostawić sobie możliwość takiego załączenia i wyłączenia również z przełącznika.

pozdrawiam
  • #4 5967578
    zola3
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Jeżeli ten PIR ma służyć wyłącznie do włączania światła, najprościej równolegle z nim wpiąć do centrali włącznik (dzwonkowy)
  • #5 5967657
    edison

Poziom 26  
    Ocena: 55
    zola3 napisał:
    Jeżeli ten PIR ma służyć wyłącznie do włączania światła, najprościej równolegle z nim wpiąć do centrali włącznik (dzwonkowy)

Czujki w większości są NC a wyłącznik dzwonkowy NO więc raczej powinien być NC i w szeregu, jednak pod warunkiem że linia nie będzie alarmową 2EOL. Wtedy trzeba by podłączyć wyłącznik dodatkową parą przewodów w szereg z stykiem alarmowym czujki.
    Konto firmowe:
    Multisec
    Różanki ul.Ogrodowa 1, Kłodawa, 66-415
  • REKLAMA
  • #6 5970289
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 5995253
    alarmek
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź, ma być tak by światło mogło się załączać po wykryciu ruchu przez czujkę PIR, ale również by mogło zostać włączone i wyłączone z przełącznika. Rozwiązanie ze stycznikiem sterowanym z dwóch źródeł chyba będzie OK. Chwilowo czekam na stycznik bo wcale nie łatwo jest dostać taki sterowany z 12V ale coś ma być w hurtowni za tydzień. Zastanawiam się tylko czy są styczniki z wyłączeniem czasowym, tak bym po załączeniu oświetlenia przez sygnał z centrali nie musiał go potem wyłączać ale by samo się wyłączyło po zadanym czasie.

pozdrawim
  • REKLAMA
  • #9 6275150
    Azmodan
    Poziom 10  
    Czy wg załączonego schematu będzie działać z zwykłym włącznikiem ??

Sterowanie oświetleniem z systemu alarmowego przez PIR
  • #10 6275496
    alarmek
    Poziom 10  
    No nie jestem specjalista dopiero się przymierzam do podobnego rozwiązania, działać pewnie będzie tylko nie wiem co chcesz uzyskać. Ja widzę problem że po załączeniu z centrali przez INT-ORS nie będzie można wyłączyć przełącznikiem, a nie wiem czy o to chodziło.

pozdrawiam
  • #11 6277052
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Do włączenia światła stycznika nie potrzebujesz , wystarczy zwykły przekażnik (u mnie centrala steruje bojlerem 2000W-styki2X10A) o obciążalności 1A/230V. Odnośnie sterowania masz jeszcze coś takiego jak suma i iloczyn logiczy wejść i dowolnie można to rozwiązać.
  • #12 6277213
    alarmek
    Poziom 10  
    No OK do włączenia oświetlenia wystarczy INT-ORS z wyjściem zaprogramowanym na timerze na określony czas ale jak powinien wyglądać schemat połączenia jeżeli chcę użyć INT-ORS do załączania odbiornika np. światła ale chcę zachować jednocześnie możliwość wyłączania/włączania z przełącznika naściennego?
  • #13 6287700
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Zaprogramuj jedno wyjscie wirtualne jako sterowane przez czujkę. Drugie wyjście wirtualne zaprogramuj na sterowane przełącznikiem. Wyjście sterujace lampą zaprogramuj jako sumę logiczną wyjść wirtualnych i będziesz miał sterowanie z przycisku i z czujki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania czujki ruchu PIR w systemie alarmowym Integra 64 do sterowania oświetleniem. Problemem było nieprawidłowe działanie wyjścia bistabilnego (BI), które powodowało miganie światła przy ciągłym wykrywaniu ruchu. Zalecane jest użycie przekaźnika monostabilnego (MONO) z odpowiednio ustawionym czasem działania, np. 30 sekund, co pozwala na automatyczne wyłączanie światła po upływie tego czasu od ostatniego wykrycia ruchu. W celu umożliwienia ręcznego włączania i wyłączania światła z przełącznika naściennego, proponuje się równoległe podłączenie wyłącznika dzwonkowego lub zastosowanie stycznika sterowanego z dwóch źródeł: centrali alarmowej i przełącznika. W systemie Integra można zaprogramować wyjścia wirtualne sterowane osobno przez czujkę i przełącznik, a następnie połączyć je logicznie (suma) do sterowania oświetleniem. Wskazano również, że do załączania oświetlenia nie jest konieczny stycznik, wystarczy przekaźnik o odpowiedniej obciążalności. Poruszono także kwestię stosowania czujnika zmierzchowego, aby zapobiec załączaniu światła w ciągu dnia. Podano link do oferty przekaźników firmy Relpol, które mogą spełniać wymagania czasowego wyłączania oświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA