logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja temperatury w piecu Termet Gold 25kW - jak to wpływa na zużycie gazu?

sen5i 03 Gru 2021 19:43 2508 12
  • #1 19743230
    sen5i
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam, posiadam piec Termet Gold 25kW, jednofunkcyjny z termostatem pokojowym.

Piec uruchomiony we wrześniu. Ustawiony był na 45 stopni a sterownik pokojowy na 22,2 stopnia między 6:00 a 22:00 i 21,6 między 22:00 a 6:00. Histereza 0,4 stopnia.

Cały wrzesień, październik i listopad było ok.

Obecnie przy tych ustawieniach zauważyłem ,że ciężko jest osiągnąć temperaturę pokojową 22,2 stopnia. Piec pracuje ciągle bo temperatura w pokoju oscyluje w okolicy 21,9 - 22,1.

Jak z punktu ekonomicznego to wygląda ? Lepiej podnieść temperaturę na piecu do powiedzmy 48 stopni i sprawić aby się wyłączał czy niech sobie pracuje tak jak obecnie. Temperatura wody na powrocie to ok 38 stopni więc nie zużywa (chyba) jakoś dużych ilości gazu.

Przechodząc płynnie do kolejnego pytania.
    Czy przy obecnych warunkach spalanie na poziomie 9-10 m3 gazu to normalne czy raczej dużo ? Dom 200m2 ale powierzchnia ogrzewana to ok 140m2.
    Dom ocieplony z zewnątrz i strop częściowo.
  • #2 19743397
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    sen5i napisał:
    czy niech sobie pracuje tak jak obecnie.

Przy pracy ciągłej na niskiej temperaturze lepsza kondensacja = sprawność.
    sen5i napisał:
    spalanie na poziomie 9-10 m3 gazu to normalne

Normalne.
  • Pomocny post
    #3 19743418
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Najlepiej zainwestować w czujnik temperatury zewnętrznej (chyba ten model to obsługuje). Wówczas zamiast temperatury na CO ustala się krzywą grzewczą. Im niższa temp. zewn. tym wyższa temp. na wyjściu kotła. Bez tego trzeba ręcznie przestawiać temperatury aby było komfortowo i ekonomicznie.
  • #4 19743440
    anchilos
    Poziom 39  
    Przemko21 napisał:
    Najlepiej zainwestować w czujnik temperatury zewnętrznej (chyba ten model to obsługuje).

Dobrze prawi.
    Mam w Niedźwiedziu Saunier - Duvala.

Podnosi temperaturę na kotle, przy spadku zewnętrznej.
  • #5 19743508
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Kondensacja występuje aż do 56 stopni na powrocie (a na zasilaniu może być więcej - nawet 70). Rzeczywiście bym sugerował czujnik temp zewnętrznej - wtedy kocioł będzie podnosił temperaturę w razie znacznych spadków temperatury, a jak jest cieplej, to będize ją redukował (np. w marcu, w listopadzie te 45 stopni na zasilaniu nieraz może być za dużo, a w styczniu za mało). Wtedymoże być tak, że w razie potrzeby (np. 15 stopni mrozu lub jeszcze więcej) da na zasilanie np. 65 czy 70 stopni (powrót 55), a w razie znacznego ocieplenia (np. 10 stopni na zewnątrz) zredukuje np. do 38 stopni (powrót jakieś 32-33).
  • #6 19744046
    sen5i
    Poziom 13  
    https://www.tukado.pl/produkt-21-TERMET_-_czu...ewnetrznej-13686077892664-12689194568845.html

Znalazłem taki czujnik który pasuje do mojego pieca . Ciężko mi znaleźć sposób działania i podłączenie.
    Czujnik temperatury zewnętrznej podłączam przewodem do pieca, wystawiam na zewnątrz i on łączy się bezprzewodowo z
    termostatem pokojowym https://www.tukado.pl/produkt-21-TERMET_ST-29...rzewodowy)-13686077894690-12689194568845.html ?
  • Pomocny post
    #7 19744074
    anchilos
    Poziom 39  
    Kolega Przemko ma taką zieloną jedynkę.
    Jak ją zmienisz na 2 to Ci doradzimy.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

sen5i napisał:
    Znalazłem taki czujnik który pasuje do mojego pieca .

Pewnie pasuje, ale zapytaj sprzedawcę podając typ swojego pieca
    .
    sen5i napisał:
    Czujnik temperatury zewnętrznej podłączam przewodem do pieca,

Koniec.

Dalej piec - kocioł łączy się z termostatem - regulatorem pokojowym.
    Przewodowo lub bezprzewodowo, jeśli taki posiadasz.

Dzięki za uznanie mojej sugestii.

Pozdrawiam.

Dodano po 13 [minuty]:

Dopisało się do poprzedniego postu.
  • #8 19747327
    sen5i
    Poziom 13  
    Jakieś ustawienia się wprowadza czy tylko podłączam ?
  • #9 19747360
    anchilos
    Poziom 39  
    Nie znam tego pieca - kotła.

Ale, z zasady należy sobie wybrać krzywą grzewczą - odpowiednią do danej instalacji.
    U siebie wybieram - ustawiam w regulatorze pokojowym (bardzo prostym i tanim - latem t.r. zapłaciłem 96 Pln.)
  • #10 19768374
    jck1
    Poziom 11  
    Witam wszystkich,
    Co prawda nie jest to moja pierwsza zima z kondensatem lecz pierwsza po przeprowadzce. Zatem pozwoliłem sobie napisać w tym temacie, żeby nie śmiecić kolejnym podobnym. Mam nadzieję, że ktoś z Szanownych forumowiczów będzie mógł udzielić mi kilku odpowiedzi i wskazówek.
    A więc sprawa wygląda tak. Przeprowadziłem się w kwietni 2021 do nowo wybudowanego domu z trzema kondygnacjami. Pierwsza z nich, czyli przyziemie/piwnica (różnie nazywane) znajduje się 1/2 pod ziemią i 1/2 nad ziemią (pochyła działka). Część podziemna, to w większości beton ocieplony 10cm styroduru, a cześć nadziemna 15cm styro grafitowego. Powierzchnia ok. 75m2
    Reszta domu (parter i poddasze) z Ytonga 24cm + styro grafit 18cm. W sumie ~150m2 po podłodze. Poddasze, skosy lane betonowe, ocieplone 3x10cm styro grafit na zakładkę (na skosach) i 2x15cm wełna skalna Rockwool na zakłądkę(część płaska). Okna 3 szyby + rolety zewnętrzne. Wentylacja mechaniczna, jednak jeszcze brak centrali więc wietrzę oknami na oścież lecz krótko. Kocioł jaki posiadam, to Victrix Tera plus 24kW + zasobnik 120L Immergas uruchomiony w lutym 2020. Wiem, że jest przewymiarowany, jednak uparłem się na Immergas'a a że 12TT ma kijowy wymiennik to nie miałem za bardzo wyjścia. Moc max. na c.o. ograniczona do 12kW i współpracuje z CARv2 oraz pogodówką. Zainstalowane sprzęgło afriso z dwiema pompami Grundfos UPM3 auto. W piwnicy znajduje się 5 grzejników stalowych + dwie drabinki w łazience na parterze i na poddaszu (wszędzie głowice termostatyczne). Całość parteru i poddasza to podłogówka (plus drabinki w łazienkach).
    Kwestia jest taka, że kombinuję już od ponad dwóch tygodni z różnymi ustawieniami, to krzywa, to offset, to prędkość pomp w sprzęgle jak i w kotle, przykręcenie grzejników w łazienkach, ale mimo w miarę łagodnych temperatur zewnętrznych, średnie zużycie gazu/dobę od 1 grudnia to ok 5,7m3. Kombinuję, jak to poustawiać, ale kocioł albo taktuje przy dodatnich bo temp powrót =zasilanie, albo grzeje dłużej . Ustawiona temp. w domu to 21,5C. Na c.w.u. zużywam ok. 28-30 m3 w miesiącu. Wydaje mi się, że powinno się dać zjechać niżej, tylko że już nie wiem jak.
    Czy ktoś życzliwy mógłby coś podpowiedzieć? Byłbym wdzięczny, z góry dzięx.
    Pozdrawiam,
    Jck1
  • #12 19793504
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Odwrotnie, w miarę jak najniższa, tak aby była kondensacja.
  • #13 19793589
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    slider2002 napisał:
    Mi kiedyś serwisant mówił że temp na wyjściu z pieca nie powinna być niższa niż 50st bo się wtedy piec sądzą albo czymś takim zapakuje.
    Na wyjściu z pieca, to znaczy na zasilaniu (nie na powrocie do pieca). W starych piecach niska temperatura była szkodliwa (zaparowywało się, korozja), kondensacyjne nieźle ją znoszą. Jezeli temperatura na wyjściu z pieca na instalację grzewczą (czyli na zasilaniu) jest 50 stopni, to to jest stosunkowo niska temperatura (na powrocie zapewne jest 40 stopni, lub mniej) i powinno się ją utrzymywać, gdy zewnętrzna jest około zera - przy większych mrozach oczywiście dać wyższą (kondensacja zachodzi nawet do temp. na poworcie 56 stopni, czyli na zasilaniu może być nawet 70, ale to oznacza już parzące kaloryfery i powinna być tylko w razie dużego mrozu (minus 15, o ile nawet nie minus 20 stopni). Na kondensację ma wpływ tylko i wyłącznie temperatura POWROTU.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada piec Termet Gold 25kW i zauważa trudności w osiągnięciu ustawionej temperatury pokojowej 22,2°C przy obecnych ustawieniach. Piec pracuje ciągle, a temperatura w pomieszczeniu oscyluje wokół 21,9-22,1°C. Dyskutanci sugerują, że podniesienie temperatury na piecu do 48°C może poprawić efektywność, a także zalecają zainwestowanie w czujnik temperatury zewnętrznej, który automatycznie dostosowuje temperaturę wody w piecu w zależności od warunków zewnętrznych. Wskazano, że spalanie gazu na poziomie 9-10 m³ w domu o powierzchni 200m² (140m² ogrzewanej) jest normalne, a kondensacja w piecu występuje do 56°C na powrocie. Użytkownicy podkreślają znaczenie odpowiedniej krzywej grzewczej oraz utrzymania niskiej temperatury na powrocie dla efektywności pieca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA