logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CLARION CRX73 - jak wpisać kod, brak reakcji i podświetlenia po włączeniu

seen 02 Lis 2005 10:59 1989 12
REKLAMA
  • #1 1948379
    seen
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    mam problem z kodem do radia CLARION CRX73. Mam kod ale nie wiem jak go wpisac, z instrukcji wynika, ze po wlaczeniu radia powinny pojawic sie cztery migajace zera i wtedy nalezy wpisac kod, jednak jak wlaczam radio zamiast zer widać cztery kreski "____" i radio na nic nie reaguje. Druga sprawa, to po wcisnieciu przycisku power nie dziala podswietlenie. Prosze o jakies rady.

Z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1948387
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Na początek sprawdz czy masz podłączone dwa plusy. Poczekaj na włączonym zapłonie aż pojawią się zera.
  • #3 1948410
    seen
    Poziom 11  
    czekalem na wlaczonym zaplonie ok godziny i nic :(
  • REKLAMA
  • #4 1948423
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Jesli masz pojęcie o elektronice i pamieciach uwir to sprawdz jej zawartość. Jeśli jestes pewein że masz prawidłowy kod to czekaj dalej nawet i kilka godzin. Czas uzależniony jest od ilości błędnie wpisanych kodów
  • REKLAMA
  • #5 1948586
    seen
    Poziom 11  
    jest w nim pamiec szeregowa 16x16 93C06, mam programator wiec nie ma problemu z odczytaniem zawartosci, jednak nie chcialbym tej kosci wylutowywac czy jest jakis sposob zeby odczytac jej zawartosc bez wyciagania z radia?
  • Pomocny post
    #6 1948599
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ja zawsze lutuje bo nie ma z tym problemu a czy jest t nie wiem.

Ps. Przejdz do konkretnego działania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #7 1953026
    seen
    Poziom 11  
    ok, udalo sie, radyjko dziala. Wystarczylo wylutowac i przeprogramowac eeprom. Jesli ktos ma podobny problem chetnie pomoge.
    Pozdrawiam
  • #8 1953114
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Nie miałem nigdy tego modelu na stole ale jeśli w pamięci było więcej informacji niz kod to tylko wydaje ci sie że dobrze zrobiłes radio dlatego że chodzi. Podstawianie binów to poprostu PARTACZENIE RADI!!! Nie rób tego więcej - działąj na orginale.
  • #9 1953153
    seen
    Poziom 11  
    Skad podejrzenie, ze cos spartaczylem? Znalazlem dokladny opis znaczenia poszczegolnym bajtow w tym eepromie wiec nie robilem niczego na chybil trafil.
    Pozdrawiam
  • #10 1953759
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Jeśli zmieniłeś tylko odpowiednie komórki kodu bądz licznika błędu to spoko i zrobiłes to jak najbardziej prawidłowo. Jesli podstawiłeś całkowicie inny bin to spartaczyłeś. Nie wiem co masz na mysli pod slowem przeprogramowanie. Radio chodzi wiec nie ma się juz co rozczulać.
  • #11 1953801
    seen
    Poziom 11  
    Odczytalem zawartosc eepromu, zmienilem kod oraz wyzerowalem licznik bledow i takiego bina wgralem do eepromu.

PS. Faktycznie znacznie lepszym i szybszym rozwiazaniem jest wylutowanie eepromu.

Dodano po 6 [minuty]:

Niestety mam jeszcze inny problem z tym radiem. Nie dziala podswietlenie. Radio ma do wyboru dwa kolory podswietlenia, jednak zadna dioda nie swieci. Na poczatku podejrzewalem, ze moze jest tak przez to, ze sie zablokowalo, ale niestety po odblokowaniu nadal nie swieci.
  • #12 1954200
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    No to wymień żarówki.
  • #13 1954316
    seen
    Poziom 11  
    tak jak pisalem tam sa diody. Watpie zeby wszystkie diody sie spalily zwlaszcza, ze w kazdym miejscu sa po dwie diody roznych kolorow

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wpisania kodu zabezpieczającego w radiu samochodowym CLARION CRX73, gdzie zamiast czterech migających zer pojawiały się cztery kreski "____" i radio nie reagowało. Połączenie zasilania było poprawne, jednak radio wymagało dłuższego oczekiwania na pojawienie się kodu, co może trwać nawet kilka godzin w zależności od liczby błędnie wpisanych kodów. Rozwiązaniem okazało się wylutowanie i przeprogramowanie pamięci EEPROM 93C06, co umożliwiło odblokowanie radia. W EEPROM zmieniono odpowiednie bajty kodu oraz wyzerowano licznik błędów, co przywróciło funkcjonalność urządzenia. Dodatkowo wystąpił problem z podświetleniem, które nie działało mimo wyboru dwóch kolorów diod LED. Podejrzenie padło na uszkodzenie diod, jednak ze względu na obecność po dwie diody różnych kolorów w każdym miejscu, prawdopodobieństwo ich jednoczesnego uszkodzenia jest niskie. Zalecana jest wymiana żarówek lub dalsza diagnostyka podświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA