logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie / dźwięk przelewania się wody w rurach od kaloryferów w bloku

johnwithabow 25 Lis 2022 02:10 3378 4
REKLAMA
  • #1 20302120
    johnwithabow
    Poziom 2  
    Z góry zaznaczę, że nie znam się dobrze na temacie ale proszę o pomoc bo za niedługo ku***cy dostanę.

Problem występuje najsilniej na trzech ostatnich piętrach 7 piętrowego bloku, a im wyżej tym gorzej). (Blok z cegły więc lata 60te ew wczesne 70te). (Moje mieszkanie znajduje się na 6 piętrze). Dźwięk przelewania się wody występuje od początku sezonu grzewczego z różnym natężeniem. Wiele razy zgłaszane do zarządcy budynku (na szczęście wspólnota mieszkaniowa, a nie spółdzielnia więc możliwość działani trochę większa). Słychać na rurkach biegnących w przedpokoju.

Po każdym zgłoszeniu do bloki przychodził hydraulik i mówił ze odpowietrzy układ i dopuści wody. Przez jakiś czas jest lepiej po czym dźwięk ponownie wraca. Chodziłem po sąsiadach żeby poodkręcali kaloryfery w kuchni do odpowietrzania ale nic to nie daje.

I tu ciekawa rzecz kiedy odkręcę u siebie w kuchni kaloryfer na "5" dźwięki delikatnie cichną ale nadal słychać (niestety trzymanie kaloryfera na "5" przez cały sezon nie wchodzi w grę ze względu na podzielnik ciepła. Dodam, że włączenie / wyłączenie kaloryfera w dużym nie ma na to żadnego wpływu.

Jak ktoś wymyśli rozwiązanie inne niż przeprowadzka, która w grę nie wchodzi to będę dozgonnie wdzięczny bo przez cały sezon grzewczy nie da się spać bez zatyczek w uszach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20302139
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Może podpowiedz sąsiadom z Twojego pionu jak odpowietrzyć grzejniki? Według mojej wiedzy jeśli cały układ będzie prawidłowo odpowietrzony to problem zniknie. Ja mieszkam na ostatnim piętrze 4-piętrowego bloku, w ciągu sezonu muszę kilkukrotnie odpowietrzać grzejniki - jak któryś z sąsiadów z dołu odkręci termostat po raz pierwszy to do mnie leci bąbel powietrza. Kupiłem kluczyk za kilka zł i jak "bulba" to biorę słoik, kluczyk i do dzieła :)
  • REKLAMA
  • #3 20302317
    johnwithabow
    Poziom 2  
    dj_volt napisał:
    Może podpowiedz sąsiadom z Twojego pionu jak odpowietrzyć grzejniki?

Zrobie dziś drugą turę po mieszkaniach w pionie. Najwyżej wezmą mnie za grzejnikowego wariata 😃. A tak na poważnie to na jednym z niższych pięter mieszka przemiły starszy Pan, który uważa, że to na pewno nie zapowietrzenie i on nic nie słyszy więc kaloryfera w kuchni odpowietrzać / uruchamiać nie będzie. Czy jego zapowietrzony i nieotwierany grzejnik też może to powodować?

Dowiedziałem się też, że na 7 piętrze sąsiedzi mają odpowietrznik układu, który jest regularnie używany więc wpadłem jeszcze na pomysł czy to nie za niskie ciśnienie wody, bo ta u mnie nalewa się dosyć wolno (przynajmniej w tym kaloryferze którego ruty hałasują)
  • REKLAMA
  • #4 20302717
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1536
    Jeśli jest to bulgotanie (a nie inny dźwięk), to kaloryfer jest zapowietrzony. byt niskie ciśnienie może powodować zapowietrzenie instalacji.
  • #5 20302803
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Spróbuj dolny zawór grzejnika przykręcić nieco bo może szybciej odpływa woda niż wpływa. Skryzuj go trochę. Oczywiście bez przesady, żeby nie przestał grzać.
REKLAMA