logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po przeskanowaniu CrystalDiskInfo - czy da się uratować?

junkeeer 09 Gru 2021 17:40 876 20
REKLAMA
  • #1 19753915
    junkeeer
    Poziom 3  
    Cześć,

Mam problem z dyskiem SSD - dostałem przy rozruchu systemu błąd S.M.A.R.T oraz komunikat, że dysk został zablokowany przed rozruchem systemu aby nie uszkodzić plików. Problem pojawił się akurat przy robieniu backupu.... Po przeskanowaniu CrystalDiskInfo - czy da się uratować?

Po podłączeniu dysku do komputera system go widzi, ale nie chce go 'uruchomić'. Czy widzicie szanse na odzyskanie z niego danych?

Dzięki za podpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 19753971
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Dysk jest systemowy, tzn. z zainstalowanym systemem operacyjnym, czy to kolejny dysk na dane?
  • #3 19753986
    junkeeer
    Poziom 3  
    Dysk ma zainstalowany system, natomiast mi zależy tylko na tym, żeby odzyskać z niego część danych. W chwili obecnej jest traktowany jako dodatkowy dysk - system uruchomiony jest z innego.
  • REKLAMA
  • #4 19754005
    LEDówki
    Poziom 43  
    I w takim stanie też nie możesz odczytać danych? Inny system to też windows?
  • REKLAMA
  • #5 19754016
    junkeeer
    Poziom 3  
    Tak inny system to też windows, i dysk nie chce się 'otworzyć', system go widzi, natomiast na tym kończy się proces odczytu...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19754025
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ja próbowałbym otworzyć go z poziomu linuksa, może MHDD, może jakiejś płyty ratunkowej w stylu Ultimate Boot CD. Może R-studio coś pokaże z dysku.
  • Pomocny post
    #7 19754137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19754283
    junkeeer
    Poziom 3  
    Niko72 napisał:
    Nie testuj na tym dysku programów do odzyskiwania "jak leci". Funkcja trim stosowana w dyskach SSD w połączeniu z nieumiejętną próbą odzyskania danych może spowodować ich nieodwracalną utratę. W pierwszej kolejności należy spróbować utworzyć kopię posektorową tego dysku na inny dysk. Sugeruję program DMDE. Z uwagi na funkcję trim ograniczył bym korzystanie z tego dysku tylko do czasu utworzenia kopii posektorowej, a po jej wykonaniu odłączył bym fizycznie dysk do czasu odzyskania danych. Jednak z uwagi na funkcję trim stosowaną w dyskach SSD odzyskanie danych może być niemożliwe.

Dzięki za cenną uwagę! Czy z takiej kopi posektorowej można próbować odzyskać dane?
  • #9 19754286
    LEDówki
    Poziom 43  
    Można i można ją używać w nieskończoność bez obawy, że uszkodzony dysk przestanie działać.
  • #10 19758916
    junkeeer
    Poziom 3  
    W jaki sposób mogę odczytać dane z kopii prosektorowej? Po jej przeskanowaniu programem DMDE nie widzę struktury katalogów, jakie znajdowały się na dysku...

kopia rzekomo wykonała się poprawnie, bez żadnych błędów - natomiast proces ten trwał 12h (dysk 512GB)

Dodano po 6 [minuty]:

Nie pisałem o tym, ale dysk jest zaszyfrowany Bitlockerem (posiadam klucz) i defacto jego 'odszyfrowanie' po podłączeniu do komputera jest jedyna czynnością jaka można zrobić
  • #11 19758954
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    junkeeer napisał:
    W jaki sposób mogę odczytać dane z kopii prosektorowej?

W jaki sposób została wykonana? Na dysk czy do pliku z obrazem?
    (Proszę zamieścić screen z okna partycje, aktualne partycjonowanie jeśli na drugi dysk.)
  • #12 19758967
    junkeeer
    Poziom 3  
    Kopia została wykonana do pliku - na inny, zewnętrzny dysk. Efekt jest taki, że mam 1 plik .bin o pojemności 512GB

A tak to wygląda w programie DMDE:

• #13 19758986
    Dra98
    To, że jakiś obraz został utworzony nie przesądza jeszcze czy zawiera dane.
    W DMDE można otworzyć ten obraz używając opcji przy wyborze dysku -> wybierz obrazy dysków i wybieramy stosowny.
    Jeśli jest O.K powinien zostać zamontowany i zadziałać.
  • #14 19759031
    junkeeer
    Poziom 3  
    Po otwarciu obrazu poprzez Dysk -> Wybierz Dysk dostałem taki ekran:

Co należy zrobić, aby wyświetlić pliki z zaznaczonej partycji?
  • #15 19759420
    Dra98
    junkeeer napisał:
    Po otwarciu obrazu poprzez Dysk -> Wybierz Dysk dostałem taki ekran:

Screen ma wielkość znaczka pocztowego, tylko dla sokołów niestety.
    Obraz otwieramy jak poniżej -
  • #16 19761363
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Przy jedynie wskaźniku E Ci się nie otworzy, taki urok GPT w DMDE czasami. Wykonaj kopię posektorowa na inny dysk jeśli zależy Ci na tych danych a potem wczytaj kopię i jak będzie niewidoczna z zaznaczoną opcją znajdź to wykonaj pełny skan.
  • #17 19763141
    junkeeer
    Poziom 3  
    mati211p napisał:
    Przy jedynie wskaźniku E Ci się nie otworzy, taki urok GPT w DMDE czasami. Wykonaj kopię posektorowa na inny dysk jeśli zależy Ci na tych danych a potem wczytaj kopię i jak będzie niewidoczna z zaznaczoną opcją znajdź to wykonaj pełny skan.

Sugerujesz aby użyć pustego dysku/partycji i skorzystać z opcji utwórz kopię sektorową i jako docelowe miejsce wskazać dysk/ partycję zamiast pliku?

PS. czy fakt, że dysk jest zaszyfrowany bitlockerem ma tu jakiekolwiek znaczenie?
  • #19 19766858
    junkeeer
    Poziom 3  
    tak, mam zapisane klucze - de facto jedyne co mogę zrobić z dyskiem po jego podłączeniu to wprowadzenie klucza bitlockera - po kilkunastu minutach 'kłódka' jest otwarta
  • #20 19767032
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    To spróbuj przeskanować po otwarciu i zobacz jaki będzie rezultat.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #21 19767364
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Odszyfruj wszystkie dyski podłączone do systemu i wyłącz opcję bitlockera na stałe. Jak masz kopie po sektorową tego dysku to przegraj ją na drugi sprawny dysk (w sensie plik kopii). Odłącz niesprawny dysk na stałe i działaj tylko na kopii po sektorowej. Uruchom system.
    Tym programem zamontuj obraz z pliku kopij po sektorowej i wykonaj pełny skan
    https://www.osforensics.com/tools/mount-disk-images.html.

Dodano po 4 [minuty]:

Możesz po odszyfrowaniu tego dysku jeszcze raz wykonać kopię po sektorową tego niesprawnego dysku?
    (bez zaszyfrowania Bitlockerem )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem SSD, który zgłasza błąd S.M.A.R.T i został zablokowany przed rozruchem systemu, co uniemożliwia dostęp do danych. Dysk jest traktowany jako dodatkowy, a system operacyjny działa z innego dysku. Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie danych. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie systemu Linux, programów takich jak MHDD, DMDE oraz R-studio. Podkreślono, że nie należy stosować przypadkowych programów do odzyskiwania danych, aby uniknąć ich nieodwracalnej utraty, zwłaszcza z powodu funkcji TRIM w SSD. Użytkownik wykonał kopię posektorową dysku, ale napotkał trudności w odczycie danych z tej kopii, która jest zaszyfrowana Bitlockerem. Wskazówki obejmują odszyfrowanie dysku, a następnie ponowne skanowanie lub wykonanie kopii posektorowej na inny dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA