logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą

Muffo 11 Gru 2021 16:44 13605 34
REKLAMA
  • #1 19757411
    Muffo
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witajcie.
    Mam regulator pogodowy CT200 (od tygodnia). Regulator pracuje z piecem Bosch Condens GC2300i W 15p.
    Włączyłem w regulatorze sterowanie pogodowe i chciałbym Was zapytać czy ustawienia mojej krzywej grzewczej są dobre?
    Ogrzewam się grzejnikami a podłogówkę mam tylko w dwóch łazienkach ( wszystko na jednym obiegu).

Dziękuję.
    Załączniki:
    • Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą Screenshot_20211211-164504_EasyControl.jpg (279.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą Screenshot_20211211-163612_EasyControl.jpg (258.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19763886
    EnergyAID

Poziom 16  
    Ocena: 34
    Muffo napisał:
    czy ustawienia mojej krzywej grzewczej są dobre

Wartości krzywej grzewczej zależą zasadniczo od izolacyjności budynku. Powinieneś ustawić najniższą możliwą temperaturę "Punkt końcowy krzywej", przy jakiej zapewnia się komfort cieplny w budynku. Na przykład obniż o 10 st.C i testuj, czy grzejniki grzeją wystarczająco - czy uzyskasz temperaturę powietrza 22 st.C. Jeżeli tak, to można obniżyć o kolejne 5-10 st.C i dalej testować.

Ogólnie, to wydaje mi się coraz bardziej, że instrukcje obsługi Boscha są coraz biedniejsze (w odniesieniu do sprzętu służącego do ogrzewania).
    Konto firmowe:
    Energy AID: Analizy i doradztwo energetyczne
    Kwiatkowskiego 13/30, Szczecin, 71-004 | Strona WWW: www.energy-aid.pl
  • #3 19815412
    MichalS80_13
    Poziom 1  
    Witam,
    posiadam bardzo podobny zestaw (od 2 miesięcy) - regulator CT200 z kotłem Bosch GC2300 20p.

Co do ustawień krzywej grzewczej - proszę spojrzeć na załączony rysunek - pokazuje on orientacyjnie jak regulator dobierze temperaturę zasilania w zależności od ustawień - temperatura minimalna(35), punkt początkowy (25), punkt końcowy (80) i maksymalna temperatura zasilania (65) oraz aktualnej temperatury na zewnątrz.
    Trzeba tak dobrać te 4 punkty, aby w domu panowała pożądana temperatura (i dostosowywać max 1x / dzień i obserwować).

Czy u Pana zmiany parametrów krzywej grzewczej wpływają na wynik Temp zadana zasilania? W moim przypadku brak zmian - niezależnie jaką krzywą grzewczą ustawię, lub jaka jest temperatura na zewnątrz. Na samym początku po uruchomieniu zmiany krzywej grzewczej wywoływały zmiany temperatury zasilania, ale coś się przestawiło. Nie pomógł reset kontrolera, reinstalacja aplikacji itp - w efekcie przeszedłem na sterowanie pokojowe.
  • REKLAMA
  • #4 19846328
    Muffo
    Poziom 5  
    Dzień Dobry,
    nie zauważyłem aby zmiana wartości w krzywej grzewczej jakoś zbytnio wpłynęła na to czy osiągam temperaturę zadaną czy nie.
    Kombinowałem w różny sposób wypłaszczając krzywą lub na odwrót , zaznaczając w aplikacji "wpływ pomieszczenia" na wyższą wartość i niższą. Ogólnie przy temperaturach około 0 i wyżej raczej temperaturę mi Easycontrol plus 3 głowice easycontrol dowozi. Gorzej jak jest duży mróz. (temperaturę zadaną ustawioną mam na 51 stopni). Zastanawiam się też czy jest sens aby ustawić ją na 54 lub 55 stopni lub więcej w czasie mrozu, pamiętając o tym, że na powrocie nie może być temperatury wyższej niż 55 stopni (jeśli czegoś nie pomieszałem)
    Zastanawiam się czy zrezygnować z regulacji pogodowej...
    Jak u Pana teraz to wygląda kiedy zrezygnował Pan z regulacji pogodowej ?

pozdrawiam
    M.
  • #5 19846863
    sylba
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Krzywą grzewczą w zasadzie dobiera się do parametrów instalacji. Jeśli projektowe parametry instalacji są np 75/65/20 to w strefie klimatycznej z minimalną temperaturą -20C wybiera się tę krzywą, dla której przy -20C temperatura wody grzewczej będzie 75C. Gdyby się okazało, że taka krzywą nie zapewnia odpowiedniej ilości ciepła to znaczy, że instalacja powinna pracować na wyższych parametrach np. 80C przy -20C. Jeśli jest zbyt ciepło to parametry można obniżyć. W opisanym przypadku współistnienia grzejników i podłogówki w tym samym obiegu jest kłopot z uwagi na ograniczenia dotyczące temperatury na zasilaniu podłogówki zwykle 50C i ograniczeniu temperatury podłogi. Gdyby była tylko podłogówce wówczas odpowiednią byłaby krzywą, która dla -20C zapewniałaby temperaturę nie wyższą niż 50C.
  • #6 19847248
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Widzę, że wielkie teorie tutaj są budowane.

Powiem CI tak.
    Wystartuj z niższej i zobaczysz czy wystarcza. Zaczynanie w projektowej 80 to jakiś żart.

Nie wiem jaki masz dom, jak ocieplony itp. ale proponowałbym ustawić.
    Krzywą bez punktu początkowego!!!
    Minimalną temperaturę na -20*C
    Temperaturę projektową na 55*C
    Wpływ pomieszczenia na 4K
    Maksymalna temperatura 75*C
    Temperatura na kotle 75*C

Na 90% to powinno wystarczyć.
    To co masz teraz to nieporozumienie.

Teraz ustawiłeś tak stromą krzywą, że już przy 0*C na zewnątrz kocioł jedzie na swoim maksie 51*C
    Efekt masz taki, że jest gorąco, a jak przyjdzie mróz to jest zimno.

Kondensacja i owszem warto na to zwracać uwagę, ale nie kosztem ciepła w domu.
    Przy podanych parametrach powinien kondensować nawet przy mrozie -20*
  • #7 19847700
    sylba
    Poziom 19  
    piracik napisał:
    Widzę, że wielkie teorie tutaj są budowane.

To nie są wielkie teorie tylko opis tego co to jest krzywa grzewcza i jaki ma związek z instalacją. Dywagacja nad wyborem krzywej grzewczej i jej pochyleniem bez jakiejkolwiek wiedzy o instalacji nie ma najmniejszego sensu.
  • #8 19847709
    Muffo
    Poziom 5  
    W aplikacji do regulatora oraz glowic Bosch Easycontrol mam mozliwosc wprowadzenia tylko takich ustawienia jak na zdjęciu.
    Z tego co zauważyłem to nie mam możliwości nie ustawić w ogóle punktu początkowego, jeśli chodzi o wpływ pomieszczenia to mam do wyboru 0, 1 , 2 lub 3.
    Wprowadzę w miarę możliwości takie wartości jakie zaproponowałeś i będę obserwował.
    Pozdrawiam
    M. Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą
  • #9 19847882
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Muffo napisał:
    Zastanawiam się też czy jest sens aby ustawić ją na 54 lub 55 stopni lub więcej w czasie mrozu, pamiętając o tym, że na powrocie nie może być temperatury wyższej niż 55 stopni (jeśli czegoś nie pomieszałem)
    Zastanawiam się czy zrezygnować z regulacji pogodowej...
    Jak u Pana teraz to wygląda kiedy zrezygnował Pan z regulacji pogodowej ?

pozdrawiam
    M.

Temperatura powrotu jest zawsze niższa niż temperatura na zasilaniu, stąd temperatura powrotu rzędu +55 stopni może być zapewniona przy temperaturze zasilania nawet +70 stopni (to oznacza PARZĄCE grzejniki).
  • #10 19849128
    romaka132
    Poziom 6  
    Mam też ten Kocioł i w żaden sdposob nie idzie się z tym poradzić.? Albo przegrzewa albo zawsze coś jest nie tak a jak ze spalaniem gazu u Ciebie?
  • REKLAMA
  • #11 19849579
    sylba
    Poziom 19  
    Muffo napisał:
    nie zauważyłem aby zmiana wartości w krzywej grzewczej jakoś zbytnio wpłynęła na to czy osiągam temperaturę zadaną czy nie.
    Kombinowałem w różny sposób wypłaszczając krzywą lub na odwrót , zaznaczając w aplikacji "wpływ pomieszczenia" na wyższą wartość i niższą. Ogólnie przy temperaturach około 0 i wyżej raczej temperaturę mi Easycontrol plus 3 głowice easycontrol dowozi. Gorzej jak jest duży mróz. (temperaturę zadaną ustawioną mam na 51 stopni). Zastanawiam się też czy jest sens aby ustawić ją na 54 lub 55 stopni lub więcej w czasie mrozu, pamiętając o tym, że na powrocie nie może być temperatury wyższej niż 55 stopni (jeśli czegoś nie pomieszałem)

Powtórzę to co już napisałem - dyskusja na temat krzywych grzewczych bez znajomości instalacji grzewczej nie ma najmniejszego sensu. Podam przykład instalacji grzejnikowej, która przy temperaturze zewnętrznej -24C ma dostarczyć taką ilość ciepła by temperatura wewnątrz pomieszczeń wynosiła 20C. Instalacja ta osiąga oczekiwaną maksymalną moc przy parametrach wody grzewczej zasilającej 75C i powrotnej 60C. Te parametry odpowiadają krzywej grzewczej 1,3. Na wykresie poniżej wykreślone są linie odpowiadające temperaturze wody zasilającej tz oraz powrotnej tp w zależności od temperatury zewnętrznej.
    Z wykresu tego można odczytać, że przy temperaturze zewnętrznej np. 0C temperatura wody zasilającej powinna wynosić około 46C, a przy +9C wystarczy 35C. Jeśli więc wybrana krzywa grzewcza nie zapewnia uzyskania zakładanej temperatury pomieszczeń to znaczy tylko tyle, że jest za niska tzn. ustawiono za niską maksymalną temperaturę wody grzewczej.
    Oczywiście inaczej zaprojektowana instalacja może zapewnić taką samą ilość ciepła jak opisana powyżej, ale przy parametrach wody grzewczej np. 55/45C. Wówczas temperatury wody grzewczej będą jak na wykresie poniżej.

W instrukcji kotłów Bosch znajduje się taki wykres do ustawiania krzywej grzewczej, który pokazuje sposób jej definiowania.

Muffo napisał:
    Zastanawiam się też czy jest sens aby ustawić ją na 54 lub 55 stopni lub więcej w czasie mrozu, pamiętając o tym, że na powrocie nie może być temperatury wyższej niż 55 stopni (jeśli czegoś nie pomieszałem)

Skoro instalacja nie dostarcza wymaganej ilości ciepła to nie ma się co zastanawiać tylko ją podnieść. Nie wiem skąd pomysł, że na powrocie nie może być więcej niż 55C. To wszystko zależy od instalacji.
    Wracając do tytułowego postu
    Muffo napisał:
    czy ustawienia mojej krzywej grzewczej są dobre?

Wygląda na to, że temperatura punktu początkowego jest ok, a temperatura w punkcie końcowym 80C i maksymalna 90C mogą być zbyt wysokie. Kotły kondensacyjne pracują z większą sprawnością przy niższych temperaturach wody grzewczej bo wówczas niższa jest także temperatura wody powrotnej i występuje kondensacja wody ze spalin. Możesz więc próbować obniżyć te temperatury, pamiętając o tym, że aby odczuć zmiany potrzeba około doby przy w miarę podobnych warunkach zewnętrznych.
  • REKLAMA
  • #12 19850084
    Muffo
    Poziom 5  
    Wprowadziłem ustawienia jakie mi doradziliście i jak na razie osiągam temperatury zadane na głowicach oraz regulatorze.
    Bardzo dziękuję wszystkim za porady.
    Teraz czekam na duże mrozy i zobaczymy.
    W razie czego wiem już co mam robić:-).
    Poniżej ustawienia .
  • #13 19850772
    sylba
    Poziom 19  
    Muffo napisał:
    Teraz czekam na duże mrozy i zobaczymy.

Patrząc na definicję krzywej w instrukcji Bosch i na parametry konfiguracyjne, które wprowadziłeś, zastanawiam się czy przyjęcie maksymalnej temperatury zasilania równej temperaturze punktu końcowego (-10C) nie spowoduję, że przy temperaturach niższych od -10C kocioł nie będzie bardziej podgrzewał wody. Przyjmując, że krzywa jest właściwie linią prostą, maksymalna temperatura dla -20C powinna być (70-20)/(20-(-10))*(20-(-20))+20=86C.
  • #15 19851517
    sylba
    Poziom 19  
    Póki co może tak być. Na twoim miejscu poszukałbym jednak w pomocy do aplikacji easy control opisu ustawiania krzywej grzewczej.
    Niezależnie obserwuj co się dzieje. Trzeba cierpliwości (jednej doby) by zaobserwować skutki nastaw. Jeśli przy bieżących będzie za ciepło, to obniżysz parametry. Weź także pod uwagę, że przy doborze krzywej jest jeszcze jedno utrudnienie - zawory termostatyczne. Jeśli takie są zainstalowane w twojej instalacji, to właściwie, przy zrównoważonej instalacji, czyli gdy do każdego odbiornika dopływa tyle wody ile powinno, na czas ustawiania krzywej grzewczej głowice zaworów termostatycznych powinny być otwarte na maksimum. W przeciwnym razie, gdy temperatura w pomieszczeniu zacznie przekraczać tę nastawioną, głowice będą przymykać zawory i mimo, że krzywa grzewcza będzie zbyt duża, nie zauważysz przegrzewania.
  • #16 19851662
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    dla -10 ustawiłbym jakieś 50*C, a na pewno nie 70*C

Nawet w starych budynkach nie potrzeba już 70 na zasilaniu.
    Wymienione okna, jakaś izolacja na zewnątrz.
    Nigdzie nie mam ustawionych 70*C dla -20 na zewnątrz, a trochę obiektów obsługuję. Nie tylko domki.
  • #17 19961850
    iamlargo
    Poziom 2  
    Witam mam ten sam problem, sterownik ct200, piwnica grzejnik, parter podlogowka (tu jest sterownik), piętro grzejniki. Jak ustawić krzywą grzewczą i inne ustawienia aby było optymalnie? 2 dzien grzeje i dobiło dopiero do 16 st, moze mi ktoś pomóc?
  • #18 19961941
    Muffo
    Poziom 5  
    Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą Hej.
    U mnie w tej chwili w miarę CT 200 działa i wraz z automatycznymi głowicami na grzejnikach ( nie we wszystkich pomieszczeniach) dowozi zadaną temperaturę. Metodą prób i błędów plus dzięku wskazówkom bardziej doświadczonych użytkowników z tego forum udało mi się na dłużej zastosować poniższe ustawienia.
    Zdaję sobie sprawę, że każdy dom jest inny, inaczej ocieplony itp itd ale od czegoś trzeba zacząć.
    Powodzenia
    M.
    Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą Bosch Easycontrol CT200 jak ustawić krzywą grzewczą
  • #19 19964100
    sylba
    Poziom 19  
    iamlargo napisał:
    Witam mam ten sam problem, sterownik ct200, piwnica grzejnik, parter podlogowka (tu jest sterownik), piętro grzejniki. Jak ustawić krzywą grzewczą i inne ustawienia aby było optymalnie? 2 dzien grzeje i dobiło dopiero do 16 st, moze mi ktoś pomóc?

Odpowiedź nie jest niestety prosta dlatego, że są różne systemy ogrzewania i każdy z nich pracuje na innych parametrach. Poza tym istotną wadą złożonych układów regulacji jest to, że mogą nawzajem zakłócać swoje działanie. Podstawą poprawnego działania jest właściwe dostosowanie instalacji do ogrzewanych pomieszczeń i właściwe dobranie regulatorów.
    Ja to widzę tak:
    Przypadek 1 - ogrzewanie grzejnikowe, zawory grzejnikowe z głowicami termoregulacyjnymi, kocioł dostarcza wodę grzewczą o stałej (niezależnej od temperatury zewnętrznej) temperaturze. W zasadzie powinno działać, ale oprócz zaworów grzejnikowych powinny być także zawory równoważące i nadmiarowe, które będą zapewniały właściwy przepływ wody grzewczej przez wszystkie grzejniki.
    Wadą tego systemu (oprócz wad zaworów termoregulacyjnych) jest dostarczanie wody grzewczej o stałej, wysokiej temperaturze.
    Przypadek 2 - Przypadek 1 + regulacja pogodowa. Likwiduje wadę przegrzewania wody grzewczej. Dostosowanie temperatury wody grzewczej do temperatury zewnętrznej - im chłodniej na zewnątrz tym wyższa temperatura wody grzewczej.
    Przypadek 3 - Przypadek 1 lub Przypadek 2 + ogrzewanie podłogowe
    Ze względu na różne parametry pracy potrzebne są dodatkowe układy obniżające temperaturę wody do ogrzewania podłogi.
    Przypadek 4 - wymienione powyżej przypadki + termoregulator pokojowy (on-off). Ten przypadek, to już prawdziwe wyzwanie.
    Przypadek 5 - wymienione powyżej + programator czasowy on-off. To już jest prawie nie do ogarnięcia.
    Zaczynając od Przypadku 5 - Programator narzuca sztywne ramy np. od 22:00-06:00 pracuje w trybie nocnym z temperaturą obniżoną o 1C. Zanim powietrze w pomieszczeniu się ochłodzi w pierwszej kolejności ochłodzą się ściany i wszystkie elementy akumulujące ciepło. Im lepsza izolacja tym proces chłodzenia powolniejszy. Od 06:00 włącza się grzanie, teraz trzeba ogrzać to co się ochłodziło - większe zapotrzebowanie na ciepło), a prędkość nagrzewania pomieszczenia będzie zależała od tego co jest zastosowane do ogrzewania i jakie są regulatory. Aby pomieszczenie szybko się nagrzało potrzebna jest duża moc cieplna czyli wysoka temperatura lub duże powierzchnie grzewcze. I teraz zaczynają się schody. Gdy jest regulacja pogodowa to temperatura zasilania jest zależna od temperatury na zewnątrz, a więc i moc grzewcza. Załóżmy teraz, że temperatura w pomieszczeniu wzrasta więc do głosu dochodzą termoregulatory (głowice), które będą przymykały zawory i ograniczały moc grzejników. Tym samym czas uzyskiwania oczekiwanej temperatury pomieszczenia wydłuża się niesamowicie.
    Wyobrażam sobie sytuację, że można tak poustawiać wszystkie regulatory, że instalacja nie będzie mogła nagrzać pomieszczenia bo jeden regulator będzie działał przeciwnie do innego.
    Wracając do pytania, na próbę wyłączyłbym programator czasowy (o ile taki jest nastawiony) oraz regulatory pokojowe typu on-off. Jeśli ogrzewanie podłogowe ma odrębną regulację, to ustawiłbym krzywą grzewczą taką, dla której temperaturze zewnętrznej -20C odpowiada temperatura wody grzewczej np. 50C, głowice bym ustawił na max. otwarcie i zobaczył czy wówczas wszystko się nagrzewa tak jak trzeba. Jeśli będzie za ciepło, to obniżam krzywą jeśli za chłodno to podwyższam.
    Niestety, moim zdaniem, nie da się tego procesu opisać jednym zdaniem.
  • #20 19964255
    EnergyAID

Poziom 16  
    Ocena: 34
    iamlargo napisał:

Rozumiem, że tu chodzi o przypadek rozgrzewania budynku ze stanu zimnego. Generalnie może to tyle trwać, ale przyspieszyć to można wg sugestii Sylby z postu #19. Niektóre kotły mają też specjalne tryby do tego celu.

sylba napisał:
    Przypadek 4 - wymienione powyżej przypadki + termoregulator pokojowy (on-off). Ten przypadek, to już prawdziwe wyzwanie.

Ogólnie fajnie to opisałeś. Ale czy w przypadku 4 "Ten przypadek, to już prawdziwe wyzwanie." to ironia?

sylba napisał:
    Przypadek 5 - wymienione powyżej + programator czasowy on-off. To już jest prawie nie do ogarnięcia.

Zakupiłem sobie do sypialni głowicę grzejnikową z harmonogramem utrzymywania temperatury:
    - wg mnie powinno być 19 st.C w dzień, 21 st.C w nocy. aby oszczędzać energię, tym bardziej, że trzeba sypialnię przewietrzyć w dzień,
    - wg mojej żony tak nie może być a powinno być 22 st.C w dzień i 20 st.C w nocy, aby rosła stopniowo wilgotność względna powietrza podczas wychładzania powietrza z 22 st.C do 20 st.C wieczorem.
    Więc zgadzam się z przypadkiem 5 i wnioskiem "To już jest prawie nie do ogarnięcia."
    Konto firmowe:
    Energy AID: Analizy i doradztwo energetyczne
    Kwiatkowskiego 13/30, Szczecin, 71-004 | Strona WWW: www.energy-aid.pl
  • #21 19964621
    sylba
    Poziom 19  
    EnergyAID napisał:
    Rozumiem, że tu chodzi o przypadek rozgrzewania budynku ze stanu zimnego. Generalnie może to tyle trwać, ale przyspieszyć to można wg sugestii Sylby z postu #19. Niektóre kotły mają też specjalne tryby do tego celu.

Mam na myśli każdy przypadek w którym dochodzi do sytuacji obniżenia temperatury w pomieszczeniu. Może to być celowe obniżenie np. w czasie działania programu nocnego lub niezamierzone np. w wyniku intensywnego wietrzenia. Zmiany temperatury są bardzo powolne, zależą od warunków na zewnątrz oraz izolacji cieplnej budynku. Im lepsza izolacja i mniejsze zmiany na warunków zewnętrznych tym zmiany zachodzą wolniej,
    EnergyAID napisał:
    Ogólnie fajnie to opisałeś. Ale czy w przypadku 4 "Ten przypadek, to już prawdziwe wyzwanie." to ironia?

To nie ironia - chodzi o skoordynowania działania wszystkich urządzeń i nastaw. Jeśli instalacja potrzebuje np. 4h by podnieść temperaturę pomieszczenia o 0,5C to ustawianie w programatorze zmiany temperatury o 1C w okresie 4h nie przyniesie oczekiwanego rezultatu, będzie potrzeba z pewnością dużo więcej czasu.
    EnergyAID napisał:
    Zakupiłem sobie do sypialni głowicę grzejnikową z harmonogramem utrzymywania temperatury:
    - wg mnie powinno być 19 st.C w dzień, 21 st.C w nocy. aby oszczędzać energię, tym bardziej, że trzeba sypialnię przewietrzyć w dzień,
    - wg mojej żony tak nie może być a powinno być 22 st.C w dzień i 20 st.C w nocy, aby rosła stopniowo wilgotność względna powietrza podczas wychładzania powietrza z 22 st.C do 20 st.C wieczorem.

To jest właśnie to o czym napisałem powyżej. Sama idea jest ok, ale trzeba brać pod uwagę także inne czynniki - przede wszystkim konstrukcję domu i możliwości instalacji. Jeśli harmonogram pracy głowic nie będzie uwzględniał tych czynników, to rezultaty będą dalekie od oczekiwań.
  • #22 19992373
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Dość ciekawy temat i wiele ciekawych odpowiedzi,więc postanowiłem dołączyć z racji tego,że w najbliższych miesiącach planuję właśnie podłączyć ct 200

I teraz moje spostrzeżenia-teoretyczne bo z owym systemem nie pracowałem,ale pracuję na głowicach inteligentnych z ogrzewaniem miejskim.

Według instrukcji ct200 moduluje moc palnika zależnie od zapotrzebowania pomieszczenia i czy nie lepiej byłoby puścić sam ct200 z daną zadaną (bez pogodówki) a do regulacji temperatury użyć termostatów,ale nie boschowskich,ponieważ one działają na zasadzie "załącz kocioł,gdy któryś termostat tego żąda"?
    Oczywiście termostat/centralę ct200 trzeba umieścić w odpowiednim miejscu a grzejniki zrównoważyć.

Druga opcja jak powyżej,ale z pogodówką-wydaje mi się,że sam termostat (centrala ct200) z pogodówką również moduluje mocą palnika,ale nie jestem tego pewny?

Jak w praktyce wygląda praca boschowskich termostatów wraz z ct200? Czy praca kotła jest modulowana? Czy dochodzi do częstego załączania/wyłączania kotła?
  • #23 20134901
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    cichy koksik napisał:

Jak w praktyce wygląda praca boschowskich termostatów wraz z CT200? Czy praca kotła jest modulowana? Czy dochodzi do częstego załączania/wyłączania kotła?

Używanie CT200 z głowicami Bosch ma sens tylko wtedy gdy masz grzejniki ścienne i na każdym rzeczoną głowicę. W zależności na zapotrzebowanie na ciepło piec moduluje pracą palnika (piece bosch, junkers robią to i bez termoregulatorów, więc o modulację bym się nie martwił). Jeżeli chcesz używać tego termoregulatora z innymi głowicami termostatycznymi musisz przełączyć regulator w opcję regulacji pogodowej bez opcji uwzględniania temp. wewnętrznej - inaczej kocioł wyłączy się po osiągnięciu temp. w pomieszczeniu gdzie znajduje się regulator, a nie o to chodzi, jeśli w innych pomieszczeniach też ma być ciepło. Wtedy piec pracuje na na podstawie krzywej grzewczej (praca też jest modulowana). Bypass pieca decyduje kiedy piec się wyłączy i ponownie włączy. Sam jestem przed modernizacją swojego CO i przejściem na krzywą grzewczą w oparciu o CT200 więc pewnie tu niedługo znów zawitam z pytaniami ;)
  • #24 20134920
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @qbadm
    Na ten moment mam kocioł,który współpracuje ze sterownikiem ct 200 na zasadzie włącz/wyłącz,oczywiście podpinając adapter.
    Na grzejnikach zamontowane będą głowice inteligentne+czujniki pokojowe.

Docelowo chcę zamontować kocioł bosch/junkers z zewnętrznym czujnikiem temp. plus ct 200 ,głowice jak powyżej.
    Sterowanie będzie pogodowe tak jak pisałeś tyle,że z uwzględnieniem temp wewnętrznej-do przestestowania :)
  • #25 20280418
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam. Mam pytanie czy żeby ustawić krzywą grzewczą potrzebuję termostat easy control ct200 czy wystarczy mi tylko ten sterownik rf kotła? Mam termostaty salus w każdym pomieszczeniu i nie potrzebuję kolejnego i to wcale nie taniego termostatu. Dziękuję.
  • #26 20280500
    cichy koksik
    Poziom 17  
    mjskaw1 napisał:
    Mam pytanie czy żeby ustawić krzywą grzewczą potrzebuję termostat easy control ct200 czy wystarczy mi tylko ten sterownik rf kotła?

Potrzebujesz sterownika bosch easy control ct200 i oczywiście kotła,który z nim współpracuje.
    Głowice bosch nie są wymagane.
  • #27 20280521
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Mam kocioł gazowy bosch GC2300iW, 6 regulatorów bezprzewodowych salus które sterują listwą sterującą siłownikami od podłogówki i jedyne czego potrzebuję to ustawienie krzywej grzewczej.
  • #28 20280527
    cichy koksik
    Poziom 17  
    mjskaw1 napisał:
    Mam kocioł gazowy bosch GC2300iW

To w zasadzie potrzebujesz jedynie kupić czujnik zewnętrzny,ponieważ z tego co kojarzę to Twój kocioł ma wbudowaną automatykę pogodową 😉
  • #29 20280539
    mjskaw1
    Poziom 5  
    A skąd kocioł będzie wiedział jaką temperaturę maksymalną i minimalną ustawić? I czy mam grzejniki czy podłogówkę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat ustawienia krzywej grzewczej w regulatorze pogodowym Bosch Easycontrol CT200, który współpracuje z kotłem Bosch Condens GC2300i W 15p. Wskazówki dotyczące optymalizacji ustawień obejmują dostosowanie punktów końcowych krzywej grzewczej w zależności od izolacyjności budynku oraz temperatury zewnętrznej. Użytkownicy sugerują, aby zacząć od niższych temperatur i stopniowo je zwiększać, aby osiągnąć komfort cieplny. Wskazano również na problemy z regulacją temperatury w przypadku współistnienia grzejników i podłogówki w tym samym obiegu. Wiele osób podkreśla znaczenie obserwacji efektów zmian ustawień oraz dostosowywania ich w miarę potrzeb.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA