logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działanie P2P w sieci ASTER - problemy z eMule i Shareaza na Windows XP

bartolo1 02 Lis 2005 19:44 3446 13
REKLAMA
  • #1 1949668
    bartolo1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jak w temacie,zaznacze ze nie jestem dobry w tych sprawach.
    Program emule nie chcial dzialac wogole,teraz shareaza laczy sie bez problemow,wyszukuje pliki,lecz sciaganie to katastrofa-nic!
    Dodatkowo pokazuje komunikat,ze dziala firewall,ktory jest ustawiony pod shareaze.
    Moze ktos zna temat i cos mi doradzi...
    Mam windows xp(home edition) firewall jest juz w systemie,siec aster w Wawie szybkosc 512.
    Pozdrawiam.
    Bartek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1950500
    bartolo1
    Poziom 12  
    Nie wiem juz co mam robic...
    Teraz zainstalowalem program DC++ i tam laczy sie,wyszukuje a potem jest komunikat "brak wolnych slotow" jak dla mnie to jest czarna magia...
    Moze ktos mi da jakies wskazowki,co robie zle?
    Pozdrawiam.
    Bartek.
  • #4 1950530
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,
    jestem abonentem sieci aster i programy p2p dzialaja bez zarzutu, najlepiej zadzwon do BOK'a i popros o zewnetrzny IP (darmowy i staly), jednak pamietaj ze w takim przypadku samemu musisz zabezpieczyc swoj komputer bo stanie sie dpskonalym wrecz celem...

bartolo1 napisał:

Teraz zainstalowalem program DC++ i tam laczy sie,wyszukuje a potem jest komunikat "brak wolnych slotow" jak dla mnie to jest czarna magia...

DC tak po prostu ma, cierpliwosci nadejdzie pora i na ciebie... ;)

Pozdrawiam,
    simpo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1950561
    artioom229
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Masz problemy z e-mule, bo pewnie masz wewnetrzne IP. Np: 10.24.13.54 i emule nie bedzie działal dobrze zainstaluj lime wire to bedzie Ok.Co do DC++ wybieraj userow ktorzy udostepniaja sloty np: 1\12 ta jedynka swiadczy ze jest uzytkownik z wolnym slotem i od niego sciagaj i bedzie szlo :D Ps: Aster dopiero w pakiecie Twoj Dom udostepnia zewnetrzne IP.
  • #6 1951042
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    artioom229 napisał:
    Witam. Masz problemy z e-mule, bo pewnie masz wewnetrzne IP. Np: 10.24.13.54 i emule nie bedzie działal dobrze zainstaluj lime wire to bedzie Ok.Co do DC++ wybieraj userow ktorzy udostepniaja sloty np: 1\12 ta jedynka swiadczy ze jest uzytkownik z wolnym slotem i od niego sciagaj i bedzie szlo :D Ps: Aster dopiero w pakiecie Twoj Dom udostepnia zewnetrzne IP.

Wewnętrzne IP wcale nie powoduje, że eMule "nie będzie działał dobrze". Nic bardziej błędnego. Jedyna różnica przy wewnętrznym IP polega tylko na tym, że będziesz miał LowID i nie będziesz mógł "pobierać" plików od innych użytkowników z LowID. Przy właściwie skonfigurowanym mułku można jednak uzyskać całkiem przyzwoity Download (mam łącze 32 KB/s a średni tranfser w mułku waha się od 20 do 25 KB/s !).
  • REKLAMA
  • #7 1951509
    p.jed
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    paweliw napisał:
    artioom229 napisał:

Wewnętrzne IP wcale nie powoduje, że eMule "nie będzie działał dobrze". Nic bardziej błędnego. Jedyna różnica przy wewnętrznym IP polega tylko na tym, że będziesz miał LowID i nie będziesz mógł "pobierać" plików od innych użytkowników z LowID. Przy właściwie skonfigurowanym mułku można jednak uzyskać całkiem przyzwoity Download (mam łącze 32 KB/s a średni tranfser w mułku waha się od 20 do 25 KB/s !).

Dokładnie. Spokojnie powinineś na emulku ściągać i z tym nie powinno być żadnego problemu. A może to jest wina kompa ?
    Czy masz ustawione limity połączeń? może to CI polepszy ściąganie
  • #8 1951873
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    p.jed napisał:

Dokładnie. Spokojnie powinineś na emulku ściągać i z tym nie powinno być żadnego problemu. A może to jest wina komputera ?
    Czy masz ustawione limity połączeń? może to CI polepszy ściąganie

Widze ze jestes nowy na forum ;) staraj sie unikac cytowania calych postow poprzednikow, jesli chcesz odniesc sie do poprzedniej odpowiedni moze zrobic tak jak jak teraz ;)

Pozdrawiam i radze uwazac, gdyz "elka" moze wciagac... ;)
  • #9 1952134
    artioom229
    Poziom 15  
    W Aster City jest tak ze przy wewnetrznym IP Blokowane sa niektore porty wiec moze nie dzialac E-Mule! Ps:a poza tym to jest mowa o Aster a nie ze u mnie działa albo powinno, zachecam Kontakt z (BOK) :D
  • #10 1952937
    paweliw
    Spec od komputerów
    artioom229 napisał:
    W Aster City jest tak ze przy wewnetrznym IP Blokowane sa niektore porty wiec moze nie dzialac E-Mule! Ps:a poza tym to jest mowa o Aster a nie ze u mnie działa albo powinno, zachecam Kontakt z (BOK) :D

Tylko, że w eMule możesz sam zadecydować na którym porcie ma on pracować.
    Oczywiście w niektórych przypadkach bez kontaktu z BOK może się nie obejść.
  • #11 1954248
    artioom229
    Poziom 15  
    Teraz pytanie czy kolega bartolo1 wie ktore porty ma poblokowane a ktore nie. :D
  • #12 1955319
    bartolo1
    Poziom 12  
    Witam,
    Na wstepie wszystkim dziekuje serdecznie za wypowiedzi!
    No wlasnie...nie wiem ktore porty mam odblokowane a ,ktore nie?
    I nie wiem gdzie to mam zrobic/sprawdzic...
    Tak to jest jak czlowiek pracuje z komputerem w pracy a potem stwierdza,ze przyda sie i w domu,potem pada pytanie "a jak to dziala?"
    Czekam na dalsze wskazowki i pozdrawiam.
    Bartek.
  • #13 1955391
    paweliw
    Spec od komputerów
    Tak jak ktoś napisał wcześniej masz kilka wyjść:
    Po pierwsze poprosić w BOK-u o zewnętrzny IP (jak ktoś napisał wcześniej jest to bezpłatne), wszelkie problemy z P2P znikną ale komputer będzie musiał być bardziej zabezpieczony przy połączeniach z Internetem (Firewall + Antywirus + wszystkie łatki krytyczne do Windowsa).

Po drugie (opieram się na konfiguracji eMule) przy wewnętrznym IP zmień ustawienia portu TCP na np. 4444, 6666, 10101 i wyłacz UDP powinien łatwiej się łączyć z serwerami (szczególnie większymi). Tutaj masz dokładny opis (wymaga rejestracji na forum) http://forum.osloskop.net/index.php?s=8230a4b60f0b59bdea1dfa5aefbcadce&showtopic=3005

Po trzecie jest też możliwość przekierowywania portów - nie za bardzo się na tym znam - poszukaj w sieci: forwarding portów, przekierowanie na routerze.

Po czwarte znajdź kogoś (w sieci lub fizycznie) kto również ma internet z Aster City Network i dowiedz się szczegółów (radziłbym poszukać także na google.pl), może ktoś na Elektrodzie pracuje w tej sieci.
  • #14 2273740
    bartolo1
    Poziom 12  
    Witam,pora zamknac temat...
    Korzystam jednak z DC++ i dziala rewelacyjnie,polecam!
    Pozdrawiam.
    B.

Podsumowanie tematu

✨ W sieci Aster City Net (ACN) użytkownicy mają problemy z działaniem programów P2P takich jak eMule i Shareaza na systemie Windows XP z łączem 512 kb/s. eMule często nie działa poprawnie z powodu stosowania wewnętrznych adresów IP, co skutkuje LowID i ograniczonymi możliwościami pobierania. Zalecane jest uzyskanie zewnętrznego, stałego adresu IP od Biura Obsługi Klienta (BOK), co jednak wymaga odpowiedniego zabezpieczenia komputera (firewall, antywirus, aktualizacje systemu). Alternatywnie można zmienić porty TCP w konfiguracji eMule (np. 4444, 6666, 10101) i wyłączyć UDP, co może poprawić łączność z serwerami. Przekierowanie portów na routerze również może pomóc, choć wymaga wiedzy technicznej. W przypadku DC++ problemem są często brakujące wolne sloty u innych użytkowników, co ogranicza pobieranie. Shareaza łączy się i wyszukuje pliki, ale pobieranie jest nieskuteczne, a program informuje o działającym firewallu, który jest skonfigurowany pod Shareazę. Ostatecznie autor tematu zdecydował się na korzystanie z DC++, które działa stabilnie. Wskazane jest kontaktowanie się z BOK w celu uzyskania szczegółowych informacji o blokowanych portach i konfiguracji sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA