logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka Amica G5E3.43ZPTEKDSPN piekarnik nie działa

midab 15 Gru 2021 15:41 789 2
REKLAMA
  • #1 19764563
    midab
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    W trakcie pieczenia kurczaka zauważyłem, że nie działa grzałka termoobiegu kołowa. Dokończyłem pieczenie stosując podgrzewanie dolne i górne.Wymieniłem grzałkę i zaczęły się schody. Wentylator nie pracuje, Po wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu przestało działać oświetlenie natomiast pali się dioda nad przełącznikiem funkcji ustawiona w pozycji 0. Zegar chodzi normalnie, grzałka termoobiegu, dolna i górna i opiekacz działają po ustawieniu na krótko w odpowiedniej pozycji (oczywiście wentylator nie działa). Przełącznik funkcji piekarnika po zdjęciu pokrywki wygląda "zdrowo". Nie wiem czy kupować nowy przełącznik funkcji piekarnika i próbować czy może jest jakaś inna przyczyna.
    Sprawa częściowo wyjaśniona. Żarówka pali się po odgięciu do góry dolnego styku w gnieździe.Wentylator po ręcznym popchnięciu powoli się rozpędził i potem normalnie pracował. Czy silniczek wentylatora posiada kondensator rozruchowy ? czy jest to sprawa nasmarowania ośki silniczka - jeśli tak to jakim smarem?
  • REKLAMA
  • #2 19770292
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    midab napisał:
    Czy silniczek wentylatora posiada kondensator rozruchowy ? czy jest to sprawa nasmarowania ośki silniczka - jeśli tak to jakim smarem?

Wyjmij go to nie prom kosmiczny. Ja tego nigdy nie rozbierałem. Jak wyglądają styki?
    https://czescizamienne.amica.pl/Product/ProductDetails?prdId=8762203435012103406

https://czescizamienne.amica.pl/Product/ProductDetails?prdId=8762203435012031866
  • #3 19774823
    midab
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Silniczka nie wymontuję bo widziałem go z tyłu i z przodu. Z tyłu styki czyste, w środku, w piekarniku zdjąłem wiatraczek i oczyściłem. Nie widziałem kondensatora rozruchowego i dlatego podejrzewam, że chodzi o zabrudzoną ośkę silnika.Nie wiem tylko jakim smarem nasmarować -może psiknąć W-40?
REKLAMA