logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana zasilania w domofonie ZDzP - ciągłe brzęczenie po podłączeniu Urmet 1131 i 1127 Panel

Cool_Mice 16 Gru 2021 00:59 963 8
REKLAMA
  • #1 19765546
    Cool_Mice
    Poziom 5  
    Wymieniłem zasilanie na interkom i dodatkowo elektrozaczep.
    Starym systemem był ZDzP podłączony do 2x Urmet 1131 i 1127 Panel.
    Teoretycznie wymieniłem wszystkie przewody tak jak wcześniej. Ale teraz mam brzęczenie w głośniku przy drzwiach.
    Wypróbowałem kilka rzeczy i system działa, głośnik lub mikrofon, ale nie jedno i drugie.
    Obecnie odłączyłem z tego powodu przewód mikrofonu (w ZDzP MCC)

Na przewodach Z2 i Z1 podłączonych do elektrozaczepu.
    P do ~12 na panelu
    SYG jest podłączony do G na panelu.
    GND to 1131 - 6 i ~0 na panelu.
    SLU do 1131 - 1
    MCC do 441 na panelu
    MIC do 1131 - 2
    GL do panelu, ale nie wiem, gdzie dokładnie idzie kabel. (prawdopodobnie taki sam jak port GL?) Zobacz zdjęcia
    MK na panelu jest podłączony do ~0
    niebieski kabel z panelu do ~0 również (prawdopodobnie taki sam jak port GL?)
    G1 i G2 z panelu do 1131 - CA
    1131 - 2 i 9 są zmostkowane

Masz pomysł, co może być nie tak?

Przepraszam, jeśli język brzmi dziwnie, mój polski nie jest zbyt dobry i użyłem tłumacza google

Wymiana zasilania w domofonie ZDzP - ciągłe brzęczenie po podłączeniu Urmet 1131 i 1127 Panel
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19765941
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Nie napisałeś jaki jest nowy zasilacz. Czy masz schemat podłączenia całego systemu?
    Być może wystarczy tylko zmniejszyć wzmocnienie w zasilaczu, skoro problem pojawił się dopiero teraz.
  • REKLAMA
  • #3 19765996
    Cool_Mice
    Poziom 5  
    Zamieniłem ZDzP na ZDzP. Sprawdziłem dzisiaj ponownie i stwierdziłem, że kiedy metalowa osłona dzwonka nie jest na swoim miejscu, nie ma problemu. Jak tylko założę okładkę, zaczyna się brzęczenie.

Podczas sprawdzania stwierdziłem również, że przycisk na dzwonku jest zepsuty, więc zamówiłem Urmet ELITE 6025 na wymianę starego panelu 1127.
    Umieszczę nowy, gdy tylko nadejdzie, ale nie jestem pewien, czy to rozwiąże problem.

Wymiana zasilania w domofonie ZDzP - ciągłe brzęczenie po podłączeniu Urmet 1131 i 1127 Panel
  • Pomocny post
    #4 19766118
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3462
    Zasilacz 18A2 ma inny schemat połączeń niż ZDZP.
    Podłącz według schematu dla zasilacza ZDZP.

Ten kto ci sprzdał ZDZP niech da schemat polaczeń.
    Lub napisz do firmy IMPULS - przysla schemat połączeń dla ZDZP.

Zasilacz ZDZP powinien być ZDZP -4P.
    4P oznacza, że jest 4- przewodowy.

ZDZP jak nie ma 4P to oznacza, że nie jest 4 przewodowy
  • #5 19766258
    Cool_Mice
    Poziom 5  
    Taki schemat był przy ZDzP -4P. To jest w zasadzie połączone w ten sposób. Poprzedni zasilacz był taki sam, więc po prostu zmieniłem kable z jednego na drugie. Panel drzwi różni się od tego na schemacie, ale i tam kable zostały po prostu zmienione tak jak wcześniej. Więc mój poprzedni diagram powinien wyglądać tak, jak jest zainstalowany.

• REKLAMA
  • #6 19766273
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Cool_Mice napisał:

Masz błąd na schemacie ale w opisie na początku masz dobrze. Chodzi o zacisk "441" w panelu. Ma on być połączony z MCC w zasilaczu.

Cool_Mice napisał:
    Sprawdziłem dzisiaj ponownie i stwierdziłem, że kiedy metalowa osłona dzwonka nie jest na swoim miejscu, nie ma problemu. Jak tylko założę okładkę, zaczyna się brzęczenie.

Po to masz do dyspozycji regulacje w zasilaczu, aby czasem coś skorygować. Przypuszczam, że masz jakieś sprzężenie, a ty je nazywasz brzęczeniem.

Pod schematem połączeń ZDzP masz taki opis:

• #7 19766299
    Cool_Mice
    Poziom 5  
    zybex napisał:
    Masz błąd na schemacie ale w opisie na początku masz dobrze. Chodzi o zacisk "441" w panelu. Ma on być połączony z MCC w zasilaczu.

Tak masz rację. Na schemacie jest źle, ale teoretycznie podłączony zaraz przy panelu i zasilaczu.

Postaram się zmienić grę z regulatorami, ale myślę, że to nie to. Zaraz po podniesieniu słuchawki słychać naprawdę głośne i denerwujące brzęczenie (nie wiem, jak to lepiej opisać). Jak nie mam metalowej osłony na domofon przy drzwiach to wygląda na to że jest ok.

Postaram się to uchwycić na filmie, który może lepiej wyjaśnia problem.

Dodano po 22 [minuty]:

Chciałem tylko nagrać wideo i jakoś nie ma już hałasu. Słyszę i rozmawiam w obie strony bez zakłóceń. Zaktualizuję po wymianie panelu jak dzwonienie do jednego mieszkania jest zepsute (odłamała się metalowa płytka wyzwalająca dzwonienie wewnętrznie)
  • REKLAMA
  • #8 19766427
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jak wymienisz panel na inny, to i warunki się zmienią. Wtedy faktycznie może nic już nie "brzęczeć" i niczego nie będziesz musiał regulować. W każdym razie producent dał możliwość regulacji z uwagi na różne panele jak i różne unifony.
  • #9 19768016
    Cool_Mice
    Poziom 5  
    Z nowym panelem w końcu udało mi się go uruchomić bez hałasu. Podłączone wg schematu do +12V zamiast P tak jak było podłączone na starym ZDzP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił zasilanie w systemie domofonowym ZDzP, podłączając elektrozaczep oraz panele Urmet 1131 i 1127. Po wymianie pojawiło się brzęczenie w głośniku, co sugeruje problem z połączeniami lub zasilaniem. Użytkownik sprawdził schematy połączeń, jednak zauważył, że metalowa osłona dzwonka wpływa na występowanie brzęczenia. Po wymianie uszkodzonego przycisku dzwonka na model Urmet ELITE 6025 oraz podłączeniu nowego panelu, problem z brzęczeniem został rozwiązany. Wskazano również na możliwość regulacji w zasilaczu, co może pomóc w eliminacji sprzężeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA