logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką ładowarkę do akumulatorków AA, Aaa wybrać i czy XTAR VC8 8 będzie dobra?

taza0 17 Gru 2021 09:38 6324 12
  • #1 19767394
    taza0
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam.
    Kupiłem tanią ładowarkę energizer w zestawie z czterema akumulatorkami 2000. Po naładowaniu akumulatorki wytrzymują dużo krócej niż, zwykle tanie baterie. Planuję kupić coś lepszego, przeglądałem tematy i większość jest z przed paru lat.
    Więc pytanie co kupić?
    Znalazłem taka:

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-xtar-vc8-18650-26650-li-ion-8-kanalow-10463151624

W starych tematach często pojawiała się ładowarka TECHNOLINE BC 700.

Czy jeszcze jakaś inna polecacie?
    Ładowarka potrzebna głównie do ładowania akumulatorków AA oraz Aaa.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • #2 19767398
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2622
    A do czego używasz akumulatorków ?
    Czy cały czas ludzie nie wiedzą że akumulatorek ma 1,2V a bateria 1,5V i w wielu urządzeniach baterie dłużej wytrzymują niż akumulatorki.
  • #3 19767435
    taza0
    Poziom 3  
    Teraz głównie do jakiś lampek choinkowych i tym podobnych.
  • Pomocny post
    #4 19767453
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2622
    Ogólnie powiem Ci tak te akumulatorki co kupiłeś nigdy nie robiły szału.
    Jak chcesz kupić porządne kup akumulatorki LADDA z Ikei, i do tego ładowarka prawdopodobnie ta co masz wystarczy.
  • #5 19767551
    taza0
    Poziom 3  
    A z tych ładowarek co podałem, to która wybrać? Czy nie ma większej różnicy?
  • #6 19775633
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2526
    Jeden z modeli Xtar był zgłaszany, że nie radzi sobie z kończeniem ładowania akumulatorów NiMH. Ja od lat mam ładowarkę BC-700 i jest w porządku. Teraz do ładowania akumulatorów w rozmiarze R20 przydałaby się ładowarka o prądzie 900mA lub większym. Ładowanie akumulatora o pojemności 9Ah opisane jest jako 15 godzin prądem 0,9A.
    Kupując akumulatory powinien kolega wybierać te wykonane w technologii Eneloop, recyko+, ready to use. One mają obniżony prąd samorozładowania i mogą dość długo leżeć w szufladzie bez szkody dla nich.
    Obniżone napięcie pracy może być przeszkodą w urządzeniach typu latarka, lampki, bo tam diody świecące przestają działać przy dość wysokim napięciu baterii akumulatorów. W zasadzie powinny działać do 1V na ogniwo, ale teraz robi się takie buble, że nikt już do tego nie przykłada wagi. Klient kupuje, co tanie, więc producent produkuje tanie "mięso".
    Może kolega kupić akumulatory niklowo cynkowe, które mają napięcie pracy takie jak ogniwa węglowo cynkowe czy alkaliczne - 1.5V. Będzie musiał kolega kupić do nich odpowiednią ładowarkę.
    Jeśli kolega będzie używał większej ilości akumulatorów, to można zastanowić się nad ładowarkami pozwalającymi ładować jednocześnie np. 8 sztuk akumulatorów.
    Może też kolega kupić jedną z ładowarek produkowanych przez producenta akumulatorów.
  • #7 19775677
    taza0
    Poziom 3  
    Zamówiłem ładowarkę everactive nc 1000 i aku Panasonic eneloop pro 2500. Zobaczymy jak będzie. Ale z tego co zauważyłem to do lampek choinkowych itp. aku działają sporo krócej niż baterie,
  • #8 19775701
    LEDówki
    Poziom 43  
    No właśnie z powodu trochę niższego napięcia. Lampki w zasadzie powinny rozładowywać baterię do napięcia 1V/ogniwo, ale mogą kończyć działanie przy napięciu 1.1V/ogniwo. To akurat przysłuży się żywotności akumulatorów.
  • #10 20395123
    LEDówki
    Poziom 43  
    Tylko, że nie są to same akumulatory. W środku jest akumulator litowo jonowy, przetwornica obniżająca napięcie i układ ładowania, czyli przetwornica podwyższająca napięcie. Jest to w gruncie rzeczy zasilacz z akumulatorem, taki wynalazek żeby wyeliminować z rynku akumulatory niklowo wodorkowe i zastąpić litowo jonowymi, które nie wszędzie da się wyprodukować, bo nie wszędzie są potrzebne do tego składniki. Akumulatory niklowo cynkowe mają wyższe napięcie niż akumulatory niklowo wodorkowe i wynosi ono 1,5V. Nie powinny sprawiać problemów wskaźnikom naładowania wyskalowanym dla ogniw alkalicznych lub węglowo cynkowych nazywanych potocznie bateriami.
  • #11 21551277
    chmiel671
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    >>20395123 Miałem kilka ładowarek. Niedawno odesłałem XTARa VX4 z powodu automatycznego dobierania prądu ładowania dla najgorszego ogniwa. Gdyby była mierzona rezystancja, to można by było dopasować ogniwa. Miałem też Lii 600, ale źle pokazywała rezystancję wewnętrzną. Nie dość, że za dużą, to tylko do 116 mΩ. Ostatecznie zostawiłem Lii 500.
  • #12 21839046
    watolaa
    Poziom 1  
    No i tu można się zdziwić. Są akumulatorki, które mają napięcie 1,5 V przez cały czas działania firmy XTAR, lecz mają też specjalną ładowarkę. Ja cały czas używam ładowarki EverActive NC 3000. Akumulatorki co jakiś czas odświeżam i korzystam z nich już 15 lat, żadnych zastrzeżeń, a jadę głównie na czarnych Eneloopach. Zajrzałem tu, czy są już jakieś lepsze ładowarki, ale chyba zostanę przy swojej.
  • #13 21839072
    LEDówki
    Poziom 43  
    Może nie lepsza, ale tańsza BTC-2000. Przy czarnych Eneloop (nie wiem, która firma to robiła) doszło do ich rozgrzania w czasie ładowania prądem 0,8 A. Mniejsze Eneloop pro R03 nie grzeją się przy ładowaniu prądem 0,4 A.
    Mam też tani bubel Emos, który ładuje akumulatory do napięcia ok. 2 V! Grzeją się przy tym okrutnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniej ładowarki do akumulatorków AA i AAA oraz oceny modelu XTAR VC8. Użytkownik zauważył, że tanie akumulatorki Energizer 2000 mAh szybko się rozładowują, co skłoniło go do poszukiwania lepszych rozwiązań. Wskazano, że akumulatorki mają napięcie 1,2 V, co może powodować krótszy czas pracy w urządzeniach zaprojektowanych na baterie 1,5 V. Polecano akumulatorki Eneloop (w tym wersje Pro) oraz LADDA z Ikei ze względu na niskie samorozładowanie i wysoką jakość. Co do ładowarek, model TECHNOLINE BC-700 jest ceniony za niezawodność i możliwość ładowania większych ogniw, natomiast XTAR VC8 może mieć problemy z prawidłowym zakończeniem ładowania NiMH. Zwrócono uwagę na różnice między ładowarkami do akumulatorów niklowo-wodorkowych (NiMH) 1,2 V a litowo-jonowych (Li-ion) 1,5 V, podając przykład ładowarki XTAR BC4 dedykowanej do obu typów. Wspomniano także o ładowarkach EverActive NC 1000 i NC 3000, które są chwalone za długotrwałe użytkowanie i funkcje odświeżania akumulatorów. Poruszono temat napięcia pracy akumulatorów i jego wpływu na działanie urządzeń LED, a także problemów z tanimi ładowarkami, które mogą przeładowywać ogniwa i powodować ich przegrzewanie. Wskazano, że akumulatory niklowo-cynkowe mają napięcie 1,5 V i mogą być alternatywą dla NiMH w niektórych zastosowaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA