Witam, jaką polecacie markową ładowarkę do baterii alkaicznych z dokładnym wskaźnikiem naładowania do 200 zł, baterie AA/AAA te grybsze i cieńsze ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLEDówki napisał:Baterie?? Baterii tym nie naładujesz!
Do akumulatorów NiMH w rozmiarach R03 i R06 ładowarka BC2000 z przejściówką od ładowarki NC-3000. Mona włożyć akumulatory w rozmiarze R14 i R20.
UC2400 - tylko dwa akumulatory R20 lub 4 (R14, R6, R03). Dodatkowo ładuje akumulatory litowo jonowe. Wada - mierzy pojemność lub testuje tylko 1 sztukę.
Ze starszych BC700, BC1000. Przy ładowarkach z wykrywaniem minus delta V trzeba pamiętać że prąd musi być 5 godzinny albo większy. Prąd 10 godzinny nie zagwarantuje poprawnego wykrycia końca ładowania.
BC2000 testuje wszystkie gniazda. Warto poznaczyć akumulatory, spisywać ich pojemność i czas ładowania. Będzie wiadomo ile cykli przeszły, ile mają lat i czy można je wyrzucić z czystym sumieniem. Jeżeli nie spieszy Ci się bardzo, to ładowarki BQ firmy Panasonic są w porządku. Można kupić je od razu z akumulatorami. Czas ładowania ok. 6 godzin.
dariusz2021 napisał:Do akumulatorków możesz rozważyć także popularne LiitoKala LII-PD4 SMART czy Xtar VC4...jaką polecacie markową ładowarkę
dariusz2021 napisał:A baterii alkalicznych nie ładujemy. Tu masz wyjąśnione dlaczego tego nie należy próbować: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4053086.html#21079558...ładowarkę do baterii alkaicznych
LEDówki napisał:Popatrz w dane techniczne tej ładowarki. Nie widzę by kończyła ładowanie szukając spadku napięcia (minus delta V). BQ55 ma tę właściwość, ale ładuje trochę mniejszym prądem.
LEDówki napisał:Prooszę, to nie są baterie. To są akumulatory. Możesz użyć te ładowarki wbudowane w światła. Tylko pytanie - to faktycznie są ładowarki dostarczone przez producenta, czy chcesz coś zrobić sam? Jeżeli to rozwiązanie fabryczne, to używaj. Jest może trochę gorsze do ładowarki mikroprocesorowej, ale znacznie łatwiejsze do użycia niż wyciąganie akumulatorów i przekładanie do ładowarki.
LEDówki napisał:Prooszę, to nie są baterie. To są akumulatory. Możesz użyć te ładowarki wbudowane w światła. Tylko pytanie - to faktycznie są ładowarki dostarczone przez producenta, czy chcesz coś zrobić sam? Jeżeli to rozwiązanie fabryczne, to używaj. Jest może trochę gorsze do ładowarki mikroprocesorowej, ale znacznie łatwiejsze do użycia niż wyciąganie akumulatorów i przekładanie do ładowarki.
_jta_ napisał:Pytanie, czy trzeba go wymieniać. Jeśli układ nie działa, to niekoniecznie winowajcą jest akumulator.
Są dostępne moduły do ładowania akumulatorów Li-ion, zasilane np. poprzez gniazdo USB.
LEDówki napisał:A jak ładuje akumulatory?
LEDówki napisał:Ok, Energizer nie rozpoznaje zużytych ogniw. W dalszym ciągu nie wiem, jak zachowa się z akumulatorami? Ja mam 50 szt. akumulatorów i nie bardzo chce mi się wymieniać je na ogniwa jeśli zepsuje się stara ładowarka.
MarcinM2020 napisał:Skoro Ni-MH to... Jednak zdecydowanie akumulatoryJa ładowałem tylko akumulatorki Ni-Mh, AA Sanyo Enelop, AA z Ikea oraz te mniejsze AAA z Ikea. Takie baterie na potęgę katował syn w zestawach LEGO technic.