logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka markowa ładowarka do akumulatorków AA/AAA LR6/LR03 – co wybrać?

dariusz2021 16 Gru 2025 21:10 483 22
  • Pomocny post
    #2 21782520
    prekser
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Witam, od dawna używam ładowarki NC-3000. Nie ma się do czego doczepić, spełnia wszystkie moje wymagania. Dokupiłem adapter do R14 i R20, również daje radę. W tej cenie jedna z lepszych. Polecam.
  • Pomocny post
    #3 21782522
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Baterie?? Baterii tym nie naładujesz!
    Do akumulatorów NiMH w rozmiarach R03 i R06 ładowarka BC2000 z przejściówką od ładowarki NC-3000. Mona włożyć akumulatory w rozmiarze R14 i R20.
    UC2400 - tylko dwa akumulatory R20 lub 4 (R14, R6, R03). Dodatkowo ładuje akumulatory litowo jonowe. Wada - mierzy pojemność lub testuje tylko 1 sztukę.
    Ze starszych BC700, BC1000. Przy ładowarkach z wykrywaniem minus delta V trzeba pamiętać że prąd musi być 5 godzinny albo większy. Prąd 10 godzinny nie zagwarantuje poprawnego wykrycia końca ładowania.
    BC2000 testuje wszystkie gniazda. Warto poznaczyć akumulatory, spisywać ich pojemność i czas ładowania. Będzie wiadomo ile cykli przeszły, ile mają lat i czy można je wyrzucić z czystym sumieniem. Jeżeli nie spieszy Ci się bardzo, to ładowarki BQ firmy Panasonic są w porządku. Można kupić je od razu z akumulatorami. Czas ładowania ok. 6 godzin.
  • #4 21782529
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Ocena: 157
    LEDówki napisał:
    Baterie?? Baterii tym nie naładujesz!
    Do akumulatorów NiMH w rozmiarach R03 i R06 ładowarka BC2000 z przejściówką od ładowarki NC-3000. Mona włożyć akumulatory w rozmiarze R14 i R20.
    UC2400 - tylko dwa akumulatory R20 lub 4 (R14, R6, R03). Dodatkowo ładuje akumulatory litowo jonowe. Wada - mierzy pojemność lub testuje tylko 1 sztukę.
    Ze starszych BC700, BC1000. Przy ładowarkach z wykrywaniem minus delta V trzeba pamiętać że prąd musi być 5 godzinny albo większy. Prąd 10 godzinny nie zagwarantuje poprawnego wykrycia końca ładowania.
    BC2000 testuje wszystkie gniazda. Warto poznaczyć akumulatory, spisywać ich pojemność i czas ładowania. Będzie wiadomo ile cykli przeszły, ile mają lat i czy można je wyrzucić z czystym sumieniem. Jeżeli nie spieszy Ci się bardzo, to ładowarki BQ firmy Panasonic są w porządku. Można kupić je od razu z akumulatorami. Czas ładowania ok. 6 godzin.

To jest ten model ładowarki ?
    Załączniki:
    • Jaka markowa ładowarka do akumulatorków AA/AAA LR6/LR03 – co wybrać? Bez tytułu.jpg (859.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 21782558
    LEDówki
    Poziom 43  
    Może być ten. Ja 2 lata temu kupowałem BQ-55. Mam też gniot pt. Emos - przegrzewa akumulatory i ładuje je do napięcia 1,6 V czy nawet 1,8 V. BC2000 kupiłem, bo podobna do NC3000 ale tańsza. Może nawet ta sama elektronika w środku.
  • Pomocny post
    #6 21782567
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    dariusz2021 napisał:
    ...jaką polecacie markową ładowarkę
    Do akumulatorków możesz rozważyć także popularne LiitoKala LII-PD4 SMART czy Xtar VC4
    dariusz2021 napisał:
    ...ładowarkę do baterii alkaicznych
    A baterii alkalicznych nie ładujemy. Tu masz wyjąśnione dlaczego tego nie należy próbować: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4053086.html#21079558
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21782604
    LEDówki
    Poziom 43  
    Popatrz w dane techniczne tej ładowarki. Nie widzę by kończyła ładowanie szukając spadku napięcia (minus delta V). BQ55 ma tę właściwość, ale ładuje trochę mniejszym prądem.
  • #8 21782622
    dariusz2021
    Poziom 9  
    LEDówki napisał:
    Popatrz w dane techniczne tej ładowarki. Nie widzę by kończyła ładowanie szukając spadku napięcia (minus delta V). BQ55 ma tę właściwość, ale ładuje trochę mniejszym prądem.

Mam oytanko. Mam światełka ostrzegawcze przy wózki elektrycznym ze standardowymi ładowarkami. Mogę włożyć baterie japońskie 2500mAh i ładować poprzez ładowarki doliczone do światełek, tam jest + i - Zamieściłem ładowarkę sieciową, tak to wygląda pomijając zapalniczkę
    Załączniki:
    • Jaka markowa ładowarka do akumulatorków AA/AAA LR6/LR03 – co wybrać? IMG_3723.png (640.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaka markowa ładowarka do akumulatorków AA/AAA LR6/LR03 – co wybrać? IMG_3722.png (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21782694
    LEDówki
    Poziom 43  
    Prooszę, to nie są baterie. To są akumulatory. Możesz użyć te ładowarki wbudowane w światła. Tylko pytanie - to faktycznie są ładowarki dostarczone przez producenta, czy chcesz coś zrobić sam? Jeżeli to rozwiązanie fabryczne, to używaj. Jest może trochę gorsze do ładowarki mikroprocesorowej, ale znacznie łatwiejsze do użycia niż wyciąganie akumulatorów i przekładanie do ładowarki.
  • #10 21782774
    dariusz2021
    Poziom 9  
    LEDówki napisał:
    Prooszę, to nie są baterie. To są akumulatory. Możesz użyć te ładowarki wbudowane w światła. Tylko pytanie - to faktycznie są ładowarki dostarczone przez producenta, czy chcesz coś zrobić sam? Jeżeli to rozwiązanie fabryczne, to używaj. Jest może trochę gorsze do ładowarki mikroprocesorowej, ale znacznie łatwiejsze do użycia niż wyciąganie akumulatorów i przekładanie do ładowarki.

Bo wyjmowanie akumulatorów, to dla mnie uciążliwe, bo jestem niepełnosprawny :)

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

LEDówki napisał:

Udało mi się dostać do środka, tam nie ma paluszków, gdybym chciał wymieć baterie, to jak się za to zabrać ? :)
    Załączniki:
    • Jaka markowa ładowarka do akumulatorków AA/AAA LR6/LR03 – co wybrać? IMG_3724.jpeg (3.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 21782830
    LEDówki
    Poziom 43  
    Masz tu jeden akumulator litowo jonowy. pojemność 0,65 Ah. Akumulator jest z zabezpieczeniem i to bardzo ważne. Do wymiany potrzebna jest lutownica. Trzeba akumulator odlutować i przylutować nowy. Model akumulatora 802040. Dostępne są warianty z przylutowanym kablem i wtyczką. Być może i tutaj też tak jest, albo kabel jest skrócony i przylutowany do płytki. Możesz to dać fachowcowi, poradzi sobie bez trudu.
  • #12 21782858
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4226
    Pytanie, czy trzeba go wymieniać. Jeśli układ nie działa, to niekoniecznie winowajcą jest akumulator.

Są dostępne moduły do ładowania akumulatorów Li-ion, zasilane np. poprzez gniazdo USB.
  • #13 21782894
    dariusz2021
    Poziom 9  
    _jta_ napisał:
    Pytanie, czy trzeba go wymieniać. Jeśli układ nie działa, to niekoniecznie winowajcą jest akumulator.

Są dostępne moduły do ładowania akumulatorów Li-ion, zasilane np. poprzez gniazdo USB.

Wszystko działa, tylko chciałem sprawdzić czy tam są paluszki :)
  • #14 21782943
    LEDówki
    Poziom 43  
    Te moduły, to ładowarki bez zasilacza. Podłączasz do nich zasilacz z wtykiem USB albo jakieś urządzenie z gniazdem USB i masz ładowarkę do jednego akumulatora. Trzeba jej ustawić prąd, żeby nie uszkodzić akumulatora. Dla tego ze zdjęcia prąd ładowania nie powinien przekroczyć o,325 A. Może być trochę mniejszy.
  • #15 21782966
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Ja od długich lat używam ładowarki na 4 ogniwa Energizer. Bardzo fajna ładowarka, dobrze działa i nie przegrzewa ogniw.
  • #16 21782968
    LEDówki
    Poziom 43  
    A jak ładuje akumulatory?
  • #17 21783036
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    LEDówki napisał:
    A jak ładuje akumulatory?

Tzn?
    Generalnie to nie wnikałem nigdy w to za bardzo bo urządzenia działające na naładowanych bateriach działają jak trzeba.
    Używałem ogniw Enelop i z Ikea.

Dodano po 5 [minuty]:

Ale pamiętam też że miałem kiedyś z Ikea taką dużą ładowarkę do AA lub AAA i ta ładowarka odrzucała starsze ogniwa, traktowała je jako uszkodzone. A ta z Energizer ładowała te same ogniwa bez problemu. Dlatego też ją poleciłem :)
  • #18 21783041
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ok, Energizer nie rozpoznaje zużytych ogniw. W dalszym ciągu nie wiem, jak zachowa się z akumulatorami? Ja mam 50 szt. akumulatorów i nie bardzo chce mi się wymieniać je na ogniwa jeśli zepsuje się stara ładowarka.
  • #19 21783058
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    LEDówki napisał:
    Ok, Energizer nie rozpoznaje zużytych ogniw. W dalszym ciągu nie wiem, jak zachowa się z akumulatorami? Ja mam 50 szt. akumulatorów i nie bardzo chce mi się wymieniać je na ogniwa jeśli zepsuje się stara ładowarka.

Pogubiłem się :) a to ogniwa i akumulatorki to co innego?
    Napisze jeszcze raz. Ładowarka z Ikea odrzucała mi starsze ogniwa/akumulatorki AA lub AAA. Po czym wkładałem je do ładowarki Energizer i dopiero ona dawała sobie z nimi radę. Ładowała je i działały odpowiednio do ich pojemności i oczywiście kondycji/wieku.
    Dlatego uważam że to dobra ładowarka.
    Model mojej to Energizer CHCC - EU

Dodano po 3 [minuty]:

Zbliżenie na tylną etykietę ładowarki Energizer model CHCC-EU z parametrami technicznymiŁadowarka Energizer CHCC-EU z dwoma akumulatorkami AAA marki LADDA
  • #20 21783097
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ok, dzięki. Akumulatorki, akumulatory, ogniwa, baterie. Cztery nazwy na dwa rodzaje i dwie odmiany elektrochemicznych źródeł napięcia. Od tych ułatwień i uproszczeń kręci się w głowie. Wolę się upewnić niż popełnić błąd.
    Widzę, że Energizer może ładować 9V baterie, akumulatory, czy ogniwa?
  • #21 21783154
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ja ładowałem tylko akumulatorki Ni-Mh, AA Sanyo Enelop, AA z Ikea oraz te mniejsze AAA z Ikea. Takie baterie na potęgę katował syn w zestawach LEGO technic.
    Później przeszedł na nowszą i bardziej wydajną prądowo technologie Li-ion i od tej pory Ni-Mh łącznie z ładowarką Energizer są sporadycznie używane.
  • #22 21783361
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    MarcinM2020 napisał:
    Ja ładowałem tylko akumulatorki Ni-Mh, AA Sanyo Enelop, AA z Ikea oraz te mniejsze AAA z Ikea. Takie baterie na potęgę katował syn w zestawach LEGO technic.
    Skoro Ni-MH to... Jednak zdecydowanie akumulatory ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru markowej ładowarki do akumulatorków AAAA (LR61) oraz baterii A i AAA o różnej grubości, z dokładnym wskaźnikiem naładowania, mieszczącej się w budżecie do 200 zł. Poruszono kwestie kompatybilności ładowarek z nietypowymi rozmiarami baterii, zwłaszcza cieńszymi i grubszymi typami. Zwrócono uwagę na modele oferujące precyzyjne wskaźniki stanu naładowania, funkcje zabezpieczeń przed przeładowaniem oraz możliwość ładowania różnych typów ogniw, w tym alkalicznych i NiMH. Wskazano na popularne i sprawdzone marki, które oferują urządzenia o wysokiej jakości i niezawodności, a także na modele dedykowane do szerokiego zakresu rozmiarów baterii, w tym AAAA. Podkreślono znaczenie wyboru ładowarki z regulacją prądu ładowania oraz czytelnym wyświetlaczem LED lub LCD, co ułatwia kontrolę procesu ładowania i zapewnia bezpieczeństwo użytkowania.
REKLAMA