logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Testowanie układu LM324N: jak ocenić stan układu bez zaawansowanych narzędzi

Bogdan 6 21 Gru 2021 16:22 3159 11
REKLAMA
  • #1 19775446
    Bogdan 6
    Poziom 15  
    Ocena: 116
    Jak sprawdzić LM324N dobry czy zły, bez użycia zaawansowanych układów.
    Udało mi się taki sposób odkryć ale działa tylko na nie których miernikach z testerem diod te tanie nic nie wykazały a kupiony chiński tester układów elektronicznych wykazał że układ jest sprawny nawet poprawnie go wykrył.

Chiński tester

i naprawa prostownika trwała kilka dni w poszukiwaniu element po elemencie co jest uszkodzone, został tylko ten niby dobry a jednak w porównaniu z nowym okazało się że wszystkie -INPUT są uszkodzone bo nie ma napięcia. Do pomiaru użyłem testera diod w mierniku BRYMEN.

Pomiary na sprawnym działającym LM324N wyglądają tak:

Wyniki pomiarów oczywiście nieco odbiegają na poszczególnych układach
    np. 0.7V - 0.8V - 0.9V

Pomierzyłem już kilka używanych i wyniki się zgadzają.
  • REKLAMA
  • #2 19775599
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19775686
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6017
    LM324 to najtańszy wzmacniacz operacyjny więc można wymieniać bez zastanowienia, normalnym sklepie kosztuje <1zł nawet w dzisiejszych czasach szalejących cen półprzewodników.

Jeśli mamy orientację w działaniu układu który badamy pomiar napięć na nóżkach podczas pracy może nam pomóc, pomiary testem diody wykryją tylko układy spalone zupełnie.

testem diody mierzysz diody pasożytnicze w strukturze krzemowej i zabezpieczające ESD - te diody podczas pracy wzmacniacza nigdy nie przewodzą, dlaczego miały by świadczyć o tym czy układ jest dobry?

Trochę jakby wnioskować o sprawności technicznej samochodu, po stanie lakieru jedynie w takim przypadku metoda nie budzi zastrzeżeń:
  • #4 19775708
    Bogdan 6
    Poziom 15  
    Ech wymyślacie to ma być podstawowy test dla laika na pierwszy pomiar, a dopiero jak to będzie nie tak ze wzorem nowego można kombinować.

Tak jak z samochodem, najpierw patrzymy czy nie zgnity a dopiero potem zaglądamy pod maskę i jedziemy na diagnostykę itp.
  • REKLAMA
  • #5 19775728
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19775752
    Bogdan 6
    Poziom 15  
    Może chociaż to że ten tester Chiński fałszuje test przyda się na przyszłość bo po tym co odkryłem to wyrzucone pieniądze.

Podobnie było z testerami tranzystorów kilka pomierzył dobrze że sprawne a i tak miały zwarcia dopiero testerem diod to znalazłem i układ zadziałał do czasu wymiany na nowiutkie.
  • #7 19775946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19776454
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7709
    Bogdan 6 napisał:
    Podobnie było z testerami tranzystorów kilka pomierzył dobrze że sprawne a i tak miały zwarcia dopiero testerem diod to znalazłem

Widzisz, są specyficzne przypadki gdzie żaden tester nie potwierdzi sprawności. Np. tranzystory bipolarne wieloemiterowe (popularny PA RF 2SC2078 i podobne) gdzie uszkodzenie (upalenie kilku emiterów) da poprawny wynika a tranzystor nie odda deklarowanej mocy i zamiast 4W będzie to np. 0,5W. Jedynym 100% testem jest podłączenie elementu w układzie pracy dla niego przewidzianym i pomiary.
  • REKLAMA
  • #9 19776498
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Gdyby zbudować schemat z postu #7 z elementów dyskretnych, tester diody nie pokazał by ani jednego przewodzącego złącza, a mimo pełnej sprawności wzmacniacza.

Bogdan 6 napisał:
    Może chociaż to że ten tester Chiński fałszuje test przyda się na przyszłość bo po tym co odkryłem to wyrzucone pieniądze.

Podobnie było z testerami tranzystorów kilka pomierzył dobrze że sprawne a i tak miały zwarcia dopiero testerem diod to znalazłem i układ zadziałał do czasu wymiany na nowiutkie.
    Żaden sprzęt nie zastąpi inteligencji użytkownika, doświadczeni serwisanci nie marnują czasu na...
    Bogdan 6 napisał:
    naprawa prostownika trwała kilka dni w poszukiwaniu element po elemencie co jest uszkodzone

Trzeba z grubsza zrozumieć jak zbudowany i jak działa układ, później sprawdza się blokami, jednym pomiarem w odpowiednim miejscu ustalasz czy uszkodzenie jest przed czy za punktem pomiaru i połowa elementów odpada z listy do sprawdzenia.

Odnośnie testerów scalaków i tranzystorów, są nieprzydatne dlatego że element trzeba wylutować z płytki do pomiaru - strata czasu i zbędne ryzyko uszkodzenia płytki.
    Tester diody + rozum użytkownika wystarczy do sprawdzenia większości tranzystorów, ale nie do scalaków

Podstawowy sprzęt do napraw, to zasilacz laboratoryjny z ograniczeniem prądowym, multimetr i oscyloskop.
  • #10 19777559
    macgyver96
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Jeśli ktoś upiera się na dokładną diagnostykę konkretnego układu często pomiar pobieranego prądu przez sam układ scalony podczas pracy może naprowadzić na uszkodzenie. Zresztą nadmierne nagrzewanie się układu jest wynikiem zwiększonego poboru prądu, lecz nie musi być on tak duży że jest wyczuwalny palcem. Jedyny minus to taki, że trzeba przeciąć nogę lub ścieżkę zasilającą danego scalaka.
    Testowanie LM324 przy jego cenie mija się z celem, choć najszybciej byłoby myślę, że go wylutować i w układzie wtórnika przyłączyć napięcie przez dzielnik do każdego z wewnętrznych wzmacniaczy i zmierzyć co się dzieje na wyjściu układu.
  • #11 19777770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19777828
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    P_otr_k napisał:
    A jak by zareagował miernik podłączony czerwoną sondą do masy a czarną do któregoś z wejść?
    Fakt, tu pokaże diody, to przeoczyłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o metodach testowania układu LM324N bez użycia zaawansowanych narzędzi. Zauważają, że test diody nie jest wystarczający do oceny sprawności wzmacniacza operacyjnego, ponieważ jedynie wskazuje na "przejście" między wyprowadzeniami. Proponują alternatywne metody, takie jak zmostkowanie wejścia (-) z wyjściem i pomiar napięcia na wyjściu, co może dać lepszy obraz działania układu. Wskazują również na niską cenę LM324N, co czyni jego wymianę opłacalną. Krytykują chińskie testery, które mogą fałszować wyniki, oraz podkreślają znaczenie zrozumienia działania układu przed przystąpieniem do testów. Wskazują na potrzebę użycia podstawowego sprzętu, takiego jak multimetr i oscyloskop, do skutecznej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA