logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do wszystkich tych, co zjedli zęby na autoalarmach

kyelon 03 Lis 2005 01:00 1464 12
REKLAMA
  • #1 1950546
    kyelon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Gdzie najlepiej zamontowac czujnik wstrząsowy aby działał jak najlepiej??
    Ew. jaki czujnik kupić i zamontować bo ten co mialem w zestawie to jakaś lipa :(
    Wczoraj baba stuknęła mi auto i alarm nawet nie pisnął :(

z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1950574
    mateusz19840228
    Poziom 11  
    witaj , czujnik to mi się wydaje ,że jak go zastosujesz wysoko to będzie sprawniej działał a czujnik możesz kupić w np :w TME mają takie małych wymiarów mniejsze od naparstka pozłacane lepiej się lutują , tylko nie wiem na jakiej zasadzie działa oryginalny ,czy rozłacza czy załacza podczas wstrząsów:D pozdrawiam.
  • #3 1951798
    kyelon
    Poziom 11  
    ale ja potrzebowałbym sprawdzonych miejsc i sprawdzonych czujników udarowych
    najlepiej linki do stron albo nazwy etc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1953451
    kyelon
    Poziom 11  
    dzięki... i o to mi chodziło :D
  • #6 1955056
    eloyy
    Poziom 12  
    Co do tego czujnika,to sprawdza się znakomicie,zamontowalem ich już sporawo,nie przesadzać z czułością,fabryczne ustawienia są jak w sam raz.
    Akurat dzisiaj znów go montowałem i lekko się zdziwiłem bo zaczął emitować fałszywe prealarmy,po przeniesieniu go w inne miejsce i zamontowaniu w pionie już wszystko było OK.
  • #7 1955660
    kyelon
    Poziom 11  
    a gdzie montujesz? tez na kolumnie kierownicy?
  • #8 1958319
    eloyy
    Poziom 12  
    Kolumna kierownicy i jej okolice,lub boczna ścianka grodziowa,przeważnie na dobry klej lub opaskami aby nie wiercić klijentowi autka za bardzo:cry:
  • REKLAMA
  • #9 1959177
    kyelon
    Poziom 11  
    eloyy napisał:
    Kolumna kierownicy i jej okolice,lub boczna ścianka grodziowa,przeważnie na dobry klej lub opaskami aby nie wiercić klijentowi autka za bardzo:cry:

ja mam zamontowany własnie na ściance grodziowej - i nie zareagowal na stłuczkę
  • #10 1960595
    da hool
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    ja mam małe pytanie mianowicie mam w czujniki 3 kable czerwony czarny i niebieski i ktory do czego podlazczyc ?? wiadome ze czerwony to plus...a ktora masa wyzwala a ktora jest stała ??
  • #11 1961079
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Czerwony +, czarny masa po uzbrojeniu alarmu, niebieski masa wyzwalanie.
  • #12 1961267
    da hool
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    dzieki
  • Pomocny post
    #13 1999457
    pooh
    Poziom 1  
    ja mam na wiązce przewodów i działa tak dobrze, że jak mam auto zaparkowane na chodniku przy ul. i przejeżdza coś cięższego to prealarm daje znać :)

poza tym, jak mi sie panel z radia składa to też daje znac prealarm

aha.. no i kupiłem czujnik cyfrowy

Podsumowanie tematu

✨ Optymalne umiejscowienie czujnika wstrząsowego w systemie autoalarmu to kolumna kierownicy lub boczna ścianka grodziowa, montowane na mocny klej lub opaski zaciskowe, aby uniknąć wiercenia karoserii. Czujniki o małych wymiarach, np. dostępne w TME, charakteryzują się lepszą lutownością dzięki pozłacanym stykam. Zaleca się stosowanie czujników cyfrowych, które zapewniają wyższą czułość i precyzję działania. Fabryczne ustawienia czułości zwykle są optymalne, jednak zbyt wysoka czułość może powodować fałszywe prealarmy, które można zredukować przez zmianę położenia i orientacji czujnika (np. montaż pionowy). W instalacji trójprzewodowego czujnika czerwony przewód to plus, czarny to masa po uzbrojeniu alarmu, a niebieski to masa wyzwalająca alarm. Czujnik zamontowany na wiązce przewodów może skutecznie wykrywać wstrząsy, nawet te spowodowane przejazdem cięższych pojazdów lub manipulacją elementów wnętrza, jak panel radia. Przykładowy sprawdzony czujnik można znaleźć na aukcji Allegro pod linkiem: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69827409.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA