logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie anteny DVB-T do istniejącej instalacji koncentryka w Cekanowie

krisgarl99 22 Gru 2021 08:57 594 8
  • #1 19776489
    krisgarl99
    Poziom 3  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Jako że nigdy nie miałem styczności z telewizją naziemną, przychodzę po cenne porady.

Mianowicie dotychczas miałem na balkonie antenę satelitarną podłączoną koncentrykami które szły do switcha w garażu a następnie do gniazdek w pokojach. Chciałbym teraz zamiast anteny satelitarnej w tamto miejsce podpiąć antenę DVB-T. Moja lokalizacja to Cekanowo, powiat Płocki.

Moje pytania są takie, czy mogę pod aktualne kable i instalacje podpiąć po prostu nową antenę, czy muszę coś zmieniać? Antena ma być skierowana na nadajnik w Płocku Radziwie bo balkon mam od strony południowej domu.

Z góry Dziękuję i Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 19776518
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1027
    Kable możesz wykorzystać, ale osprzet różnie, jakie masz gniazda w pokojach i jaki switch?
  • #3 19776523
    krisgarl99
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź.

W pokojach mam gniazda TV i SAT, natomiast switch to Terra MSR512.
  • Pomocny post
    #4 19776546
    Chris_W
    Poziom 39  
    To tylko kwestia przepięcia jednego kabelka na switchu (z sat na naziemną), chyba że masz piąty kabelek do anteny to wtedy bez przepinania.
  • Pomocny post
    #5 19776563
    zielon_1215
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    z Płock Radziwie masz tylko MUX 3 i MUX 8 a z Płock Rachocin MUX 1, MUX 2, MUX 3, MUX 8 i testowy DVB-T2
  • #6 19776570
    krisgarl99
    Poziom 3  
    Na switchu mam 12 gniazd takich samych jednakowych akurat 😁

Druga sprawa, jaką antenę dokupić najlepiej i czy jakiś wzmacniacz dodatkowy?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 19776582
    Chris_W
    Poziom 39  
    krisgarl99 napisał:
    Na switchu mam 12 gniazd takich samych jednakowych akurat 😁

Masz 5 wejść, jeden przewód z anteny sat przepinasz na naziemną i na tym przewodzie montujesz antenę naziemną. Chyba że masz jakiś wolny przewód to wykorzystuje jego, a zostawiasz satelitarne jak są. Oczywiście podpinasz go pod wejście terrain TV.

Cytat:

Druga sprawa, jaką antenę dokupić najlepiej i czy jakiś wzmacniacz dodatkowy?

Pozdrawiam.

Switch ma wzmacniacz wbudowany. Więc antena może być bez, ale to trzeba weryfikować na miejscu.
  • #8 19776594
    krisgarl99
    Poziom 3  
    Dobra już widzę na switchu. Czy 1 antena po tym jednym przewodzie wystarczy aby switch puścił sprawny sygnał do dwóch pokoi?

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Technisat technicombo t3000

Myślicie że taka antena się sprawdzi do mnie?
  • #9 19778088
    krisgarl99
    Poziom 3  
    Ktoś podpowie jaką antenę wybrać?
    Dodam że balkon jest od południa domu i antena musi być tam w tamtym miejscu, więc była by odwrócona o jakieś 45 stopni od nadajnika w Rachocinie w drugą stronę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć antenę DVB-T do istniejącej instalacji koncentrycznej w Cekanowie, gdzie wcześniej korzystał z anteny satelitarnej. Forumowicze sugerują, że kable mogą być wykorzystane, ale konieczne może być przepięcie jednego przewodu na switchu Terra MSR512. Użytkownik pyta o odpowiednią antenę oraz ewentualny wzmacniacz, wskazując, że balkon jest od strony południowej, co wymaga skierowania anteny pod kątem 45 stopni od nadajnika w Rachocinie. Wskazano, że z Płock Radziwie dostępne są tylko MUX 3 i MUX 8, a z Płock Rachocin MUX 1, 2, 3, 8 oraz testowy DVB-T2. Użytkownik rozważa zakup anteny Technisat Technicombo T3000.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA