logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Termet Goldplus II 20kW i reg. CR11011- przegrzany dom oraz blokada zmian zapisu parametrów na kotle

adames 06 Sty 2025 22:57 591 12
REKLAMA
  • #1 21380997
    adames
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    od sierpnia 2024 r., mam zainstalowany kocioł gazowy Termet gold plus II 1F, 20kW z zasobnikiem CWU 120l.
    Dom 160 m2, stary klocek mazowiecki, dwukondygnacyjny ale cały ocieplony.
    Instalacja z miedzi małe średnice, 100% grzejniki.
    Kocioł działa z czujnikiem temperatury zewnętrznej oraz z zainstalowanym w pomieszczeniu referencyjnym sterownikiem pokojowym CR11011 Opentherm firmy RESIDEO (dział techniczny Termet twierdzi, iż to ponoć wierna kopia regulatorów TERMET/HONEYWELL).
    Obecnie sterownik pokojowy jest ustawiony w opcji termoregulacji pogodowej KG+ z uwzględnieniem temperatury w pomieszczeniu.
    Ogólnie kocioł działa przez 24 h i jest ciepło w domu ale przy okazji przegrzewany jest dom. Stale utrzymuje się temperatura pomieszczenia na poziomie 22.0-22,5 C chociaż ustawioną mam nastawę temperatury w pomieszczeniu referencyjnym na 20.0C.
    Głowice termostatyczne na grzejnikach otwarte przeważnie na 100% (tylko w sypialni skręcone na 20 stopni bo jest za ciepło aby spać).
    Temperatura zasilania wynosi Tz=40-41 C na kotle, grzejniki nawet ciepłe.
    Testowałem różne krzywe grzewcze KG=2.0 , 1.0 , 0.6 i tak doszedłem do KG=0.3.
    Temperatura wyliczeniowa zasilania dla nastawy pokojowej NP= 20 C i KG =0,3 wynosi Tz=26C (wyliczone ze wzoru w instrukcji od CR11011), więc teoretycznie piec mógłby pracować na niższej temperaturze. Zastanawiam się na ustawieniem zakresu temperatur jak dla podłogówki. Parametr P08 mam ustawiony jak dla grzejników więc zablokowana jest temperatura Tmin zasilania na 40C.
    Znalazłem na forum informację, iż pomocne byłoby także ustawienie parametru P026 = 3 wówczas po osiągnięciu temperatury otoczenia jest szansa , że regulator przełączałby piec w tryb OFF.
    Testowałem też ustawienie regulatora CR11011 w trybie samej pracy temperatury w pomieszczeniu (bez krzywej grzewczej) i wówczas wyłącza się kocioł przy osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu ale czasami przestoje są zbyt długie i dom się za bardzo wychładza.
    Chciałbym znaleźć złoty środek między zachowaniem komfortu cieplnego , mniejszym zużyciem gazu i pracą kotła w zdrowych dla niego parametrach.
    Ilość pobieranego gazu obecnie przy temp. ok. 0C pobór wynosi ~ 9-12m3 na dobę.
    Chciałem dokonać korekty następujących parametrów na kotle:
    - P08 (aby ustawić zakres temperatur jak na podłogówkę);
    - P026 (tryb pracy wbudowanego regulatora pogodowego na 3) ;
    ale po ich zmianie nie zapisują się nowe wartości i po ponownym starcie kotła wciąż działają stare ustawienia (procedura zapisu zmiany ustawień parametów na kotle wzięta z forum jak dla ecodens goldplus). Nie pojawia się też żadna informacja o błędach.
    Obecnie nie ma znaczenia jak niską krzywą ustawię oraz jak niską temperaturę ma nastawa na regulatorze i tak jest za ciepło, temperatura zasilania na kotle wynosi 40C i nie mogę jej obniżyć z przyczyn o których pisałem powyżej.
    Podejrzewam , że przy niższych temperaturach zasilania na kotle w opcji z odpowiednią krzywą grzewczą nie będzie ostatecznie przegrzewany dom.

Jest to mój pierwszy kocioł gazowy więc ciągle się uczę jego ustawień, stąd prośba o wyrozumiałość.

I tu chcę podpytać, czy wie ktoś może czy jest jakaś blokada na kotle goldplus II przed zapisem zmian parametrów?
    Prośba o informację czy dobrze kombinuję czy może iść w całkiem innym kierunku?

Co ciekawe ustawienia poczynione na samym regulatorze CR11011 tzn. dla Tcwumax=42 C oraz TCOmax=46 C zapisały się bez problemu.
    Kocioł nie wchodzi na wyższe parametry.
    Na koniec przesyłam instrukcje do kotła oraz regulatora pokojowego CR11011 jakby ktoś chciał się zapoznać z tą dokumentacją.

Pozdrawiam
    Adam

AI: Czy skontaktowałeś się z pomocą techniczną Termet lub sprawdziłeś instrukcję kotła w celu rozwiązania problemu z zapisem parametrów?
    Sprawdzałem instrukcję od kotła oraz regulatora pokojowego. Szukałem też wcześniej rozwiązań na forach.
    AI: Czy kocioł wyświetla jakieś kody błędów lub komunikaty podczas próby zapisu nowych ustawień?
    Nie wyświetlają się żadne komunikaty oraz kody błędów przy próbie zapisu nowych parametrów.
    Załączniki:
    • Instrukcja_Obslugi_Regulatora_CR11011.pdf (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja_Termet_gold-plus-ii.pdf (3.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21381242
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Źle zapisujesz p08. Ma być 001. Czyli tryb podłogowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21381703
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    adames napisał:
    Głowice termostatyczne na grzejnikach otwarte przeważnie na 100% (tylko w sypialni skręcone na 20 stopni bo jest za ciepło aby spać).

Jeżeli masz termostaty na grzejnikach to po co się bawisz w sterownik? Głowice dużo lepiej sterują ogrzewaniem niz jakikolwiek sterownik pokojowy.

Jeżeli już się upierasz do tego sterownika to najpierw powyłączaj korekcje i ustaw prawidłowo krzywą grzewczą (nachylenie i przesunięcie), bo to podstawa.
  • REKLAMA
  • #4 21382726
    adammstelmach
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    >>21381242 Właśnie problem w tym, że nie zapisują mi się zmiany parametrów na kotle. Sprawdziłem także na PO2 i PO3. Chciałem ograniczyć moc kotła (c.w.u. i c.o.) i zmniejszyć na 65%, ale po ponownym restarcie parametry wracają do ustawień fabrycznych na 99%. Tak samo pozostałe parametry, mogę je korygować, ale nie zapisują się nowe ustawienia. Jakby była jakaś blokada zapisu.
  • Pomocny post
    #5 21382773
    sorier
    Poziom 30  
    Próbowałeś na czas zmian parametrów odłączyć sterownik pokojowy?
  • REKLAMA
  • #6 21382904
    adammstelmach
    Poziom 3  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Właśnie tego nie próbowałem. Przetestuję ten sposób zapisu zmian parametrów na kotle z odłączonym regulatorem. Czy w takim razie, warto też przy okazji spróbować ustawić parametry na samym kotle z bez regulatora pokojowego w pomieszczeniu referencyjnym? Napewno będzie mniej wygodnie (każda zmiana, wgląd w parametry będzie wymagał zejścia do kotłowni) ale czy jest szansa na lepsze wyskalowanie kotła w takim wariancie? Dobrze rozumiem, że wówczas tylko pozostaną głowice termostatyczne w każdym pomieszczeniu do regulacji?
  • #7 21382972
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Nie możliwe. Źle potwierdzasz. W Parametr wchodzisz grzejnikiem i z niego Wychodzisz też grzejnikiem. Wychodzisz z menu serwisowego przyciskiem power/reset.
  • #8 21382983
    adammstelmach
    Poziom 3  
    Próbowałem zapisywać zmiany 4ry razy we wskazanym sposób. Spróbuję odłączyć regulator pokojowy CR11011 i dopiero dokonać zmian. Istnieje podejrzenie, że przejął on aż za bardzo kontrolę nad kotłem.
  • Pomocny post
    #9 21383299
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Wyregulować temperaturę głowicami termostatycznymi.
  • #10 21385877
    adames
    Poziom 10  
    >>21382983 Po odpięciu regulatora pokojowego i zmostkowaniu portów RT/OT udało się zapisać zmiany parametrów na kotle. Co ciekawe, dla parametru P08 są do wyboru opcje 0; 1; 2.
    0 - grzejniki; 1 - podłogówka; 2 - może ktoś wie?
    Wersja softu w kotle b18.
  • Pomocny post
    #11 21385928
    sorier
    Poziom 30  
    adames napisał:
    2 - może ktoś wie?

O ile dobrze pamietem to pełny zakres, 25-80.
  • #12 21388508
    adames
    Poziom 10  
    Po zapisaniu skorygowanych parametrów udało się osiągnąć na kotle temperaturę zasilania poniżej 40ºC (P08=1).
    Obecnie regulator pokojowy typu CR11011 pracuje w trybie termoregulacji pogodowej (KG+) z uwzględnieniem temperatury w pomieszczeniu (P26=1) i pilnuje zadanej temperatury na poziomie 21.5 ºC, krzywa grzewcza KG=0,8 (dom już nie jest przegrzewany).
    Ale możliwe jest też ustawienie regulatora w trybie pracy ON/OFF (P26=3), jednakże przy tym ustawieniu następuje okresowe wychładzanie domu ze względu na czasowe wyłączanie kotła.
    Wszystkie problemy z tego wątku zostały rozwiązane.
    Teraz pozostało dobrać odpowiednią krzywą grzewczą na różne warunki pogodowe a także przetestować opcję regulacji głowicami termostatycznymi bez podłączonego regulatora pokojowego.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #13 21389992
    adames
    Poziom 10  
    Rozwiązanie problemu opisane powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kocioł gazowy Termet Goldplus II 20kW z zasobnikiem CWU 120l w dwukondygnacyjnym, ocieplonym domu o powierzchni 160 m2. Mimo ustawienia temperatury na 20°C, temperatura w pomieszczeniu utrzymuje się na poziomie 22-22,5°C, co prowadzi do przegrzewania. Problemy z zapisywaniem zmian parametrów na kotle zostały zidentyfikowane, a użytkownik podejrzewał, że sterownik pokojowy CR11011 może blokować te zmiany. Po odłączeniu regulatora i zmostkowaniu portów RT/OT, udało się zapisać zmiany, co pozwoliło na osiągnięcie temperatury zasilania poniżej 40°C. Użytkownik dostosował krzywą grzewczą i obecnie dom nie jest przegrzewany. Problemy zostały rozwiązane, a użytkownik planuje dalsze testy z regulacją głowicami termostatycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA