logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aida AWS 103 - cichy pisk na UKF mimo przestrojenia, normalna praca na innych zakresach

furniture 27 Gru 2021 08:03 939 11
REKLAMA
  • #1 19783931
    furniture
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam Panowie :)
    Niby sprzęt miał chodzić. A tu tylko pisk na UKF :/.
    Zacznijmy od początku.
    Aida AWS 103, kupiłem go takiego. Nic nie odbierał na UKF tylko pisk, nie szum (gałka od głośności na 10 inaczej ledwo co słychać). Przestroilem go. Rtl sdr ustawiłem 98-118.7, wszystko przebiegło ok. Pisk dalej jest. Na innych zakresach D,S,K Aida odbiera normalnie. Podłączałem pod wejście gramofonowe telefon na przejściówce DIN to Jack. Wzmacniacz gra głośno, wyraźnie. Wszystkie potencjometry głośność, balans itp. sprawne.
    Filmik zrobiłem, może ktoś miał taki przypadek lub podpowie gdzie szukać. Na filmiku słychać szum, tak się nagrało. Jest to cichy pisk! Gałka od głośności na full czyli 10. Kilka razy udało mi się odebrać jakąś stację, tylko pisk ją zagłusza.
    https://youtu.be/OHeSgJUkfpA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19785333
    furniture
    Poziom 9  
    Moje pomiary na kartce zapisane.

Aida AWS 103 - cichy pisk na UKF mimo przestrojenia, normalna praca na innych zakresach
    Aida AWS 103 - cichy pisk na UKF mimo przestrojenia, normalna praca na innych zakresach Aida AWS 103 - cichy pisk na UKF mimo przestrojenia, normalna praca na innych zakresach Aida AWS 103 - cichy pisk na UKF mimo przestrojenia, normalna praca na innych zakresach

Dodano po 11 [godziny] 13 [minuty]:

Zauważyłem, że po podłączeniu anteny pokojowej po wejście FM czyli 300ohm nic nie poprawia sygnału? . Podłączyłem też zewnętrzna antenę radiową z zasilaczem powinna chodzić jako wzmacniacz ? Przecież jest zasilacz .Powinno wzmocnić sygnał .Nic to nie dało.
  • #4 19796313
    furniture
    Poziom 9  
    ganitu napisał:
    Wygląda że sprzęt był uszkodzony od początku,srawdz układ Pcz UKF-u.

Wychodzi ,że tda1220 jest sprawny .Dwa razy mierzyłem.
  • REKLAMA
  • #5 19798778
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 252
    Ustal źródło pisku - głowica, tor pcz., stereodekoder.
    Zewrzyj na krótką chwilę kołki P204, jeśli pisk zniknie, to następnie P203, a jeżeli i to spowoduje ciszę, na koniec odłącz zasilanie głowicy - przewód przy końcówce 6 puszki.
  • #6 19799819
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Częstotliwość pisku wynosi ok. 14kHz. Możliwe że to sygnał z rozstrojonego dekodera Stereo?
  • #7 19799938
    furniture
    Poziom 9  
    mam_pytanie napisał:
    Ustal źródło pisku - głowica, tor pcz., stereodekoder.
    Zewrzyj na krótką chwilę kołki P204, jeśli pisk zniknie, to następnie P203, a jeżeli i to spowoduje ciszę, na koniec odłącz zasilanie głowicy - przewód przy końcówce 6 puszki.

P203 jest.Moze troszkę pisk znika .
    Następnie P203 nic nie daję zwarcie.Jest cały czas tak samo.
    Co do tego kabelka.Ktory mam odłączyć ten z 6 na ostatnim zdjęciu ?
    Aida AWS 103 - cichy pisk na UKF mimo przestrojenia, normalna praca na innych zakresach Aida AWS 103 - cichy pisk na UKF mimo przestrojenia, normalna praca na innych zakresach
  • #8 19800486
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Cytat:

Rozumiem, że mowa o P204. Dźwięk może się zmieniać wskutek odcięcia "dostawy" szumu FM do sekcji PLL stereodekodera.
    Cytat:
    Następnie P203 nic nie daję zwarcie.Jest cały czas tak samo.
    Co do tego kabelka.Ktory mam odłączyć ten z 6 na ostatnim zdjęciu ?

Na razie odpuść. Brak reakcji dla P203 wskazuje, że głowica raczej sprawna.

Dla zweryfikowania podejrzeń wobec TDA1220 można wylutować jedną końcówkę R216, w jego zasilaniu. Pisk zniknie - TDA jednak podejrzany. Nie zniknie, a co najwyżej osłabnie, podobnie jak przy zwieraniu P204 - skupiamy się na UL1621.

Uwaga: z lutownicą ostrożnie - używać krótko, kalafonii nie żałować. Niech dymi i odbiera ciepło, żeby zapobiegać odklejeniu ścieżek.
    Resztki usuniesz na koniec.
    Uwaga 2: korzystając ze schematu:
    https://obrazki.elektroda.pl/8514101000_1608753008_org.gif
    też ostrożnie, bo są błędy w oznaczeniach. Np. w numeracji końcówek UL1621 przy dolnej, ukośnej krawędzi zgubiono 10.
    Powinno być: 9, 10, 12, 6, 5.
    Również niektóre sekcje isostatu opisane są niepoprawnie. Przy wspomnianej końcówce 10, sekcja t jest raczej mało przydatna.
    Podobnie, jak styk 7-8-9 sekcji a w zasilaniu toru radiowego napięciem 13,3 V. Nie ma takiego.

Cytat:
    Częstotliwość pisku wynosi ok. 14kHz. Możliwe że to sygnał z rozstrojonego dekodera Stereo?

Pewnie to właśnie. Znaczy, raczej działa, ale generator syntezy, który nominalnie powinien pracować na 228 kHz, drga około 168-miu. Filtry na wyjściu obcinają dopiero 19 kHz (podział 228 przez 12), natomiast 14 (168/12) mija je bez przeszkód.
    Częstotliwość można zbadać na końcówce 11 - P301.

Warto sprawdzić obwód strojenia - R306 (szczególnie ten potencjometr - ostukać), R308, C306 (czy jest fabryczny 220 pF) i luty oraz ścieżki.
    No i dla pewności napięcia na scalaku. Szczególnie zasilanie. Sprawdzić obwód R309, C307, C308 i ew. dolutować na próbę podobne kondensatory, równolegle, od spodu płytki.

Nic nie piszesz, czy pisk znika po włączeniu trybu "mono".
    A powinien. Jeżeli to nie działa, warto sprawdzić, czy sekcja h, styk 2-3 isostatu przewodzi poprawnie. 10-tka UL1621 powinna być zwarta do masy.
  • REKLAMA
  • #9 19800884
    furniture
    Poziom 9  
    Jutro zabiorę ,się za ten sprzęt :) . Zapomniałem wspomnieć ,że na ukf brak reakcji diody stereo jak i diody zero zielonej .Pali ,się tylko dioda zero od lewego.Na mono czy też na stereo jest ten sam pisk w oddali słychać stację lecz bardzo cicho.Tak jak pisałem na D czy K radio czysto gra .
  • #10 19801391
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    mam_pytanie napisał:
    Znaczy, raczej działa, ale generator syntezy, który nominalnie powinien pracować na 228 kHz, drga około 168-miu. Filtry na wyjściu obcinają dopiero 19 kHz (podział 228 przez 12), natomiast 14 (168/12) mija je bez przeszkód.
    Częstotliwość można zbadać na końcówce 11 - P301.

Teraz się dowiadujemy że problem jest z odbiorem w stereo (o ile w ogóle jest). Obstawiam rozstrojenie tego układu, co skutkuje obniżeniem częstotliwości i właśnie takim piskiem.

Sporo będzie zabawy żeby to ogarnąć w domowych warunkach.

Dodano po 42 [sekundy]:

furniture napisał:
    Tak jak pisałem na D czy K radio czysto gra

I będzie grało czysto bo tam nie używasz Dekodera Stereo oraz syntezy.
  • #11 19801575
    furniture
    Poziom 9  
    Wieczorkiem zabiorę ,się za sprzęt.Tak pisk też jest z wciśniętym klawiszem stereo i bez wciśniętego klawisza.
    Wlasnie zamialem kondensatory i sprzedawca miał ul1621 też zamówiłem .
  • #12 19803352
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Cytat:
    Teraz się dowiadujemy że problem jest z odbiorem w stereo (o ile w ogóle jest). Obstawiam rozstrojenie tego układu, co skutkuje obniżeniem częstotliwości i właśnie takim piskiem.

Kwestia niepoprawnego zestrojenia głowicy i braku względnie słabego odbioru to odrębna sprawa - "na później".
    Po przysłuchaniu się nagraniu i "kilku głębszych" zastanowieniach się nad sensem życia oraz zdania:
    Cytat:

kombinuję, czy przyczyny nie szukać jednak w obrębie TDA1220.
    Ale i to pod warunkiem, że w ogóle jest się czym przejmować.
    Bo kombinuję tak: przełączanie torów AM i FM następuje tylko wewnątrz jego struktury. Nie ma odrębnego przełącznika typu isostat. Wzmacniacz AM na BF245 jest cały czas aktywny. Jeśli uwzględnić ponadto, że w TDA oba tory są na wyjściu sumowane, można chyba przypuszczać, że cichy pisk na głośności ustawionej na max. pochodzi od nie do końca wytłumionego szumu z toru AM.
    W normalnych warunkach, pisk ten noże być w ogóle niesłyszalny.
    Tak że, kierowniku zamieszania - autorze, znaczy się :) - sprecyzuj może informację "jest.Moze troszkę pisk znika", to jest, co "jest" i o ile pisk znika?
    Poza tym, spróbuj odciąć zasilanie TDA, ww. rezystorem R216, a do kompletu zrób może jeszcze jedną próbę - zewrzyj P202, oczywiście przy pracującym układzie, to znaczy z włączonym zasilaniem.

Niska jakość stereodekodera, również może mieć znaczenie. Kiedyś "cieszyłem się" tego typu odbiornikiem. Notorycznie wysiadały GML-e. Wg specjalistów, były niskiej jakości. Ale któryś bardziej ambitny dosłuchał się lekkiego, prawie że niesłyszalnego świerszczenia w głośnikach. Nie tyle dźwięku, co czegoś podobnego do zniekształceń skrośnych - takiego szelestu nałożonego na odbierane stacje. Zdziwiło go to, bo poziom sygnału z anteny był podczas testów nominalny. podłączył oscyloskop no i wyszło, że do wzmacniacza mcz., oprócz sygnału użytecznego przedostają się jakieś ponadakustyczne śmieci, które nieźle grzeją końcówkę mocy.
    Kupę lat temu było, nie kojarzę już, co było przyczyną, Aidę dawno wydałem, ale pamiętam, że po odebraniu sprzętu od tego "nurka" (określenie jak najbardziej pozytywne - nie każdy ma chęć "się zagłębiać" :) ) GML-e nagle zyskały na jakości - nie padł już żaden. Mocniejszy dopał na jakiejś tam Metallice, czy innych Sabbatach, puszczonych dodatkowo przez equalizer, powodował jedynie palenie bezpieczników. Z czasem więc obudowy nie dokręcałem, żeby sąsiedzi przypadkiem nie mieli za długich przerw w odsłuchu. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem na UKF w radiu Aida AWS 103, które po przestrojeniu nadal wydaje cichy pisk, mimo że na innych zakresach działa prawidłowo. Po podłączeniu różnych anten i przeprowadzeniu pomiarów, użytkownik stwierdził, że pisk nie ustępuje. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie układu Pcz UKF, głowicy, oraz dekodera stereo, a także proponują różne metody diagnostyczne, takie jak zwarcie pinów P204 i P203 oraz odłączenie zasilania głowicy. Wskazują również na możliwość rozstrojenia dekodera stereo jako przyczyny problemu. Użytkownik planuje dalsze testy i wymianę komponentów, w tym kondensatorów i układu UL1621.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA