logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwera MQTT w Tasmota na ESP32: Nieudane połączenie z Home Assistant

008 28 Gru 2021 04:42 2010 2
REKLAMA
  • #1 19785657
    008
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Czy ktoś miał do czynienia z softem Tasmota i może mi wyjaśnić w jaki sposób skonfigurować serwer MQTT? Gdy próbuje połączyć się dowolnym klientem z jakiś nieznanych przyczyn odrzuca mi połączenie.

Adres IP pod którym działa ESP32 to: 192.168.0.111

W zakładce MQTT wprowadziłem nastepujące dane i zapisałem:

Host: 192.168.0.111
    Login: user
    Hasło: 12345

I tutaj pierwsza dziwna rzecz jaką zauważyłem - pomimo, że wprowadziłem hasło 5-znakowe (12345) pole "Password" sugeruje, że hasło jest 4 znakowe (4 gwiazdki).

Gdy próbuje połączyć się z serwerem z poziomu Home Assistant z użyciem wprowadzonych danych mam błąd: "Failed to connect"

Podobnie kończy się próba połączenia programem MQTT Explorer.

W zakładce Configure Other: "MQTT enable" - włączone.

Nieudana próba połączenia jest odnotowywana także w konsoli.

Docelowo ESP32 ma służyć jako bramka, do zbierania danych z czujników BLE, które następnie chce przekazywać po MQTT do Homebridge, więc wszelkie wskazówki co do tu typu wtyczki Homebridge mile widziane. (Pierwszy etap już ogarnąłem i dane z czujników po BLE spływają do ESP32, cóż jednak z tego skoro serwer MQTT nie bardzo działa).

Konfiguracja serwera MQTT w Tasmota na ESP32: Nieudane połączenie z Home Assistant
  • REKLAMA
  • #2 19786203
    sSmall
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Witaj, to że Tasmota sugeruje hasło 4 znakowe to normalne.
    Jako Host powinno być wpisane IP Home Assistant a nie IP ESP.
  • #3 19787217
    008
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Już wszystko wiem. Byłem pewien, że Tasmota robi za serwer z którym próbowałem się połączyć a tymczasem okazuje się, że to jest to klient. Postawiłem brokera MQTT na raspberry i teraz wszystko się łączy. Do ESP32 planuje podpiąć 3 czujniki BLE ale mam wątpliwości czy uda mi się posegregować dane i rozdzielić tematy. Z tego co wstępnie sprawdzałem łatwiej będzie to ogarnąć na ESPHome.
REKLAMA