logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integracja ESP8266 z Tasmota w systemie alarmowym PG107 dla asystenta domowego

kbogdan87 29 Mar 2025 14:26 1731 8
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21499943
    kbogdan87
    Poziom 3  
    Witam wszystkich! Posiadam system alarmowy pg107 z modułem Wi-Fi cb3s, moduł ten ma problemy z połączeniem się z Wi-Fi. Postanowiłem wymienić go na esp8266 z firmware tasmota. PG107 ma mcu allwiner z protokołem tuya mcu, rozpoznałem wszystkie funkcje i nawet utworzyłem reguły dla czasu i statusu Wi-Fi, ale nie wiem, jak skoordynować funkcje z Tasmota i asystentem domowym lub najlepszym wariantem dla mnie jest połączenie esp8266 z smart life. Czytałem też zrzut z cb3s.

Link .

Płyta elektroniczna z różnymi komponentami.
    Wyświetlacz panelu sterowania z przyciskiem SOS i funkcjami bezpieczeństwa.

I znalazłem te informacje, może to pomoże
    Spoiler:
    {
      "result": {
        "model": "{\"modelId\":\"000004mhbz\",\"services\":[{\"actions\":[],\"code\":\"\",\"description\":\"\",\"events\":[],\"name\":\"默认服务\",\"properties\":[
    {\"abilityId\":1,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"master_mode\",\"description\":\"disarmed撤防 arm布防 home在家 sos紧急\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_mode\"},\"name\":\"工作模式\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"disarmed\",\"arm\",\"home\",\"sos\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"disarmed\"}},
    {\"abilityId\":2,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"delay_set\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_time3\"},\"name\":\"退出延时\",\"typeSpec\":{\"max\":1000,\"min\":0,\"scale\":0,\"step\":1,\"type\":\"value\",\"typeDefaultValue\":0,\"unit\":\"s\"}},
    {\"abilityId\":3,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"alarm_time\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_time3\"},\"name\":\"警号鸣响时间\",\"typeSpec\":{\"max\":1000,\"min\":0,\"scale\":0,\"step\":1,\"type\":\"value\",\"typeDefaultValue\":0,\"unit\":\"min\"}},
    {\"abilityId\":4,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"switch_alarm_sound\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_power3\"},\"name\":\"布防提示音\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":6,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"switch_alarm_light\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-baojing\",\"attribute\":\"128\"},\"name\":\"报警提示音\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":10,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"switch_mode_sound\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-power\",\"attribute\":\"1152\"},\"name\":\"工作模式提示音开关\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":12,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"switch_kb_sound\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-power\",\"attribute\":\"128\"},\"name\":\"布撤防短信\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":13,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"switch_kb_light\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_power2\",\"attribute\":\"128\"},\"name\":\"键盘背光\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":24,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"zone_attribute\",\"description\":\"0-留守布防有效;1-外出布防有效;2-24小时有效;3-关闭;4-门铃;5-24小时无声;6-留守布防有效(无延时);7-外出布防有效(无延时)\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-air_quality\"},\"name\":\"防区属性\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"MODE_HOME_ARM\",\"MODE_ARM\",\"MODE_24\",\"MODE_OFF\",\"MODE_DOORBELL\",\"MODE_24_SILENT\",\"HOME_ARM_NO_DELAY\",\"ARM_NO_DELAY\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"MODE_HOME_ARM\"}},
    {\"abilityId\":25,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"muffling\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-Mute\"},\"name\":\"消音\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":26,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"alarm_message\",\"description\":\"\\t\\n告警消息\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-baojing\",\"attribute\":\"128\"},\"name\":\"告警信息\",\"typeSpec\":{\"maxlen\":128,\"type\":\"raw\"}},
    {\"abilityId\":27,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"switch_alarm_propel\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-baojing\",\"attribute\":\"128\"},\"name\":\"告警推送\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":28,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"alarm_delay_time\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-baojing\"},\"name\":\"进入延时\",\"typeSpec\":
    {\"max\":1000,\"min\":0,\"scale\":0,\"step\":1,\"type\":\"value\",\"typeDefaultValue\":0,\"unit\":\"s\"}},{\"abilityId\":32,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"master_state\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-zhuangtai\"},\"name\":\"主机状态\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"normal\",\"alarm\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"normal\"}},
    {\"abilityId\":34,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"factory_reset\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-setting\",\"attribute\":\"1024\"},\"name\":\"恢复出厂设置\",\"typeSpec\":{\"type\":\"bool\",\"typeDefaultValue\":false}},
    {\"abilityId\":36,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"sub_class\",\"description\":\"0-遥控器 1-探测器 2-插座\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_mode\"},\"name\":\"子设备品类\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"remote_controller\",\"detector\",\"socket\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"remote_controller\"}},
    {\"abilityId\":37,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"sub_type\",\"description\":\"0-系统警情;1-主门报警;2-大厅报警;3-求救报警;4-卧室报警;5-窗户报警;6-阳台报警;7-周界报警;8-烟雾报警;9-燃气泄漏;10-一氧化碳;11-漏水报警。\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_mode\"},\"name\":\"设备类型\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"OTHER\",\"DOOR\",\"PIR\",\"SOS\",\"ROOM\",\"WINDOW\",\"BALCONY\",\"FENCE\",\"SMOKE\",\"GAS\",\"CO\",\"WATER\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"OTHER\"}},
    {\"abilityId\":38,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"sub_admin\",\"description\":\"子设备\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-dp_mode\"},\"name\":\"子设备管理\",\"typeSpec\":{\"maxlen\":128,\"type\":\"raw\"}},
    {\"abilityId\":39,\"accessMode\":\"ro\",\"code\":\"sub_state\",\"description\":\"\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-zhuangtai\"},\"name\":\"子设备状态\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"normal\",\"alarm\",\"fault\",\"others\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"normal\"}},
    {\"abilityId\":45,\"accessMode\":\"rw\",\"code\":\"alarm_call_unit\",\"description\":\"独立报警电话短信开关\",\"extensions\":{\"iconName\":\"icon-baojing\",\"attribute\":\"128\"},\"name\":\"报警电话号码\",\"typeSpec\":{\"maxlen\":128,\"type\":\"raw\"}},
    {\"abilityId\":101,\"accessMode\":\"ro\",\"code\":\"PowerEvent\",\"description\":\"0正常1主电源断开2电池电量不足\",\"name\":\"电源状态信息\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"normal\",\"powerDisconnect\",\"BatteryIsLow\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"normal\"}},
    {\"abilityId\":103,\"accessMode\":\"ro\",\"code\":\"zone_number\",\"description\":\"推送指令报警类型+防区名称\",\"name\":\"防区号\",\"typeSpec\":{\"maxlen\":128,\"type\":\"raw\"}},
    {\"abilityId\":104,\"accessMode\":\"ro\",\"code\":\"OtherEvent\",\"description\":\"\",\"name\":\"其他事件\",\"typeSpec\":{\"range\":[\"Normal\",\"TAMPER\"],\"type\":\"enum\",\"typeDefaultValue\":\"Normal\"}}]}]}"
      },
      "success": true,
      "t": 1689716723175,
      "tid": "65f1b0f925b411ee871736843e81b476"
    }
    Załączniki:
    • resieved message.xlsx (31.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • readResult_BK7231N_QIO_2_2025-20-1-17-25-13.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21500635
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12604
    Czy problemy z połączeniem WiFi występują również na OBK, czy tylko na firmware Tuya?

Jaka jest Twoja obecna konfiguracja Tasmota?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21500844
    kbogdan87
    Poziom 3  
    Wiem, że wszystkie urządzenia pg107 mają problem z rozłączaniem wifi, nie rozumiem jak rozpoznać w czym tkwi problem.
    Obecne ustawienia to: konfiguracja modułu tuyamcu(54), tuya tx-gpio1 tuyarx gpio3,
    Rule1 ON Wifi#Connected DO SerialSend5 55AA00030001030306 ENDON
    Rule1 ON Wifi#Disconnected DO SerialSend5 55AA00030001020205 ENDON
    Rule1 ON Mqtt#Connected DO SerialSend5 55AA00030001040407 ENDON
    Rule1 ON Mqtt#Disconnected DO SerialSend5 55AA00030001020205 ENDON
    Rule1 ON Wifi#State<=3 DO SerialSend5 55AA00030001000003 ENDON
    Rule1 ON Wifi#State>=8 DO SerialSend5 55AA0003000108080B ENDON
    Rule1 ON System#Boot DO SerialSend5 55AA0003000107070A ENDON
    Rule1 ON Power1#State=0 DO SerialSend5 55AA00030001050508 ENDON
    Rule1 1

Backlog
      Timezone +0;
      TimeDST 0,3,10,3,0;
      Rule2 ON Time#Initialized DO Backlog
        Year = %year% - 2000 + 256;
        Month = %month%;
        Day = %day%;
        Hour = (%hour% + 3) %% 24;
        Minute = %minute%;
        Second = %second%;
        SerialSend5 "55AA001C0008$(Year,HEX:2)$(Month,HEX:2)$(Day,HEX:2)$(Hour,HEX:2)$(Minute,HEX:2)$(Second,HEX:2)05"
      ENDON

Mogę odbierać wiadomości i mogę je nadawać.

Dodano po 1 [godzinie] 5 [minutach]: .

>>21500635 OBK masz na myśli projekt openbeken? https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
  • #4 21508814
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Widziałeś https://github.com/tasmota/docs-7.1/blob/master/TuyaMCU.md?

Mimo wszystko łatwiej byłoby to zrobić z OBK na CB3S
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21509461
    kbogdan87
    Poziom 3  
    >>21508814
    Przeczytałem te informacje, ale nie rozumiem jak je zastosować do mojego urządzenia. Nie jestem przeciwny żadnej opcji, o ile działa! A jeśli zostanę na cb3s to jak naprawić problemy z wifi?
  • #6 21520367
    kbogdan87
    Poziom 3  
    p.kaczmarek2 napisał:
    Widziałeś https://github.com/tasmota/docs-7.1/blob/master/TuyaMCU.md?

Mimo wszystko łatwiej byłoby to zrobić z OBK na CB3S

Czy znasz plik xdrv_tuyamcu_v2 w repozytorium tasmota? Nie rozumiem, jak połączyć go z firmware mojego urządzenia!? Ten plik zawiera bardziej kompletny protokół tuyaMcu. https://github.com/arendst/Tasmota/blob/devel...ta/tasmota_xdrv_driver/xdrv_16_tuyamcu_v2.ino
    a co z moim dumpem z cb3s?
    czy możliwe jest połączenie z chmurą tuya za pomocą firmware tasmota?
  • #7 21520394
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Twoje pytania są nieco obszerne, byłoby mi nieco łatwiej, gdybyś był bardziej szczegółowy, ale obecnie masz dwie opcje.
    1. użyć CB3S z OpenBeken, skorzystać z przewodnika TuyaMCU: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4038151.html
    2. Nadal używać ESP i skonfigurować TuyaMCU na Tasmota.
    Powiedziałeś:
    Cytat:
    .
    ale nie wiem, jak skoordynować funkcje z Tasmota i asystentem domowym

Którą konkretnie funkcję chciałbyś ustawić z Tasmota?
    Myślę, że powinieneś być w stanie użyć:
    Zrzut ekranu dokumentacji opisującej komendę TuyaMCU do mapowania komponentów Tasmota z urządzeniami Tuya.

Dodano po 2 [minutach]:94bb2abbb

Btw: Twój link do kodu TuyaMCU jest nieprawidłowy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21520420
    kbogdan87
    Poziom 3  
    >>21520394 Chcę utworzyć funkcję enum dla dpid 1 (tryby uzbrojenia, rozbrojenia, home, sos) ale tasmota nie zapisuje mapy, np tuyamcu 21,1, po zmianie tego ustawienia tasmota zwraca fnid do domyślnego! Może to nie jest konieczne, myślę, że mogę użyć mqtt do zarządzania systemem alarmowym. Chciałbym użyć chmury tuya, czy masz jakiś pomysł jak naprawić problemy z chmurą lub wifi?
    Sniffuję wiadomości z mcu i nie rozumiem, dlaczego mcu żąda adresu mac, nawet jeśli go otrzymuje, to może być źródłem problemu.
    Kiedy cb3s był podłączony, mcu żądał informacji o pogodzie, z esp tak się nie dzieje.
    https://github.com/arendst/Tasmota/blob/devel...ta/tasmota_xdrv_driver/xdrv_16_tuyamcu_v2.ino
  • #9 21520429
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Bardzo łatwo byłoby obsłużyć wyliczanie dpid w OpenBeken, ale jeśli chcesz użyć Tasmota, spróbuj utworzyć oddzielne reguły dla każdej wartości enum, coś w stylu:

Rule2 + ON TuyaReceived#Data=55AA00070005650400010075 DO Var2 sC3; ENDON

.
    Składnia może być błędna. Zaczerpnąłem ją stąd:
    https://gist.github.com/markus-li/ff407c891834a8e2670268ddd52b8330
    ale TuyaReceived powinno pomóc w wyzwalaniu zdarzeń na dowolnym pakiecie TuyaMCU. Co o tym sądzisz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z niestabilnym połączeniem WiFi systemu alarmowego PG107 wyposażonego w moduł Wi-Fi CB3S z MCU Allwinner i protokołem Tuya MCU. Użytkownik próbował zastąpić moduł CB3S modułem ESP8266 z firmware Tasmota, identyfikując funkcje protokołu i tworząc reguły dla statusu WiFi i czasu. Zastanawia się, jak skoordynować funkcje z Tasmota i Home Assistant lub Smart Life. Problemy z rozłączaniem WiFi są powszechne w urządzeniach PG107. Sugerowanym alternatywnym rozwiązaniem jest użycie modułu CB3S z firmware OpenBeken, co ułatwiłoby obsługę protokołu TuyaMCU. Omówiono konfigurację Tasmota dla Tuya MCU (GPIO TX/RX), tworzenie reguł do wysyłania danych szeregowych do MCU w zależności od stanu WiFi/MQTT. Pojawiły się pytania dotyczące mapowania DPID w Tasmota (zwłaszcza DPID 1 dla trybów alarmu) i trudności z jego zapisem. Zasugerowano użycie reguł opartych na `TuyaReceived` do parsowania wiadomości z MCU. Wspomniano o sniffowaniu wiadomości UART między modułem WiFi a MCU alarmu, zauważając żądania adresu MAC i danych o pogodzie. Porównano możliwości OpenBeken i Tasmota w obsłudze protokołu Tuya MCU i wyliczania DPID.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA