logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Sonoff R5 Bluetooth Remote do Home Assitant przez ESP32 Tasmota Bluetooth Gateway?

p.kaczmarek2 27 Cze 2025 13:21 1425 10

TL;DR

• Konfiguruje Sonoff R5 Scene Controller jako zdalny przełącznik ścienny dla Home Assistant przez ESP32 z Tasmota zamiast oryginalnej bramki Sonoff.
  • Na ESP32 wgrywa się Tasmota Mi32-bluetooth, włącza BLE komendą SetOption115 1, uruchamia skrypty Berry i paruje R5 jako eWeLink Remote.
  • Przykładowa konfiguracja używa dwóch baterii CR2032, tematu /tele/remote/# oraz EweTopicMode 3 %prefix%/remote/%alias%/%type%.
  • Po zapisaniu w MQTT każde kliknięcie, podwójne naciśnięcie i przytrzymanie trafia do Home Assistant i można z nich budować automatyzacje.
  • Pobranie skryptów wymaga dostępu do Internetu, a dla wielu przycisków trzeba nadawać różne aliasy i osobno mapować Button2, Button3 itd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
📢 Słuchaj (AI):
  • Jak podłączyć Sonoff R5 Bluetooth Remote do Home Assitant przez ESP32 Tasmota Bluetooth Gateway?
    Sonoff R5 Scene Controller to zasilany bateryjnie zdalny przełącznik ścienny z sześcioma przyciskami obsługującymi trzy typy zdarzeń (kliknięcie, podwójne naciśnięcie lub przytrzymanie). Zwykle jest sparowany z Sonoff Gateway, ale tutaj pokażemy, jak można go sparować z urządzeniem ESP32 Tasmota i używać go z Home Assistant do tworzenia niestandardowych automatyzacji.
    Jak podłączyć Sonoff R5 Bluetooth Remote do Home Assitant przez ESP32 Tasmota Bluetooth Gateway?
    Sonoff R5 Scene Controller posiada fizyczne przyciski, więc może być preferowany przez niektórych użytkowników zamiast rozwiązań opartych na przyciskach dotykowych.
    Zakładam więc, że masz przynajmniej jeden przełącznik R5. Bramka Sonoff nie jest potrzebna do tego poradnika.
    Upewnij się tylko, że R5 ma wymagane baterie, ponieważ działa na dwóch CR2032.
    Jak podłączyć Sonoff R5 Bluetooth Remote do Home Assitant przez ESP32 Tasmota Bluetooth Gateway? .
    Następnie będziesz potrzebował ESP32 . Nawet mała płytka, taka jak ESP32-S3 Super Mini USB Type-C, będzie działać dobrze.
    Wgraj wersję Tasmota Mi32-bluetooth (plik kończy się na *-mi32.bin) - https://github.com/Jason2866/Tasmota-specials/tree/firmware/firmware/tasmota32/other
    Wybierz Tasmotę pasującą do Twojego ESP - istnieje wiele wersji ESP32, C3, S3 itp. Użyj esptool lub instalatora online Tasmota lub dowolnego innego flashera.

Po uruchomieniu Tasmota i podłączeniu do WiFi , uruchom w konsoli Tasmota:

SetOption115 1

.
    Spowoduje to włączenie BLE. Następnie w konsoli skryptowej Tasmota Berry wklej to, aby automatycznie załadować skrypty:

code is shown below as image and also present in attachment - removed due to spam filter

Spowoduje to pobranie wymaganych skryptów z Github. Pamiętaj, że wymaga to dostępu do Internetu!
    Sprawdź wyjście konsoli i po zakończeniu w Zarządzaj systemem plików sprawdź, czy potrzebne pliki są obecne:
    Kliknij utwórz i edytuj nowy plik, nazwij go autoexec.be i wklej ten wiersz:

code is shown below as image and also present in attachment - removed due to spam filter

Urządzenie powinno się zrestartować i pojawi się nowy przycisk na stronie głównej urządzenia tasmota:
    Jak podłączyć Sonoff R5 Bluetooth Remote do Home Assitant przez ESP32 Tasmota Bluetooth Gateway? .
    Teraz kliknij przycisk na urządzeniu Sonoff, który powinien pojawić się powyżej i kliknij Zapisz urządzenie:
    Po zapisaniu urządzenia, jeśli klikniesz przycisk eWeLink Remote, możesz ustawić nazwę aliasu, która będzie ważna po rozpoczęciu integracji z HA.

Nazwij urządzenie czymś rozpoznawalnym (w moim przypadku Sonoff R5):
    Skonfiguruj MQTT z wybranymi danymi, tak jak zwykle robisz to z Tasmota:
    Urządzenie uruchomi się ponownie i połączy się z HA, a raczej MQTT działającym na HA.

Wróć do konsoli tasmota i wpisz to:

EweTopicMode 3 %prefix%/remote/%alias%/%type%

Teraz możemy przetestować konfigurację HA MQTT, przejdź do MQTT i kliknij configure, w polu Listen to topic wpisz:

/tele/remote/#

i rozpocznij nasłuchiwanie, naciśnij przycisk na swoim urządzeniu i powinieneś zobaczyć, jak pojawia się Twoje urządzenie:
    Każde zdarzenie przycisku (kliknięcie, podwójne kliknięcie lub przytrzymanie) jest publikowane przez ESP32 do Home Assistant.

Prawie tam, wróć do przeglądarki i będąc nadal w MQTT, kliknij 3 kropki z boku wpisu integracji core-mosquito i wybierz Dodaj urządzenie MQTT.

Nazwij swoje urządzenie, nadaj mu model i konfigurację URL (http://<tasmota_device_IP>)
    Na następnym ekranie Typ podmiotu powinien być Czujnik binarny i nazwa podmiotu, którą wybrałeś dla siebie:
    Na następnym ekranie pozostaw klasę urządzenia pustą, możesz ją zmienić później, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Klikamy next i teraz konfigurujemy dane specyficzne dla MQTT. Temat stanu powinien być następujący:

tele/remote/<your_device_name>/<model>

Pole szablonu wartości powinno zawierać ten ciąg znaków:

{% if value_json.Button1.Action == 'single' %}ON{% else %}OFF{% endif %}

Payload dla on i off powinien pozostać taki sam, kliknij na ustawienia zaawansowane i dla OFF delay wpisz 1, pozostaw expire after puste:
    Gotowe, zakończ kreator i powinien pojawić się nowy wpis Sonoff R5, kliknij 1 urządzenie pod jego nazwą i przetestuj:
    To samo podejście można zastosować do innych przycisków, wystarczy użyć nazw takich jak Przycisk2, Przycisk3 itd. Podobnie można użyć nazw zdarzeń, takich jak "double" lub "hold".

W ten sam sposób można podłączyć wiele przycisków R5 do jednego ESP, wystarczy ustawić różne aliasy:

W ten sposób można podłączyć wiele przycisków R5 do Home Assistant za pośrednictwem ESP32. Oczywiście można również użyć dowolnego innego serwera MQTT i po prostu przetwarzać opublikowane tam dane, nawet za pomocą Node-Red. Więcej informacji na temat obsługi eWeLink Tasmota można znaleźć w pliku Readme Flobul/Tasmota-eWeLinkRemote:
    https://github.com/Flobul/Tasmota-eWeLinkRemote?tab=readme-ov-file#installation
    Pełne uznanie należy się Flobulowi, możesz również sprawdzić jego repozytorium dla innych obsługiwanych urządzeń, takich jak ściemniacze itp. Specjalne podziękowania dla @DeDaMrAz za testy i zdjęcia.

To wszystko na razie, ale w następnej części możemy spróbować podłączyć inne urządzenia do naszej bramki. Daj nam znać, czy ten przewodnik okazał się przydatny - czy masz jakieś doświadczenia z używaniem ESP32 jako bramki BT? Zapraszam do dzielenia się.
    Załączniki:
    • autoexec.be.txt (116 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • eweremote_autosetup_script.txt (910 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14426 postów o ocenie 12395, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21591709
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    Ocena: 127
    Jeśli chcesz publikować i wyświetlać dane z czujników, dla których ta kompilacja jest przeznaczona - termostaty Mi używają reguły, w konsoli tasmota wpisz:

Rule1 on System#Boot do RuleTimer1 10 endon on Rules#Timer=1 do MI32Option2 1 endon

aktywuj ją za pomocą

i zrestartuj urządzenie.

Należy również włączyć wyświetlanie temperatury wewnętrznej ESP32 zarówno na stronie tasmoat, jak i publikowanie jej przez MQTT w typie terminala tasmota:

setoption146 1
    .
    Więcej informacji na temat dodawania tych czujników do HA pojawi się wkrótce, ale zasada jest zasadniczo podobna.
  • REKLAMA
  • #3 21591835
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Nie mam urządzeń bluetooth eWeLink, ale pomyślałem, że pobawię się na tyle, na ile mogę.

Okazało się, że mam już autoxcec.be z fabryki,

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

ale nie ma problemu, utwórz i edytuj i tak

i to wszystko. 🤣

Dodano po 5 [godzinach] 39 [minutach]: .

divadiow napisał:
    Nie mam urządzeń bluetooth eWeLink

ale mam kolekcję urządzeń TH05F/THB3 Tuya bluetooth temp/hum

Właśnie przekonwertowałem jeden na BTHome opensource firmware https://github.com/pvvx/THB2 i oto ona w Mi Tasmota

Być może etapy konwersji tego typu urządzeń wymagają osobnego wątku.

dzięki @DeDaMrAz za zwrócenie mojej uwagi na Tasmota Mi ESP32
  • REKLAMA
  • #4 21592152
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12395
    Jasne, to też byłaby interesująca prezentacja!

Zastanawiam się również, czy bramka Tasmota BT pozwoli nam również sparować te tanie lampy Tuya tylko z Bluetooth? Wiesz, takie jak te, które zamawiamy z modułami WiFi w środku, ale w wersji tylko Bluetooth.
    Oto przykładowy teardown takiego urządzenia: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4105891.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21592357
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Zastanawiam się 🤔

To moja pierwsza mini-przygoda z Bluetooth. Mam wyłącznik Tuya Moes z modułem BT2S (TLSR8250F512ET32). Zastanawiam się również, czy są na to jakieś opcje. 🤔🤔🤔
  • REKLAMA
  • #6 21763122
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 426
    Nie wiedziałem, gdzie to opublikować, więc zdecydowałem, że ten wątek jest odpowiedni.
    Konfiguracja ESP32-C2 ESPHome Bluetooth Proxy.
    To była PITA, aby to zadziałało, a zwłaszcza, aby zmieściło się w 2MB flash.
    Stabilny przez 12h.
    esphome:
      name: esp32c2-btpxy
      friendly_name: esp32c2-btpxy
      platformio_options:
        board_build.flash_mode: qio
        board_build.flash_size: 2MB
        board_build.maximum_size: 2097152
        board_build.partitions: "/config/esphome/partitions-2mb.csv"

esp32:
      board: esp32-c2-devkitm-1
      variant: esp32c2
      flash_size: 2MB
      framework:
        type: esp-idf
        sdkconfig_options:
          CONFIG_BT_BLE_50_FEATURES_SUPPORTED: y
          CONFIG_BT_GATTS_ENABLE: n
          CONFIG_BT_HFP_ENABLE: n
          CONFIG_BT_HID_ENABLED: n
          CONFIG_BT_HID_HOST_ENABLED: n
          CONFIG_BT_RELEASE_IRAM: y
          CONFIG_BT_STACK_NO_LOG: y
          CONFIG_COMPILER_OPTIMIZATION_ASSERTIONS_SILENT: y
          CONFIG_COMPILER_OPTIMIZATION_LEVEL_RELEASE: y
          CONFIG_COMPILER_OPTIMIZATION_SIZE: y
          CONFIG_COMPILER_SAVE_RESTORE_LIBCALLS: y
          CONFIG_ESP_DEBUG_OCDAWARE: n
          CONFIG_ESP_PROTOCOMM_SUPPORT_SECURITY_VERSION_1: n
          CONFIG_ESP_PROTOCOMM_SUPPORT_SECURITY_VERSION_2: n
          CONFIG_ESP_SYSTEM_BBPLL_RECALIB: n
          CONFIG_ESP_SYSTEM_HW_PC_RECORD: n
          CONFIG_ESP_SYSTEM_NO_BACKTRACE: y
          CONFIG_ESP_SYSTEM_PANIC_SILENT_REBOOT: y
          CONFIG_ESP_SYSTEM_PMP_IDRAM_SPLIT: n
          CONFIG_ESP_TASK_WDT_TIMEOUT_S: "10"
          CONFIG_ESP_WIFI_DYNAMIC_RX_BUFFER_NUM: "6"
          CONFIG_ESP_WIFI_DYNAMIC_TX_BUFFER_NUM: "6"
          CONFIG_ESP_WIFI_ENABLE_WPA3_OWE_STA: n
          CONFIG_ESP_WIFI_ENABLE_WPA3_SAE: n
          CONFIG_ESP_WIFI_ENTERPRISE_SUPPORT: n
          CONFIG_ESP_WIFI_IRAM_OPT: n
          CONFIG_ESP_WIFI_RX_BA_WIN: "6"
          CONFIG_ESP_WIFI_RX_IRAM_OPT: n
          CONFIG_ESP_WIFI_SOFTAP_SUPPORT: n
          CONFIG_ESP_WIFI_STATIC_RX_BUFFER_NUM: "3"
          CONFIG_ETH_USE_SPI_ETHERNET: n
          CONFIG_HAL_ASSERTION_SILENT: y
          CONFIG_HAL_LOG_LEVEL_NONE: y
          CONFIG_HAL_SYSTIMER_USE_ROM_IMPL: y
          CONFIG_HAL_WDT_USE_ROM_IMPL: y
          CONFIG_HEAP_PLACE_FUNCTION_INTO_FLASH: y
          CONFIG_HEAP_TLSF_USE_ROM_IMPL: y
          CONFIG_LOG_DEFAULT_LEVEL_NONE: y
          CONFIG_LOG_DYNAMIC_LEVEL_CONTROL: n
          CONFIG_LOG_TAG_LEVEL_IMPL_NONE: y
          CONFIG_LOG_TIMESTAMP_SUPPORT: n
          CONFIG_LOG_VERSION_2: y
          CONFIG_LWIP_DHCPS: n
          CONFIG_LWIP_DNS_SUPPORT_MDNS_QUERIES: n
          CONFIG_LWIP_IPV6: n
          CONFIG_LWIP_IPV6_AUTOCONFIG: n
          CONFIG_LWIP_ND6: n
          CONFIG_LWIP_TCPIP_RECVMBOX_SIZE: "16"
          CONFIG_LWIP_TCPIP_TASK_STACK_SIZE: "2560"
          CONFIG_LWIP_TCP_FIN_WAIT_TIMEOUT: "16000"
          CONFIG_LWIP_TCP_HIGH_SPEED_RETRANSMISSION: n
          CONFIG_LWIP_TCP_OVERSIZE_QUARTER_MSS: y
          CONFIG_LWIP_TCP_RTO_TIME: "1500"
          CONFIG_LWIP_TCP_SND_BUF_DEFAULT: "4096"
          CONFIG_LWIP_TCP_SYNMAXRTX: "12"
          CONFIG_LWIP_TCP_WND_DEFAULT: "2440"
          CONFIG_MBEDTLS_CLIENT_SSL_SESSION_TICKETS: n
          CONFIG_MBEDTLS_DEBUG_LEVEL_WARN: y
          CONFIG_MBEDTLS_DYNAMIC_BUFFER: y
          CONFIG_MBEDTLS_DYNAMIC_FREE_CA_CERT: y
          CONFIG_MBEDTLS_DYNAMIC_FREE_CONFIG_DATA: y
          CONFIG_MBEDTLS_ERROR_STRINGS: n
          CONFIG_MBEDTLS_FS_IO: n
          CONFIG_MBEDTLS_SERVER_SSL_SESSION_TICKETS: n
          CONFIG_MBEDTLS_SHA512_C: n
          CONFIG_MBEDTLS_SSL_ALPN: n
          CONFIG_MBEDTLS_SSL_KEEP_PEER_CERTIFICATE: n
          CONFIG_MBEDTLS_SSL_VARIABLE_BUFFER_LENGTH: y
          CONFIG_MBEDTLS_TLS_CLIENT_ONLY: y
          CONFIG_MBEDTLS_USE_CRYPTO_ROM_IMPL: y
          CONFIG_NEWLIB_NANO_FORMAT: y
          CONFIG_SOC_RMT_SUPPORTED: n
          CONFIG_SPI_FLASH_ROM_DRIVER_PATCH: n
          CONFIG_SPI_FLASH_ROM_IMPL: y
          CONFIG_SPI_MASTER_ISR_IN_IRAM: n
          CONFIG_SPI_SLAVE_ISR_IN_IRAM: n
          CONFIG_VFS_SUPPORT_DIR: n
          CONFIG_VFS_SUPPORT_IO: n
          CONFIG_VFS_SUPPORT_SELECT: n
          CONFIG_VFS_SUPPORT_TERMIOS: n
          CONFIG_XTAL_FREQ_26: y

# Enable logging
    logger:
      baud_rate: 0
      level: NONE

# Enable Home Assistant API
    api:
      max_connections: 2
      on_client_connected:
         - esp32_ble_tracker.start_scan:
            continuous: true
      on_client_disconnected:
        if:
          condition:
            not:
              api.connected:
          then:
            - esp32_ble_tracker.stop_scan:

wifi:
      ssid: !secret wifi_ssid
      password: !secret wifi_password
      domain: .lan

packages:
      common: !include base/common.yaml
      ota: !include base/ota.yaml

esp32_ble_tracker:
      id: ble_tracker
      scan_parameters:
        interval: 211ms
        window: 120ms
        active: false
        continuous: false

bluetooth_proxy:
      active: false

mdns:
      disabled: false

base/ota.yaml
    api:
      reboot_timeout: 12h
      encryption:
        key: !secret apikey

ota:
      - platform: esphome
        password: !secret apikey

base/common.yaml
    substitutions:
      friendly_name: ${friendly_name}
      powersave: NONE

switch:
      - platform: restart
        id: reboot
        name: Restart

partitions-2mb.csv -> https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231...lob/main/platforms/ESP-IDF/partitions-2mb.csv

Wolna sterta z włączonym debugowaniem wynosi około 20 tys.
  • #7 21763132
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    >>21763122
    Przeprowadziłem długoterminowy test na C3 i oprócz pewnego nagrzewania się modułu (rozwiązanego przez dodanie małego radiatora na chipie) działa stabilnie przez co najmniej 2 miesiące.

Świetnie wiedzieć, że C2 może działać również w tej roli! Dzięki za udostępnienie.
  • #8 21763170
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12395
    Dzięki za udostępnienie. Jestem ciekaw, ile pracy zajęłoby zrobienie tego samego w OBK. Muszę znaleźć trochę czasu, żeby przy tym pomajstrować. Nawet jeszcze nie wiem jak komunikują się urządzenia BT - JSON, XML, coś innego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21763181
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 426
    >>21763170
    Kilka podstawowych informacji: https://learn.adafruit.com/introduction-to-bluetooth-low-energy/gatt

Możliwe do zrobienia w OBK poprzez HA "Passive BLE monitor integration" i mqtt. Myślę...
    Nie będzie to możliwe na urządzeniach 2mb, bo nawet esphome binary bp5758d+bluetooth to prawie 900kb i to z tymi sdkconfig_options.

Plus w ten sposób można dodać tylko pasywne czujniki.

Dodano po 1 [min]:

Zrzut ekranu z tabelą pokazującą dane urządzeń Bluetooth, w tym nazwy, adresy i siłę sygnału RSSI
  • #10 21763188
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    insmod napisał:
    Było PITA, aby go uruchomić, ...

Właśnie komentowałem z @p.kaczmarek2, że nie polecam nikomu szybkiego uruchamiania skryptu Berry lub ESPHome 🤣🤣

Jestem na mojej 28 próbie uzyskania w pełni działających zdalnych rolet Dooya z ESPHome + CC1101 😁
  • #11 21771856
    holchansgomes
    Poziom 3  
    >>21592152 Jakieś rozwiązanie do tej pory?
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy integracji bezprzewodowego, bateryjnego przełącznika Sonoff R5 Scene Controller z systemem Home Assistant za pomocą bramki Bluetooth opartej na ESP32 z oprogramowaniem Tasmota. Sonoff R5 obsługuje sześć fizycznych przycisków z trzema typami zdarzeń (kliknięcie, podwójne naciśnięcie, przytrzymanie) i zwykle współpracuje z dedykowaną bramką Sonoff, jednak w poradniku pokazano, jak wykorzystać ESP32 z Tasmota Bluetooth Gateway do sparowania i tworzenia niestandardowych automatyzacji bez konieczności użycia oryginalnej bramki. W dyskusji pojawiły się także kwestie konfiguracji reguł w Tasmota, włączania wyświetlania i publikacji danych przez MQTT oraz testy stabilności działania ESP32-C2 i ESP32-C3 jako Bluetooth Proxy z wykorzystaniem ESPHome, z uwzględnieniem ograniczeń pamięci flash i konieczności chłodzenia modułu. Poruszono również temat kompatybilności i możliwości sparowania innych urządzeń Bluetooth, takich jak tanie lampy Tuya czy wyłączniki Moes z modułami BT2S, oraz potencjalne metody integracji przez HA "Passive BLE monitor integration". Wątpliwości dotyczą formatu komunikacji Bluetooth (JSON, XML itp.) oraz wyzwań związanych z implementacją i stabilnością oprogramowania. Na koniec pojawiło się pytanie o dostępność gotowych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA