logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SGV4613 - nabiera wody tylko do płaszcza i przechodzi w tryb mycia

mpdzikus 26 Lut 2023 22:11 561 6
REKLAMA
  • #1 20460386
    mpdzikus
    Poziom 10  
    Szukalem i szukałem i podobnego przypadku nie znalazłem Mam stary model, chyba 15 letni SGV. Piszę "chyba" bo nie mam żadnych papierów, na zmywarce informacji brak, taką samą znalazłem w google. Zmywarka ma 3 programy. Płaszcz wodny z elektrozaworem bez widocznego hydrostatu i zawór aquastop. Z nieznanych mi przyczyn doszło do uszkodzenia płyty sterującej. Jeden z elementów (triak?) wybuchł. Znalazłem na allegro identycznie wyglądającą płytę (używaną) i wymieniłem. Zmywarka ruszyła, moduł sterowania działa, ale zmywarka pobiera wodę tylko do 2/3 wysokości płaszcza wodnego (ok 3 do 4 sek.) i przełącza się w tryb mycia.

Woda z płaszcza nie przepływa do komory, albo przepływa w śladowych ilościach i zmywarka próbuje myć na sucho. Nie sygnalizuje awarii diodą z kranem, tylko dalej realizuje program jakby czytała, że woda w komorze jest. Poczytałem sporo na forum i w efekcie zdemontowałem i sprawdziłem na krótko aquastop i elektrozawór i oba działają. Wyczyściłem sprawdziłem drożność kanałów w płaszczu. Wydaje sie być ok. Dopływ wody do płaszcza jest drożny, z płaszcza do komory zmywania też.

Nie wiem, czy jest w tej zmywarce jakiś czujnik poziomu wody w komorze? Czy to może być awaria przepływomierza i jak to ewentualnie sprawdzić? Ktoś ma jakiś pomysł? Przepływomierza sprawdziłem tylko organoleptycznie. Czy może oszukiwać podając większą ilość wody niż faktycznie pobrana? Próbowałem też metody zalewania zmywarki ręcznie. Po wlaniu odpowiedniej ilości wody Zmywarka prawidłowo wykonała cały cykl mycia, ale sama wody nie pobiera. Muszę wlać za każdym razem do komory.

Załączam foty uszkodzonej płyty sterującej. Żadnych numerów na samej zmywarce, pomimo wywracania jej na wszystkie strony, nie udało mi się znaleźć.
    Pozdrawiam
    Bosch SGV4613 - nabiera wody tylko do płaszcza i przechodzi w tryb mycia Bosch SGV4613 - nabiera wody tylko do płaszcza i przechodzi w tryb mycia Bosch SGV4613 - nabiera wody tylko do płaszcza i przechodzi w tryb mycia Bosch SGV4613 - nabiera wody tylko do płaszcza i przechodzi w tryb mycia
  • REKLAMA
  • #2 20489470
    Skowron87
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Elektrozawór płaszcza sprawny? Skoro się nie otwiera to może być on winny, może rozwalił poprzedni moduł jak się przepalał, a teraz nie działa, albo co często się zdarzało, po prostu jest zablokowany mechanicznie. Generalnie, bez ustalenia modelu to i tak będzie partacka robota w ciemno. Tabliczka znamionowa w tych zmywarkach jest w kilku miejscach, ale podstawowa jest na górnej krawędzi drzwi zmywarki, jako taki laserowy grawer. Czasem na lewej krawędzi bywała naklejka.
  • REKLAMA
  • #3 20509787
    mpdzikus
    Poziom 10  
    Elektrozawór się otwiera po podpięciu na krótko, podobnie aquastop. Problem jest jakby w sterowaniu. Zmywarka pobiera wodę, ale bardzo krótko i jest jej po prostu za mało.
  • REKLAMA
  • #4 20509902
    Skowron87
    Poziom 10  
    Prawdopodobnie jest uszkodzone co najmniej sterowanie zaworem płaszcza (o ile sam zawór nie jest zablokowany, co się najczęściej zdarza, ale mówisz, że niby na krótko się otwiera tak?). Woda w płaszczu się przepełnia i powinna być spuszczona zaworem, ale zamiast tego jest spuszczona kanałem awaryjnym. W takim wypadku zmywarka źle odmierzy poziom wody i będzie pracować na 1/4 ilości wody, która jest potrzebna, a więc nie będzie zmywać.
  • REKLAMA
  • #5 20510348
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    mpdzikus napisał:
    Ktoś ma jakiś pomysł?
    Popatrz na to foto i zastanów się czy jest to możliwe przy tak uszkodzonym triaku (+ inne ewentualne uszkodzenia SMD)?

Bosch SGV4613 - nabiera wody tylko do płaszcza i przechodzi w tryb mycia
  • #6 20510406
    Skowron87
    Poziom 10  
    No triak ewidentnie jest wystrzelony i do wymiany. Spróbuj go przelutować na nowy i jest spora szansa, że to zadziała. W sumie nietypowe, że w ogóle wystrzelił. Jak masz multimetr, to sprawdź jeszcze czy to właśnie ten triak zasila zawór płaszcza i przewody zasilające, być może jest tam jakieś zwarcie i po przelutowaniu triaka znów go wystrzeli, także upewnij się, że jest wszystko ok, albo po prostu kup dwa triaki, gdyby trzeba było powtórzyć operacje, bo możliwe, że sam z siebie się nie rozwalił.
  • #7 20514982
    mpdzikus
    Poziom 10  
    Wymieniłem całą płytkę. W tej "nowej" nic już nie wystrzeliło i zmywarka działa poza tym nienabieraniem wody. Faktycznie wygląda to tak jakby nie działało sterowanie elektrozaworu. Sam elektrozawór podłączyłem na krótko pod 230V i się otworzył. Rozumiem, że nie ma innego podzespołu sterującego elektrozaworem, czyli wina nadal w płycie sterownika?
    PS.
    Dzięki za dotychczasową pomoc.

Jeszcze w uzupełnieniu: przepływomierz nie był drogi, więc go wymieniłem i nie pomogło. Natomiast znalazłem podobny przypadek (post z 2018r), tam na elektrozawór szło ze sterownika za małe napięcie. Elektrozawór na krótko działał, ale w zmywarce już nie. Czyli jedna sterownik. Jutro sprawdzę napięcie na elektrozaworze.
    Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SGV4613, która pobiera wodę tylko do 2/3 wysokości płaszcza wodnego i przechodzi w tryb mycia, co sugeruje niewłaściwe działanie sterowania. Po wymianie uszkodzonej płyty sterującej, zmywarka nie sygnalizuje awarii, ale nie dostarcza wystarczającej ilości wody do komory. Użytkownik sprawdził elektrozawór i aquastop, które działają poprawnie, co wskazuje na problem z kontrolą sterowania. Wskazano na możliwość uszkodzenia triaka oraz niewłaściwego napięcia na elektrozaworze, co może być przyczyną problemu. Użytkownik planuje dalsze testy napięcia na elektrozaworze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA