logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampę LED zasilaną 3,7V akumulatorkiem do prądu z gniazdka.

Duchw 02 Sty 2022 13:43 1695 10
  • #1 19794885
    Duchw
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam 5 lampek solarnych z diodami LED na czujkę. Zapalają się o zmroku i jak wyczują ruch. Ale mało słońca jest i strasznie mało przez to świecą. Co potrzebuje, aby podłączyć to do gniazdka elektrycznego, tak żeby nie zabrakło im prądu.
    Napięcie wejściowe to 5,5V, a zasilanie z akumulatorka 3,7V.
    Czy to musi być jakaś przetwornica 3,7V, czy może być też 5V? Jak najprościej i najtaniej to skręcić?
    Jak podłączyć lampę LED zasilaną 3,7V akumulatorkiem do prądu z gniazdka.
  • #2 19794912
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2041
    Witam,
    podejzewam ze masz tam poprostu przetworniczke/ladowarke akumulatorow byc moze z dodatkowym wejsciem doladowania USB dlatego te 5.5V.
    Jezeli masz wejscie 5V to poprostu uzyj zasilacza 5V, bedzie on permanentie doladowywal akumulator.
    Pozdrawiam
  • #3 19794948
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2547
    Kolega użycie zasilaczy do telefonów potocznie zwanymi ładowarkami. Mogą się one jednak uszkadzać przy pracy ciągłej. Tańsze modele są raczej liczone do pracy dorywczej i po naładowaniu telefonu należy je odłączać od zasilania sieciowego.
    Do pracy ciągłej potrzeba inny zasilacz np. od jakiegoś urządzenia typu router i do tego stabilizator liniowy lub impulsowy.
  • #4 19794950
    Duchw
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Tzn. nie mam fizycznego wejścia żadnego. Mogę taki przewód 5V podłączyć/przylutować do kabli wchodzących do akumulatorka? Czy to musi być coś jeszcze? Czy mniejsze 3.7? Jak podłączyć lampę LED zasilaną 3,7V akumulatorkiem do prądu z gniazdka. Jak podłączyć lampę LED zasilaną 3,7V akumulatorkiem do prądu z gniazdka. Jak podłączyć lampę LED zasilaną 3,7V akumulatorkiem do prądu z gniazdka.
  • #5 19794960
    LEDówki
    Poziom 43  
    Do akumulatora nie możesz podłączyć 5V, bo go przeładujesz. Maksymalne napięcie na akumulatorze litowo jonowym to 4,2V. W lampie powinno być gniazdo do podłączenia zasilacza. NO chyba, że trzeba akumulator wyjmować i ładować w ładowarce.
  • #6 19794981
    Duchw
    Poziom 10  
    Nie ma gniazda podlączenia zasilania. A mogę wylutowac baterie i podłączyć w miejsce akumulatora takiej ładowarki 5V2A na stałe?
  • #7 19794993
    LEDówki
    Poziom 43  
    No dobrze, już sobie przypomniałem że w roli zasilacza jest bateria słoneczna. To znaczy, że między nią a akumulatorem jest jakaś przetwornica lub ładowarka liniowa. Musiałbyś się podłączyć 5V do wejścia tej ładowarki. Panel możesz odłączyć. Ewentualnie podać napięcie z zasilacza przez diodę. Przy braku słońca napięcie na panelu i wejściu ładowarki będzie pochodzić z panela. Albo podać napięcie z panela przez diodę i napięcie z zasilacza przez diodę (katody razem do ładowarki w lampie, anody - jedna do plusa baterii słonecznej, druga do plusa zasilacza). Diody uniemożliwią przepływ prądu z baterii słonecznej do zasilacza i z zasilacz do baterii słonecznej. Prąd z jednego czy drugiego ma płynąć do ładowarki.
  • #8 19795055
    Duchw
    Poziom 10  
    Hmm nie bardzo rozumiem. Z płytki odchodzą 2 kable do akumulatorka. To do nich mogę podłączyć przewód z zasilaniem? Oznaczone B- i B+. Są jeszcze przylutowane przewody z oznaczeniem S+ S-. L1- L1+. (bądź to Ll)
  • #9 19795078
    LEDówki
    Poziom 43  
    A do czego są dołączone pozostałe przewody?
  • #10 19795084
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Właśnie mam podobny temat z panelikiem kolegi z tym że włącza się na stałe wieczorem. Myślę że podłączę ładowarkę bezpośrednio do ogniwa przez trzy diody co da jakieś 3,3v ( to na pewno wystarczy dla przetwornicy lampy) by ładowarka nie ładowała ogniwa (ogniwo powinno mieć większe napięcie). Mam nadzieję że lampa będzie działać normalnie a po spadku napięcia na ogniwie przejdzie na ładowarkę. ???
    Szybko dodam że te 3,3v to dla darmowej energii w dzień

Jak jednak spojrzałem na moc panelu kolegi 20w to w jego przypadku takie rozwiązanie przy słabej ładowarce się nie sprawdzi.
  • #11 19795096
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ale jaka ładowarka? Jeśli to zasilacz z telefonu to sobie kolega zrobi krzywdę. W takim wypadku proponuję pozwać geniusza, który ukuł nazwę ładowarka dla zasilacza.
    Kolega weźmie ładowarkę z układem tp4056, podłączy akumulator do niej a do zasilania ładowarki użyje kolega... ładowarki z telefonu czyli zasilacza 5V/0.5A lub 5V/1.9A.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie lamp LED zasilanych akumulatorem 3,7V do gniazdka elektrycznego, aby zapewnić im stałe zasilanie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie zasilacza 5V, który może naładować akumulator, jednak podkreślono, że napięcie 5V może przeładować akumulator litowo-jonowy, który nie powinien przekraczać 4,2V. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie zasilacza do istniejącej ładowarki lub przetwornicy, a także użycie diod do zabezpieczenia przed niepożądanym przepływem prądu. Wskazano również na konieczność użycia odpowiednich komponentów, takich jak układ TP4056 do ładowania akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA