logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Montaż grzałki elektrycznej w zasobniku Junkers WST120-50

meeisster 12 Sty 2022 11:00 11622 23
  • #1 19815235
    meeisster
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam
    Witam
    Chciałbym zamontować grzałkę elektryczną do tego zasobnika- mam nadmiar energi z instalacji fotowoltaicznej. (zasobnik oczywiście jest w obecnie w układzie z piecem gazowym)
    Z karty technicznej zasobnika nigdzie nie widzę informacji że można taką grzałkę zastosować, widzę natomiast od góry na środku otwór gwintowany 1 i 1/2 cala z korkiem (jak rozumiem jest to otwór rewizyjny do czyszczenia zasobnika).
    Chcialem zastosować zwykłą grzałkę np taką: (Grzałka do bojlera Galmet Kospel 3 kW 6/4 termostat) i zasilić ją z normalnego gniazdka 230V. (dom jest nowy (gniazdko zrobione na 3x2,5mm).
    Prośba o opinię, można to tak zrobić? robi się tak? grozi to czymś itp? Grzałka jest od góry więc będzie grzała tylko górę zbiornika, jak wtedy z ilością wody ciepłej?

Montaż grzałki elektrycznej w zasobniku Junkers WST120-50
  • #2 19815271
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 136
    To nie jest żaden korek rewizyjny tylko miejsce na anodę !
    Korek być może (ale nie koniecznie) jest po drugiej stronie (na dnie)
  • #3 19817616
    meeisster
    Poziom 10  
    Zrobiłem zdjęcie zbiornika
    Anoda jest bliżej krawędzi zbiornika, natomiast na środku jest korek.

Montaż grzałki elektrycznej w zasobniku Junkers WST120-50
  • #4 19818888
    domel.an
    Poziom 24  
    meeisster napisał:
    Anoda jest bliżej krawędzi zbiornika, natomiast na środku jest korek.
    Masz rację

Pomysł z grzałką pionowo z góry to nie jest dobry pomysł (moim zdaniem)
    Nie dość żę nagrzejesz tym tylko parę litrów wody, to jeszcze nie wróżę grzałce długiego życia w tej konfiguracji.
    Lepszym pomysłem było by zlecenie (firmy znajdziesz w necie) wykonania grzałki która była by wystarczająco długa, i najlepiej aby przynajmniej 20cm od wyjścia nie miała elementu grzejnego.
  • #5 19818949
    damianzzday
    Poziom 2  
    Mozesz zalozyc piec elektrodowy albo maly bufor wody na ogrzewanie lub cwu i dogrzewac wtedy wspomagajaco
  • #6 19820063
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    domel.an napisał:
    Pomysł z grzałką pionowo z góry to nie jest dobry pomysł (moim zdaniem)

F-ma Ariston tak ma. Ostatnio montowałem, klient dokupił kpl. fabryczny, bo ma fotowoltaikę. Miał tylko samą elektrodę tytanową wraz z regulatorem i zasilaczem.
    Zaleciłem instalatorowi aby zasobnik był dobrze odpowietrzony i działa.
  • #7 19820678
    domel.an
    Poziom 24  
    ROWE napisał:
    Zaleciłem instalatorowi aby zasobnik był dobrze odpowietrzony i działa.

domel.an napisał:
    Nie dość żę nagrzejesz tym tylko parę litrów wody, to jeszcze nie wróżę grzałce długiego życia w tej konfiguracji.

A napisałem że nie będzie działać ?
  • #8 19822858
    ROWE
    Poziom 34  
    #7: Jak takie masz wątpliwości to wnieś je do producenta, bo klient i ja nie mam.
  • #9 19822931
    domel.an
    Poziom 24  
    ROWE ja mam pewność, bo z praw fizyki i z doświadczenia to wynika.
    A to że tobie i producentowi to nie przeszkadza to nie dziwne bo obaj zarobicie, a klient się nie zna więc polega na twoim zdaniu.
    A tu autor ma wątpliwości
    meeisster napisał:
    Prośba o opinię, można to tak zrobić? robi się tak? grozi to czymś itp? Grzałka jest od góry więc będzie grzała tylko górę zbiornika, jak wtedy z ilością wody ciepłej?

Więc się stosuje i wypowiadam swoją opinie, mogłeś wypowiedzieć swoją bez czepiania się.
  • #10 19822970
    ROWE
    Poziom 34  
    Wyraźnie podałem przykład z f-my, niekoniecznie autora!
    domel.an napisał:
    A to że tobie i producentowi to nie przeszkadza to nie dziwne bo obaj zarobicie, a klient się nie zna więc polega na twoim zdaniu.

Miałbyś racje gdyby była sama grzałka, ale jest jeszcze cała reszta w Aristonie.
  • #11 19823270
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Możesz tam założyć grzałkę byle by była długa.
  • #12 19825118
    meeisster
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Tak, również sam trochę jeszcze poczytałem, i wygląda ze wpięty w piec gazowy Zasobnik 120l z grzałką wkręcaną od góry to nie najlepsze rozwiązanie ponieważ:
    - grzałka ogrzewa tylko górne złady wody (do głębokości grzałki)
    - grzałka prawdopodobnie będzie miała dość małą trwałość?
    - 120l jest to za mała pojemność zasobnika do dogrzewania grzałką 3kw (ładowanie ponowne zasobnika będzie trwało zbyt długo i często będzie się odbywać wieczorem i w nocy gdy fotowoltaika już nie pracuje)

Cześć tych wad można rozwiązać stosując grzałkę, jak zostało tu napisane, o większej długości oraz najlepiej z "strefą martwą" powyżej 150mm, ewentualnie również o większej mocy. Natomiast mała pojemność zasobnika to chyba tylko podwyższyć temp. do 60 stopni, lub zamontować 2 zbiornik szeregowo na zasilaniu zbiornika od zasobnika gazowego?

Dlatego chciałem zapytać:

1. Może ktoś poleci gdzie szukać grzałkę o której mowa długa+ długa strefa martwa (znalazłem jakieś grzałki ale ktoś kto siedzi w temacie napewno poleciłby coś lepszego)
    2. Dodatkowy podgrzewacz elektryczny na zasilaniu zasobnika? ktoś ma doświadczenie? zda to egzamin? Czy może jeszcze jakiś inny pomysł?
  • #13 19825139
    domel.an
    Poziom 24  
    domel.an napisał:
    Lepszym pomysłem było by zlecenie (firmy znajdziesz w necie) wykonania grzałki

Poszukaj w necie producentów grzałek i wykonaj parę telefonów.
  • #14 19825444
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Zastosuj cyrkulacje w zbiorniku.
    To ze grzalka jest u góry nie ma wplyey na trwalosc i tak jej rdzen jest duzo cieplejszy a obudiwa zawsze ma temp duzo wyższa niz woda.
  • #15 19827216
    domel.an
    Poziom 24  
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Zastosuj cyrkulacje w zbiorniku

To nie jest dobry pomysł, i pomijam tu koszt takiej modyfikacji, lecz sensu brak.
    Normalnie zgodnie z prawami fizyki, przy pobieraniu ciepłej wody zimna zostaje na dnie i nie studzi tej na górze.
    Upraszczając, z tego samego powodu uzasadnione jest by grzałka sięgała do dna.
  • #16 19843774
    meeisster
    Poziom 10  
    Podzwoniłem w klika miejsc jak radzono i czekam na propozycje z firm produkujących takie grzałki.
    Jedyne co nowego się pojawiło to rozumiem że najlepsza była by jednak grzałka 3 fazowa- wtedy autokonsumpcja jest najwieksza z własych paneli fotowoltaicznych?

Natomiast zastanawiam się nad jeszcze jednym rozwiązaniem.

Chciałbym do tego układu piec gazowy+ zasobnik wpiąć bufor ciepła (ewentulanie wywalić zasobnik). Chciałbym tak zrobić ponieważ taki bufor 500-1000l. by rozwiązał kilka problemów.
    Wyobrażam to sobie tak, bufor podpinam (w sensie hydraulik) do powrotu z instalacji co, oraz podpinam węzownice zasobnika cwu. Do tego dedykowane 2 grzałki po 3kw, oraz dodatkowe podpięcie pod koze- którą chciałbym kiedyś mieć możliwość podpiąć - bo czasy bardzo niepewne a mieszkam na wsi i z drewnem nie problem.
    Rozważam też podpięcie do takiego zasonika solarów do ciepłej wody.

Pytanie czy temperatura w takim buforze ogrzeje wystarczająco wodę w zasobiku cwu pieca gazowego?

Ktoś może użytkuje takie system? jakieś wady? zalety ? itp
  • #17 19859448
    meeisster
    Poziom 10  
    Innym ciekawym rozwiązaniem wydaje się być prosty podgrzewacz elektryczny na zasilaniu zasobnika wody, ewentualnie drugi na powrocie z instalacji co.
    Stosuje ktoś może takie rozwiązanie?
  • #18 19859824
    Platynowiec
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    @meeisster co do Twojego pomysłu wkręcenia grzał w ten korek... Przy odpowiedniej konstrukcji grzałki to mogłoby się udać.
    Zerknij na stronę http://www.eliko.pl/ . Przejrzyj katalog, może coś Ci wpadnie w oko. Jeżeli czegoś nie mają to nie znaczy, że nie są w stanie czegoś zrobić.
    Wiem, że kiedyś nie było dla nich problemem indywidualne podejście i zrobienie nawet jednej sztuki.
    Możesz też zasięgnąć informacji tutaj http://elmix.wroclaw.pl/
  • #19 19919085
    minimaxi
    Poziom 15  
    Ocena: 119
    Mam podobne przemyślenia nt. dogrzewania na cyrkulacji TUTAJ
  • #20 19963451
    meeisster
    Poziom 10  
    Grzałkę zamontowałem. Kilka uwag dla ludzi mających podobny pomysł i ten zasobnik.
    Grzałkę zamowilem w firmie Gwarant- Długość grzałki 53cm.
    Do tej grzałki trzeba było ząłożyc 2 mufy 2x20mm, (lub wiadomo 1x40m) tak żeby odsadzić grzałkę od zbiornika- ponieważ przy samym zasobniku i welkosci głowicy nie ma miejsca aby tą grzałkę zakrecić oraz grzłąka o długości 53cm jest trochę za długa i zachacza o anodę (wiadomo można odsadzić też anode).
  • #21 20003043
    krkawecki
    Poziom 1  
    Hej i jak tondział? Mam taki sam zasobnik i panele - chce coś dorzucić i wylaczyć gaz. Masz jakieś zdjęcia?
    krkawecki(_at_)gmail.com
  • #22 20111828
    preiswert
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Ja również zdecydowałem się na montaż grzałki 56cm.

Rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:
    1. potwierdzam - aby dobrze obsadzić grzałkę trzeba zastosować mufę (większą jeśli zostawiamy plastik ochronny na wierzchu zbiornika)
    2. potwierdzam - grzałka "haczy" o anodę - wystarczy lekko ją podgiąć i po problemie
    3. grzałka podgrzewa wodę nad czujnikiem ciepła standardowo zamontowanym w kotle - powoduje to zaburzenie odczytu temperatury przez piec - częściowym rozwiązaniem może być instalacja dłuższej grzałki (następnym razem brałbym dłuższą)
  • #23 20178598
    meeisster
    Poziom 10  
    Po kilku miesiącach użytkowania podzielę się spostrzeżeniami.

1. Grzałka 1 fazowa przy fotowoltaice i baraku bilansowania międzyfazowego przez energetykę nie do końca pozwala zwiększyc autkonsumpcję.
    2. Zbiornik 120l z grzałką wkręcaną od góry pozwala realnie na ogrzanie połowy tego zbiornika- na użytkowanie w domu i prysznic dla 3 osób jest ok. Przy kąpieli wody brakuje ( rozwiązaniem mogło by być podniesienie temperatury do 65-70 stopni ale wtedy mamy problem z kamieniem)
    3. Sterowanie poprzez inteligentne gniazdko z programami czasowymi sprawdza się doskonale.

Na bazie tych doświadczeń zdecydowałem się na zasilaniu mojego zasobnika 120l, zamontować zasobnik 300l z grząłką 3- fazową 3kw. Całość jest sterowana poprzez inteligenty przekaźnik wifi oraz przekaźnik napięciowy. Działa to w mojej ocenie doskonale (ale nawet sam przekaźnik inteligenty by wystarczył z ustawieniem godziny od 10.30-14.00 np).

Efekty jakie udało się osiągnąć:
    - autkonsumpcja w okresie wiosna/lato/ jesień- około 90% (wiaodmo w zależności od pogody)
    - zbicie napięcia na sieci poprzez autkonsumpcję w okresach największej produkcji (równo po 1kw na fazę)
    - duży zapas ciepłej wody
    - zwiększenie zużycia energi do podgrzewania ciepłej wody o 10-20% (większe zużycie ciepłej wody oraz strarty postojowe)
  • #24 20178599
    meeisster
    Poziom 10  
    Zostało opisane w ostatnim poście

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż grzałki elektrycznej w zasobniku Junkers WST120-50, aby wykorzystać nadmiar energii z instalacji fotowoltaicznej. W dyskusji podkreślono, że otwór gwintowany na górze zbiornika nie jest rewizyjny, lecz przeznaczony na anodę. Wiele osób zwróciło uwagę, że montaż grzałki od góry może być nieefektywny, ponieważ ogrzewa jedynie górne warstwy wody, co może prowadzić do problemów z trwałością grzałki. Zasugerowano zastosowanie dłuższej grzałki oraz rozważenie bufora ciepła, co mogłoby poprawić efektywność systemu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z montażem grzałek, wskazując na potrzebę zastosowania muf oraz problem z odczytem temperatury przez piec gazowy. Wskazano również na korzyści z zastosowania grzałek trójfazowych dla lepszej autokonsumpcji energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA