logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Czy będzie mi na takim internecie działać multiroom

MATRI266 12 Sty 2022 15:22 1899 13
REKLAMA
  • #1 19815699
    MATRI266
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam mam zamiar wziąć multiroom z Nc+ ale nie wiem czy mam wystraczający internet do tego. Posiadam neostrade 10mb z routerem tp link, który jest na drugim końcu domu. Jeden dekoder ma właśnie tam być więc nie powinno być problemu ale drugi jest po środku domu i jeszcze na prawo i tam już jest słaby internet i czasami nawet rozłącza. Jaki net jest potrzebny do takiej funkcji i czy musi być dostęp cały czas. Nie chce sie posiłkować informacjami od konsultanta bo potem się w kłopoty wpakuje. Jeszcze jest kwestia tego czy mam przystosowany router do tego bo gdzieś wyczytałem, że nie każdy się połączy z dekoderami enki. Jeślibym miał polepszyć wifi, to przez AP czy jakiś wzmacniacz? Jeśli potrzebny jest konkretny model routera do napiszę wieczorem ale, to jest dość stare urządzenia ma z 8 lat.

Internet czasami rozłącza na smartfonach może taki dekoder będzie miał lepsze wifi i będzie ok. Prędkość chyba nie gra roli aby tylko było połączeni jak się mylę, to proszę o poprawienie.

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Pomoże ktoś, zależy mi bardzo.
  • REKLAMA
  • #2 19816497
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    MATRI266 napisał:
    Jaki net jest potrzebny do takiej funkcji i czy musi być dostęp cały czas.

"net" nie jest potrzebny w ogóle. Możesz dekodery SAT najprostszym switchem połączyć. Ważne by się komunikowały ze sobą.
    A co do wifi to nikt ci zdalnie nie powie czy dekoder będzie się rozłączał czy nie.
    Połącz ethernetem i masz pewność, że problemów nie będzie.
  • REKLAMA
  • #3 19816655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19817504
    MATRI266
    Poziom 5  
    Jak wygląda taki montaż switch?

Ten router tp link wr841n powinien współpracować z dekoderami nki, czy nie koniecznie?
  • #5 19817553
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    MATRI266 napisał:
    Jak wygląda taki montaż switch?

Wyciągasz z pudełka, podłączasz zasilanie oraz kable ethernetowe i tyle. Oczywiście jeśli switch jest niezarządzalny.
    Natomiast jeśli pytasz o "montaż switch" to konfiguracja protokołu IP w dekoderach Cię przerośnie.
    MATRI266 napisał:
    Ten router tp link wr841n powinien współpracować z dekoderami nki, czy nie koniecznie?

Współpracować (cokolwiek przez to rozumiesz) pewnie będzie ale czy stabilnie to zależy różnych czynników. Dla mnie obecny tp-link to najgorszy szmelc.
    Dla Ciebie najprostrzym rozwiązaniem będzie wykorzystanie switcha wbudowanego w router i połączenie ethernetowe.
  • REKLAMA
  • #6 19817680
    MATRI266
    Poziom 5  
    To ja myślałem, że switcz zastepuje kabel, bo nie rozumiem wiec po co mam jeszcze używać kabla ethernet? Nie ma szans u mnie kablem jedynie bezprzewodowo i myslalem ze te switcz daje taką możliwość.

Musisz mi wytłumaczyć o co chodzi z tym od początku bo teraz, to już nie wiem.

Dodano po 7 [minuty]:

Skoro mam używać kabla aby połączyć switch,to nie lepiej dekodery kablem jaki, to ma sens?

Dodano po 45 [minuty]:

Czy mozna to ma być tak że od dekodera glownego ma iść kabel do routera i od dodatkowego też kabel do routera. Czy dekodery muszą być połączone kablem i do routera?Bo tak myślałem ale teraz patrze na schemat w necie i nie ma, że dekodery są połączone kablem tylko router z dekodery.

Dodano po 13 [minuty]:

Chyba, że chodzi o switch że pn poprostu zwieksza możliwość podłączenia gniazd ethernet? Ale u mnie w tp linku jest dwa wolne miejsca czyli podepne w razue czego. To chyba mi nie trzeba switcha?

Mam funboxa i tp linka i te urządzenia są podłączone tak ,że w tp linku jest wlan i teraz aby podłączyć dekodery do niego muszę zmienić na lan i podpiąć dekodery na lan, czy może być router na wlan a dekodery na lan??
  • #7 19830598
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Ja mam internet do 20mb i testowałem na połączeniu przez wifi. Przeważnie łapie mi jakieś 15-17 mb. W domu 3 telefony.. Czasem się dusi jak to ujmę po nowoczesnym języku. Jestem akurat w cyfrowym polsacie i pozostałem tradycyjnie przy przekładaniu kart. Też mi proponowali te dekodery przez wifi ale przy takim Internecie nawet nie myślałem o takich polaczeniach.
  • #8 19830644
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    @winamp Mylisz połączenia z Internetem z połączeniem po sieci domowej. Mowa jest o domowej i podłączeniu dekoderów w multiroom.

@MATRI266 switch ma służyć tylko do bezpośrednich połączeń pomiędzy urządzeniami bez potrzeby używania routera, nie szkodzi by go podłączyć też do routera.

To jaki ma się Internet nie ma znaczenia dla multiroomu, mozna go nawet wcale nie mieć i będzie działał.
    Co nie zrobisz to i tak będziesz zawsze miał wolny internet co najwyżej szybszą siec wewnętrzną. Chcesz mieć lepsze połączenie po prostu kup lepsze łącze przynajmniej najmniej 50-60 Mbps.
    Jak już załatwisz lepszą to dopiero myśl jak przyspieszyć i uniezależnić od słabego zasięgu swoją sieć kupując porządny router.
  • #9 19830655
    winmap
    Poziom 38  
    Spoko. Może źle zrozumiałem.. Nie mniej jednak z cp przy słaby tzn moim Internecie na te czsy zcinalą dekodery.
  • #10 19830675
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    winmap napisał:
    zcinalą dekodery.
    A były połączone kablem? Czy może po wifi?
  • #11 19830729
    winmap
    Poziom 38  
    cysiekw napisał:
    winmap napisał:
    zcinalą dekodery.
    A były połączone kablem? Czy może po wifi?

Po wifi.
    Za duża odległość na kabel i rozkład pomieszczeń nie pozwolił . Trochę to ogarniam. Słaby Internet po prostu i nic z tym nie zrobił.
  • #12 19830788
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    winmap napisał:
    Po wifi
    Tu jest problem.
    winmap napisał:
    Słaby Internet po prostu i nic z tym nie zrobił.
    Tak jak już kolega poprzednio napisał łączę internetowe nie ma żadnego znaczenia dla połaczenia urządzeń od multiroom.
  • #13 19831087
    winmap
    Poziom 38  
    Słabe wifi to słabe połączenie dekoderów. Ja zostałem przy tradycyjnym przekładaniu kart i nie muszę się niczym martwić.
  • #14 19833161
    MATRI266
    Poziom 5  
    W miejscu gdzie mam dekoder jest 6mb, to mie wysyarvzy przeciez one maja sie tyljo łączyć więc cjuba nie trzeba dużej prędkości.

Dodano po 9 [minuty]:

Inyernetu nie mogę przyspieszyc bo u mnie neosteada szybciej nie będzie chodzić dlayego pytam żeby sie nie wkopac. Jeśli będę chcial przez wifi, to jak to działa dekodery sie łączą z routerem przez wifi czy jeden musi byc przez kabel a drugi bezprzewodowo bo tak gdzieś widzialem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się, czy jego internet (neostrada 10mb) jest wystarczający do działania multiroom z dekoderami NC+. Wskazuje na problemy z zasięgiem Wi-Fi w niektórych częściach domu, co może wpływać na stabilność połączenia. Odpowiedzi sugerują, że do połączenia dekoderów można użyć switcha, co zapewni stabilne połączenie ethernetowe, niezależnie od prędkości internetu. Alternatywnie, użytkownik może rozważyć użycie punktu dostępowego (AP), repeatera lub adapterów PLC, ale najlepszym rozwiązaniem jest połączenie kablowe. Wskazano również, że router TP-Link WR841N może współpracować z dekoderami, ale jego wydajność może być ograniczona. Użytkownik nie może zwiększyć prędkości internetu, co skłania go do poszukiwania rozwiązań poprawiających zasięg Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA