Zgodnie z obietnica zakładam watek dotyczący zakłócania odbioru DVBT przez inne "serwisy"
Pozwoliłem sobie zrobić Screeny z lokalizacji gdzie do nadajnika BTS jest około kilometra. Występują dwie częstotliwości niewiadomego pochodzenia:
S35 - 426 MHz o widmie sugerującym coś analogowego
S40 -466 MHz i to już jest raczej coś cyfrowego ale nie będzie to LTE, raz za nisko dwa za wąskie pasmo. Pytanie co to za służby?
Ostatnio pojawiła się nowa paczka na C64 - 818 MHz (wcześniej jej nie obserwowałem ) i to już będzie na pewno LTE ( szerokość pasma ok. 5MHz

Darek.S wrote:MARCIN.SLASK wrote:w oczy wpada spory poziom sygnału 466Mhz, czego nie obserwowałem na wcześniejszej. Pewnie jakieś krótkofalówki na 466 lub inne urządzenia które korzystają z tej częstotliwości.
No właśnie też to od dawna obserwuję. Jest jeszcze drugi kanał z podobnymi zakłóceniami mianowicie S35. Zapewne jakieś służby specjalne bo na LTE za nisko. Tak się składa, ze w mojej okolicy jest BTS zamontowany 5 lat temu. Od tego czasu są z nim spore problemy. Przykładowo u jednego znajomego była siatka ze wzmacniaczem ( SWA1 silniejsze się nie sprawdzały). Na analogu było O.K. na cyfrze koszmar. Po likwidacji wzmacniacza tylko Mux3 raz na czas na chwile zrywał ( U mnie Chorągwica). Wymieniłem na 19-tkę dipola i jeszcze gorzej ( antena "celuje" wprost na tego BTS-a w odległości 800m). Dopiero po założeniu w kaskadzie dwóch filtrów LTE jest dobrze. Ciekawostką jest to, że pomiar Mer w sytuacji gdy nie było filtrów był OK. ( rzędu 30) A dekoder pokazywał 10% jakości ( jakiś Technisat z zewnętrznym zasilaczem, natomiast Wiwa już chodziła O.K.). Po założeniu jednego LTE Mer na Neonie taki sam, ale obniżyło się tło szumowe. Technisat dawał już 40% jakości ale nadal żle. Kolejny ( drugi w kaskadzie ) LTE - Neon już zupełnie bez zmian za to Techisat 100% jakości.
Trzy tygodnie temu robiłem z anteną w domu odległego 200m od tego BTS-a. Tutaj musiałem antenę ustawić na Skrzyczne. Oprócz BTS-a obok jest wzgórze i nawet bez zakłóceń Chorągwica słaba. Wada zamiast TVP Kraków mają Katowice. Tutaj poziom na 466MHz wynosił aż 70dB/uV. Może ktoś wie co to takiego. Obserwowalne jest to właśnie pobliżu BTS-ów i dwa kanały S35 i S40 ( ten drugi mocniejszy)
Pozwoliłem sobie zrobić Screeny z lokalizacji gdzie do nadajnika BTS jest około kilometra. Występują dwie częstotliwości niewiadomego pochodzenia:
S35 - 426 MHz o widmie sugerującym coś analogowego
S40 -466 MHz i to już jest raczej coś cyfrowego ale nie będzie to LTE, raz za nisko dwa za wąskie pasmo. Pytanie co to za służby?
Ostatnio pojawiła się nowa paczka na C64 - 818 MHz (wcześniej jej nie obserwowałem ) i to już będzie na pewno LTE ( szerokość pasma ok. 5MHz