logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za transformator, jak dobrać zamiennik? Zasilanie EL

rosak 14 Sty 2022 22:26 654 3
  • #1 19820815
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 559
    Witam,
    męczę się z jednym projektem. W starym urządzeniu padł transformator zasilający panel EL, jedno uzwojenie jest zwarte.
    Mógłbym zaprojektować nowy układ zasilający jednak chciałbym uniknąć takiej modyfikacji, a przy okazji nauczyć się czegoś o transformatorach.

Na szczęście mam dane transformatora od producenta:

Producent to: http://www.yinnan.com.tw/

Radzę sobie z prawem Ohma ale indukcja i Pan Henry to niestety (jeszcze) nie mój temat.

Potrafię więc zmierzyć rezystancję stąd wiem, że na obrazku od producenta jest błąd, 624 Ohm jest między nogami 5-6 (a nie 4-5), nie wiem jak to się odnosi do indukcyjności.
    Uzwojenie 5-6 (3.25 Ohm) nie jest w układzie w ogóle wykorzystane.

Rozrysowałem sobie w Eagle schemat tego układu:

Schemat zgodny ze stanem faktycznym poza symbolem i oznaczeniem transformatora.

Zwarcie na uzwojeniu 2-3 transformatora spowodowało przebicie MOSFETu Q2, to z kolei przebicie tranzystora Q3 i w efekcie uszkodzenie tranzystora Q4.

Pytanie jakiego typu transformatora szukać aby ten zastąpić? Myślałem, że dobiorę jakiś audio, bo takie z tego co wiem też mają 1 uzwojenie pierwotne i 2 wtórne, więc dałoby się to odwrócić. Niestety nie udało mi się znaleźć nic w podobnej konfiguracji.
    Wiele transformatorów jakie przejrzałem mają po jednej stronie rezystancję rzędu ułamka Ohma, a to podejrzewam od razu przeciązyłoby tranzystory (orginalny transformator ma 8.4 oraz 8.9 Ohm na uzwojeniach pierwotnych).

Wg pomiaru panel elektroluminescencyjny pobiera ok 1W, taki też parametr podaje producent transformatora.

Najbardziej podobne jakie znalazłem robi Mouser:
    https://www.mouser.co.uk/datasheet/2/449/XC-600134-1212477.pdf
    jednak żaden nie ma wystarczająco podobnego współczynnika strony pierwotnej do wtórnej (patrząc na rezystancję).

Z góry dzięki za pomoc, podpowiedzi, sugestie, teorię, wskazówki.
  • Pomocny post
    #2 19822895
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Czy rozważałeś przewinięcie transformatora?
    Odkleja się tą taśmę wkłada do zimnej wody stopniowo podgrzewa aż do wrzenia 5 minut klej puszcza rozbierasz rdzeń masz karkas ustawiasz kamerkę i na wizji odwijasz po kolei uzwojenia.
    Dobierasz drut o takiej samej średnicy i nawijasz taką samą ilość zwoi.
    Masz prosty transformator dwie połówki pierwotnego i jedno wtórne. Ja przezwajałem trafo w zasilaczu oscyloskopu tam było tych uzwojeń i przekładek miedzianych a działa do dziś.
    Po skończonej operacji zamykasz rdzeń dajesz 4 krople kleju ale nie na miejscu styku bo szczelina się zwiększa i po robocie.

Ps. Panel EL to jakieś zegary indiglo?
  • #3 19822994
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 559
    Tak, rozważałem.
    Mówisz, że to takie proste?
    Świetnie, jutro się za to wezmę 😉

To licznik Ferrari 575M.
  • Pomocny post
    #4 19823089
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6121
    rosak napisał:
    Wiele transformatorów jakie przejrzałem mają po jednej stronie rezystancję rzędu ułamka Ohma, a to podejrzewam od razu przeciązyłoby tranzystory (orginalny transformator ma 8.4 oraz 8.9 Ohm na uzwojeniach pierwotnych).
    Rezystancja uzwojeń nie jest najważniejsza, transformatory impulsowe miewają bardzo niską i nie przeciążają tranzystorów bo dla prądów przemiennych indukcyjność (reaktancja indukcyjna) ogranicza prąd. W transformatorze najważniejsza jest liczba zwojów i przekładnia, w układzie z pierwszego postu indukcyjność ma znaczenie bo wpływa na częstotliwość (są transformatory w których nie jest ważna).
REKLAMA