logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 10 Pro - Jak usunąć Veracrypt Boot Loader

ergie 16 Sty 2022 23:25 2679 6
REKLAMA
  • #1 19824704
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Cześć

Chciałem sobie sklonować dysk, z 500GB na 1000GB, ale mam/miałem VeraCrypta.
    Doczytałem, że pierw muszę odszyfrować dane, co uczyniłem. Przy uruchamianiu nie muszę wpisywać już hasła, ale logowanie jak wcześniej zostało (boot loader).
    Czy podpowiecie jak usunąć tego veracrypta na stałe?

Chciałem użyć tej metody, ale nie mam "edit boot entries"
    https://sourceforge.net/p/veracrypt/discussion/general/thread/cbfd151b64/#5855

Windows 10 pro (upgrade z win7 pro)
    Dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19824817
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    To opcje dla uefi , jeśli masz CSM to szukaj BCDedit.
    Jak to sprawdzić? w msinfo32 szukaj Tryb systemu BIOS.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19824822
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    BCDedit działa zarówno dla UEFI jak i BIOS...
    Zmiany w nim nic nie pomogą w przypadku jak wcześniej ładowany jest inny bootloader. No chyba że ładowany jest po prostu wpis w bootloaderze windowsa, wtedy można szukać wpisów w BCDedit.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19824842
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Veracrypt siedzi pewnie w którymś sektorze dysku albo w MBR albo w PBR. Odpal naprawianie systemu albo uruchom Wiersz polecenia Win10 i wykonaj:
    bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot

Aby to zrobić odpal Windows, wybierz Zasilanie i wciśnij klawisz Shift klikając na Uruchom ponownie i wtedy przejdź do:
    Rozwiąż problemy -> Opcje zaawansowane -> Wiersz polecenia:
    Windows 10 Pro - Jak usunąć Veracrypt Boot Loader
  • #5 19826085
    ergie
    Poziom 28  
    Brodi napisał:
    To opcje dla uefi , jeśli masz CSM to szukaj BCDedit.
    Jak to sprawdzić? w msinfo32 szukaj Tryb systemu BIOS.

Raczej CMS, windows 7 z klucza na obudowie i aktualizacja do windows 10.
    W msinfo32 jest coś takiego:

Dodano po 7 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    BCDedit działa zarówno dla UEFI jak i BIOS...
    Zmiany w nim nic nie pomogą w przypadku jak wcześniej ładowany jest inny bootloader. No chyba że ładowany jest po prostu wpis w bootloaderze windowsa, wtedy można szukać wpisów w BCDedit.

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

Gelip napisał:
    Veracrypt siedzi pewnie w którymś sektorze dysku albo w MBR albo w PBR. Odpal naprawianie systemu albo uruchom Wiersz polecenia Win10 i wykonaj:
    bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot

Aby to zrobić odpal Windows, wybierz Zasilanie i wciśnij klawisz Shift klikając na Uruchom ponownie i wtedy przejdź do:
    Rozwiąż problemy -> Opcje zaawansowane -> Wiersz polecenia:

Czy przy takim wstępie jaki mam podczas logowania do laptopa (zdjęcia poniżej), bootrec.. zadziała, czy popsuje start windowsa?

Windows 10 Pro - Jak usunąć Veracrypt Boot Loader Windows 10 Pro - Jak usunąć Veracrypt Boot Loader
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19826577
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    Jak nie ma żadnego szyfrowania system powinien dalej działać. Choć zawsze jest jakieś ryzyko.

Zgodnie z moimi przypuszczeniami masz dodatkowego bootloadera zainstalowanego, który dopiero później ładuje windows boot managera, który następnie ładuje konfigurację BCD i ładuje windowsa. Reinstalując sektor rozruchowy obejdziesz tego "Veracrypt Boot Loader".
  • #7 19826678
    ergie
    Poziom 28  

Po ponownym restarcie nie pyta już o hasło - udało się. Bardzo Wam dziękuję :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał usunąć boot loader VeraCrypt po odszyfrowaniu danych na dysku, aby sklonować go z 500GB na 1000GB. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzia BCDedit oraz poleceń bootrec /fixmbr i bootrec /fixboot w Wierszu polecenia Windows 10, aby naprawić sektor rozruchowy i usunąć dodatkowy bootloader. Po wykonaniu tych kroków użytkownik potwierdził, że udało mu się usunąć prośbę o hasło przy uruchamianiu systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA