Witam.
CZy jest ktos kto jest dobrze obeznany w obsludze przerwan z poziomu BASCOMA.
Procek Atmega8
Otoz moj problem polega na konflikcie tych dwoch przerwan.
Timer1 obsluguje mi odliczanie czasu np 100ms.
tzn po nastawionym czasie zalacza sie przekaznik poprzez podanie syg wysokiego na tranzystor.i ustawiana jest flaga zalczenia
Timer0 sluzy do podawania sygnalu prostokatnego o czasie 15us.
tzn po zalaczeniu przez Timer1 pinu sterujacego tranzystorem przekaznika.nastepuje zmaina syg na sterowanie tranzystrem syg prostokatnym w celu zmniejszenia poboru pradu przez przekaznik.
Po zlozeniu programu w calosc jakos te dwa przerwania komplikuja mi reszte programu.(programowanie czasu na 7seg,podglad itp)
jak obslugiwac timery aby oba poprawnie odmierzaly czasy i przerwania i sie nawzajem nie blokowaly?
Pozdrawiam
moj gg 5473355
meil Arusek(_at_)wp.pl
Stanowi to dla mnie bardzo powazny problem.Prosze o kontakt naprawde zorientowanych w temacie.
Z powazaniem
Arkadiusz G
[/b]
CZy jest ktos kto jest dobrze obeznany w obsludze przerwan z poziomu BASCOMA.
Procek Atmega8
Otoz moj problem polega na konflikcie tych dwoch przerwan.
Timer1 obsluguje mi odliczanie czasu np 100ms.
tzn po nastawionym czasie zalacza sie przekaznik poprzez podanie syg wysokiego na tranzystor.i ustawiana jest flaga zalczenia
Timer0 sluzy do podawania sygnalu prostokatnego o czasie 15us.
tzn po zalaczeniu przez Timer1 pinu sterujacego tranzystorem przekaznika.nastepuje zmaina syg na sterowanie tranzystrem syg prostokatnym w celu zmniejszenia poboru pradu przez przekaznik.
Po zlozeniu programu w calosc jakos te dwa przerwania komplikuja mi reszte programu.(programowanie czasu na 7seg,podglad itp)
jak obslugiwac timery aby oba poprawnie odmierzaly czasy i przerwania i sie nawzajem nie blokowaly?
Pozdrawiam
moj gg 5473355
meil Arusek(_at_)wp.pl
Stanowi to dla mnie bardzo powazny problem.Prosze o kontakt naprawde zorientowanych w temacie.
Z powazaniem
Arkadiusz G
[/b]