logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Passat B5 2003r- problem z cofaniem tylnych tłoczków od hamulców

MateuszCholewa1 29 Sty 2022 20:15 5265 11
REKLAMA
  • #1 19851365
    MateuszCholewa1
    Poziom 4  
    Dzień Dobry zakupiłem nowe klocki hamulcowe tylne do samochodu i problem jest taki że są za duże próbowałem wciśnąć tłoczek do środka różnymi metodami i ani troche sie nie ruszyły. Wciskałem te tłoczki bez zdjęcia zacisków. Słyszałem gdzieś że niektóre tłoki trzeba wciskać i zakręcać jednocześnie czy to prawda?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19851369
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 823
    Tłoczek trzeba wciskać i wkręcać jednocześnie, jest do tego specjalny przyrząd ale metodami chałupniczymi też się da.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19851433
    JayRo
    Poziom 38  
    Ocena: 936
    Na ten moment wkręcania tłoczków, możesz sobie odkręcić korek od zbiorniczka płynu. Pozwoli to na troszkę lżejszą pracę. Ale całkiem możliwe, że po tylu latach tłoczek mógł lekko skorodować i stawiać większy opór na uszczelnieniu.
  • Pomocny post
    #4 19851603
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3368
    JayRo napisał:
    Ale całkiem możliwe, że po tylu latach tłoczek mógł lekko skorodować i stawiać większy opór na uszczelnieniu.

Autor chce założyć NOWE tłoczki wiec raczej na nich korozji nie znajdziesz 😀
    Tu masz fotkę zestawu, w różnych autach masz rózny gwint prawy albo lewy, musisz najpierw to sprawdzić.
    Passat B5 2003r- problem z cofaniem tylnych tłoczków od hamulców
  • Pomocny post
    #5 19851635
    JayRo
    Poziom 38  
    Ocena: 936
    piotrekwoj1 napisał:
    JayRo napisał:
    Ale całkiem możliwe, że po tylu latach tłoczek mógł lekko skorodować i stawiać większy opór na uszczelnieniu.

Autor chce założyć NOWE tłoczki wiec raczej na nich korozji nie znajdziesz 😀

Proszę przeczytać jeszcze raz post autora, autor napisał że zakupił nowe klocki a nie tłoczki. Niestety okazały się za " duże" w sensie że mają pewnie dużo grubszą okładzinę. Więc próbuje teraz wcisnąć tłoczki, na których ja właśnie przewiduję troszeczkę rdzy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19851915
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Wróżę, że jednak bez wyjęcia i czyszczenia zacisków się nie obejdzie. VAG-owskie zaciski aluminiowe korodują (utleniają się) w miejscach osadzania gumek, zarówno uszczelniających jak i przeciwpyłowych, co powoduje wypychanie tych gum i blokowanie tłoczka . Do tego dochodzi korozja powierzchni tłoka. Jak się człowiek uprze to wkręci ten tłoczek do końca ale działać to normalnie potem nie będzie. W zdrowym, czystym zacisku tłoczek powinien dać się wkręcić ręką za pomocą np prostych szczypiec, jeśli tak nie jest to demontuj zaciski.
  • Pomocny post
    #7 19852196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 19852439
    kostekkk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Można spróbować jak są wysunięte tłoczki posmarować smarem do tłoczków może pomoże, ja do swojego używałem klucza do kątówki, tylko czy będzie potem prawidłowo działać, u mnie niestety ale musiałem wymienić tloczek razem z gumkami cały zestaw naprawczy bo zaciągnięciu ręcznego tloczek nie wracał i koła się nie kręciły, ale też kupiłem zestaw do tłoczków naprawdę pomocny,
  • Pomocny post
    #9 19852480
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    koleś kit napisał:
    Zapomniałeś jeszcze o jednym.

Nie zapomniałem bo sądzę, że każdy zdrowo myślący nie będzie wpychał tego sosu spod tłoczka z powrotem do układu. Odkręcamy odpowietrznik, wypychamy to coś płynopodobne z zacisku na zewnątrz a potem uzupełniamy świeżym płynem.
  • Pomocny post
    #10 19852563
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Tyle pisania a konkretów prawie nic. Oczywiście że tłoczki należy wkręcać przy jednoczesnym nacisku osiowym. Wynika to z natury działania zacisku. Jeżeli użyjesz przy wciskaniu zbyt dużej siły to pozostanie tylko wymiana zacisku. I wcale nie musisz nic robić z odpowietrzaniem ale oczywiście możesz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 19852605
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19854668
    MateuszCholewa1
    Poziom 4  
    Kupiłem zestaw tak jak ktoś polecił na czacie i wkońcu wcinełem te tłoczki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wciśnięciem tylnych tłoczków hamulcowych w Passacie B5 z 2003 roku po wymianie klocków hamulcowych, które okazały się za duże. W odpowiedziach podano, że tłoczki należy wkręcać i wciskać jednocześnie, co można zrobić za pomocą specjalnego narzędzia lub metodami domowymi. Zasugerowano również odkręcenie korka zbiorniczka płynu hamulcowego, aby ułatwić proces. Wskazano na możliwość korozji tłoczków i zacisków, co może powodować ich zacięcie. W przypadku problemów z wkręceniem tłoczków, zalecano demontaż i czyszczenie zacisków, a także rozważenie wymiany na nowe zaciski, które są dostępne w przystępnych cenach. Użytkownik ostatecznie zakupił zestaw narzędzi, co umożliwiło mu prawidłowe wciśnięcie tłoczków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA