logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside Performance PDSSAP - Silnik rusza i zatrzymuje się

laverton7 31 Sty 2022 13:19 7506 3
REKLAMA
  • #1 19854948
    laverton7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, kupiłem uszkodzoną zakrętarkę, sprzedający twierdził że strzelił kondensator.
    Kupiłem wlutowałem taki sam kondensator i objawy są następujące.
    Silnik rusza ale po jakiejś 1-1.5 sekundzie zatrzymuje się, trzeba puścić spust i rusza od nowa. Dzieje się tak niezależnie od tego jak mocno wciśnie się spust. sterownik z czujnikami halla a czy podłącze wtyczkę silnika czy nie to zachowuje się dokładnie tak samo.
    Dla sprawdzenia podłączyłem inny silnik i bez podpiętych halli zachowuje się dokładnie tak samo.
    Załączam filmik z działania.
    Na plytce mikrokontroler? SY8824 oraz 3 uklady Hangzhou Silan SMH2115A. Nazwy producenta mikrokontrolera nie udało mi się rozszyfrować. jest jakies logo i napis system

Parkside Performance PDSSAP - Silnik rusza i zatrzymuje się Parkside Performance PDSSAP - Silnik rusza i zatrzymuje się

Mógłby ktoś coś podpowiedzieć jak to przywrócic do życia?
  • REKLAMA
  • #2 20250813
    Gieno1000
    Poziom 9  
    Ocena: 49
    Witam,
    Nie wiem czy już naprawiona została zakrętarka ale może się to komuś przydać. Dokładnie taki sam miałem objaw przy problemie z termistorem w baterii. Okazało się że bateria która pracowała w innym narzędziu parkside nie działała w tej zakrętarce. Jak wziąłem zakrętarkę pod zasilacz i rezystorem zasymulowałem termistor to okazuje się że zakrętarka ma dużo węższy zakres rezystancji, przy której działa niż np. jej większy brat czyli klucz 1/2 calowy. Po zabawach wywnioskowałem że na różne rezystancje reaguje inaczej, jak jest za niska to w ogóle nie rusza, jak jest blisko 10k to działa dobrze a jak lekko za wysoko to rusza i za chwilę się zatrzymuje, niezależnie od obrotów i stopnia wciśnięcia regulatora obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 20364773
    laverton7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Sprawdzałem to na kilku bateriach i nic, ostatnio wpadła mi w ręce druga taka sztuka i po zmianiach silnik - kontroler okazało się że problemem jest silnik który najprawdopodoniej ma usmażone uzwojenie.[/u]
  • #4 20843745
    kamusi
    Poziom 12  
    Ocena: 3

Witam, znalazłem post. Chciałem zapytać, czy może skoro silnik umarł, elektronika, czyli płytka sterująca, jest może na sprzedaż? Byłbym zainteresowany zakupem, ponieważ z mojego urządzenia niewiele już można zrobić, a służyła mi przez 4 lata i wkręciła tysiące śrub. :(((
REKLAMA