logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeDietrich Zena MS 24 Mi FF - dziwne odgłosy pracy.

Platynowiec 02 Lut 2022 01:06 684 3
REKLAMA
  • #1 19858678
    Platynowiec
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.

Jestem posiadaczem i użytkownikiem kotła jak w temacie.
    Instalacja C.O. to zwykła prosta mieszkaniówka z grzejnikami - 1szt 22/600x1800 i 2szt 22/600x1400 plus łazienka z drabinką.
    W ostatnim czasie jednak kocioł zaczął wydawać z siebie dziwne dźwięki w trakcie pracy.
    Szczególnie słyszalne jest to w momencie, kiedy kocioł zbliża się lub osiąga moc znamionową. I dzieje się to przypadku pracy obiegu c.o. jak i c.w.u.
    W przypadku c.w.u. słychać to w momencie dużego przepływu wody przez baterię (w szczególności kiedy używa się deszczownicy), a w przypadku c.o. kiedy nie ogranicza się jego mocy maksymalnej (normalnie kocioł jest "skręcony" do 70% mocy znamionowej).
    W tych momentach dźwięk wydobywający się z kotła przypomina jakby... mocny szum, gwizd, bulgotanie. Na obudowie wyczuwalne jest dość mocne drżenie kotła. Wystarczy ograniczyć jego moc lub zmniejszyć przepływ ciepłej wody w kranie aby się uspokoiło.
    Parametry jakie wyświetla kocioł są zgodne ze stanem rzeczywistym.
    Jak zadam mu temperaturę c.w.u. na poziomie 45st to wiadomo, że przy pełnym przepływie nie jest w stanie tej temperatury osiągnąć. Wyświetlacz pokazuje w takim momencie 32-34 stopnie i tyle też ma woda w kranie. Nic nie przegrzewa, nie wyświetla żadnych błędów, do tej pory nie zadziałało również żadne zabezpiecznie. Nie odczuwam też żadnego spadku przepływu ciepłej wody w kranach.

Pomóżcie moi drodzy.
    Niestety spora część fachowców nie bardzo chce się tym kotłem zająć a Ci, którzy chcą... stawki kosmiczne :( .
  • REKLAMA
  • #2 19858694
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Jeśli palnik idzie z wysoką mocą i wtedy są te odgłosy do dochodzi do przegrzewania się (gotowania wody)miejscowego w wymienniku.
    Jeśli dzieje się tak także przy cwu to raczej nie wina filtra. Będzie zakamieniony lub zasyfiony wymiennik. Dobrze byłoby go wymontować i przepłukać wodą raz w jedną raz w drugą stronę jeśli wypadnie niewiele syfu trzeba zalać go chemią. Kiedyś dobry był Lapex https://allegro.pl/oferta/lapex-profesjonalny...-i5IsBismczk3H9GCuBQ_ON4vH6VRBPIaAtTzEALw_wcB
  • REKLAMA
  • #3 19858928
    Platynowiec
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    ewoo napisał:
    Jeśli palnik idzie z wysoką mocą i wtedy są te odgłosy do dochodzi do przegrzewania się (gotowania wody)miejscowego w wymienniku.

Tak też przypuszczałem, jednak dziwi mnie to, że poza odgłosami kocioł w żaden sposób tego nie wykazuje. Wskazania temperatur są w normie. Żadnych przegrzewań.

ewoo napisał:
    Jeśli dzieje się tak także przy cwu to raczej nie wina filtra. Będzie zakamieniony lub zasyfiony wymiennik. Dobrze byłoby go wymontować i przepłukać wodą raz w jedną raz w drugą stronę jeśli wypadnie niewiele syfu trzeba zalać go chemią.

Filtry sprawdziłem i wyczyściłem chociaż nie za bardzo było z czego. Przepływ ciepłej wody jest naprawdę spory.
    Z wymontowaniem wymiennika płytowego sobie poradzę ale... może to też być zakamieniony ten wymiennik główny/nagrzewnica?
    Jak wtedy się do tego zabrać?
  • #4 19859002
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Platynowiec napisał:
    może to też być zakamieniony ten wymiennik główny/nagrzewnica?
    To właśnie będzie ten wymiennik.
    Platynowiec napisał:
    Jak wtedy się do tego zabrać?
    Zdejmij obudowę, będzie widać co i gdzie odkręcić (wcześniej wypuść wodę z kotła żeby nie było ciśnienia w instalacji) nie znam tego modelu to dokładnych wskazówek nie udzielę.
REKLAMA