logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt akademicki: Sterowanie pompą ciepła monoblok do ogrzewania podłogowego - 5 pomieszczeń

jan.jan2 03 Lut 2022 22:08 1218 10
  • #1 19862834
    jan.jan2
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Witam.

Mam projekt akademicki zrobienia sterowania pompą ciepła (monoblok) do ogrzewania podłogowego. Temat dotyczy tylko ogrzewania, nie równie CWU.

Nie jestem pewny czy dobry rozumiem idee i chciałbym od fachowców zasięgnąć rady.

Zakładam, że mam pompę ciepła monoblok oraz 5 pomieszczeń, w którym wszędzie jest zastowane ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo jest to pompa ciepła on-off (żeby było łatwiej, bo to trzeba jeszcze program PLC napisać).

W założeniach nie mam żadnego zasobnika.

I jest układ pompy ciepła z pompą obiegową w obudowie - której przyłącza idą do rozdzielcza hydraulicznego. Na belce dolnej rozdzielacza (powrotnej) zamontowane są 5 siłowników termodynamicznych , aby w każdym z 5 pomieszczeń móc sterować temperaturą. * Jeśli Ona jest w taki sposób sterowana, że jeżeli w pokoju temperatura spadnie np, do 21 stopni(tak jest np na regulatorze temperatury ustawione) to ten siłownik sie załączy i będzie się grzać w pomieszczeniu.

Co do sterowania samą pompą ciepła,

Chciałbym to zrobić tak, żeby np. temperatura wody na wylocie z pompy ciepła była ustawiana na poziomie 40C(+/-2C)
    Nie wiem, jaką rolę pełni czujnik temperatury na powrocie, ale wiem, że się go stosuje.
    Odszranienie byłoby załączane np. co godzine, - temperatura konca odszraniania 14C lub maks 4min
    Jeśli ciśnienie spadnie poniżej 0,5 bara po stronie niskiej - wyłączenie spreżarki.
    Jeż ciśnienie wzrośnie powyżej 29 bara po stronie wysokiej – wyłączenie sprężarki.
    Mam jeszcze presostat wodny – ale nie doczytałem dokładnie jak on działa…

Dodatkowo pompa obiegowa mogła by być załączona, jeżeli jest otwarty jeżeli pompa ciepła pracuje.
    Jeżeli żadnej z siłowników termodynamicznych nie jest otwarty, pompa ciepła nie może być załączona.

Grzałka rynienki załączona podczas odszraniania (po przez gorący gazy ) oraz 2 minuty pod odszraniania, w stanie pracy ociekania.

Wyłącznik termiczny zabezpiecza przed uszkodzeniem sprężarki.

Wejście cyfrowe

Presostat niskiego cisnienia NO 0,5 - 1,5 bar

Presostat wysokiego cisnienia NC 22-29 bar

Presostat cisnienia wody 0,5-1,0 bar

rozkaz pracy

wyłącznik termiczny spreżarki

Regulator temperatury 1

Regulator temperatury 2

Regulator temperatury 3

Regulator temperatury 4

Regulator temperatury 5

Czujniki temperatury:

czujnik temperatury skraplania

czujnik temperatury parownika

czujnik temperatury wychodzącej z PC

czujnik temperatury wracającej z PC

Wyjścia cyfrowe

Start spreżarki

Start silników parownika

Start pompy wody

Pompa obiegowa

Elektrozawór gorących gazów

Grzanie rynienki pod pompą ciepła

Siłownik termodynamiczny 1

Siłownik termodynamiczny 2

Siłownik termodynamiczny 3

Siłownik termodynamiczny 4

Siłownik termodynamiczny 5
  • #2 19863347
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    Moja taka pierwsza luźna rada i co mnie zaskoczyło to to że siłowniki na listwie mają opóźnienie otwarcia (musza się rozgrzać) i trzeba zostawiać na listwie obwody cały czas otwarte ,bo inaczej pompa pracuje chwilę na zamkniętych zaworach (brak przepływu). Najczęściej to pomieszczenia z definicji wymagające najwięcej dogrzewania (np łazienka) i/lub korytarz.
  • #3 19864287
    jan.jan2
    Poziom 5  
    sigwa18 napisał:
    Moja taka pierwsza luźna rada i co mnie zaskoczyło to to że siłowniki na listwie mają opóźnienie otwarcia (musza się rozgrzać) i trzeba zostawiać na listwie obwody cały czas otwarte ,bo inaczej pompa pracuje chwilę na zamkniętych zaworach (brak przepływu). Najczęściej to pomieszczenia z definicji wymagające najwięcej dogrzewania (np łazienka) i/lub korytarz.

Ok, czyli jak termostat pokojowy da sygnał do otwarcia siłownika, to musi zostać zastosowane jakieś opóźnienie czasowe np. 60 sekund.

A te moje stwierdzenie:

"Dodatkowo pompa obiegowa mogła by być załączona, jeżeli jest otwarty jeżeli pompa ciepła pracuje.
    Jeżeli żadnej z siłowników termodynamicznych nie jest otwarty, pompa ciepła nie może być załączona"

Jest poprawne?
  • #4 19864404
    sigwa18
    Poziom 43  
    Pompa ciepła i tak potrzebuje się rozpędzić tu bardziej chodzi o dodatkową pompę która będzie mieć chwilę zablokowany obieg.
  • #5 19864998
    jan.jan2
    Poziom 5  
    Kiedy ten obieg ma mieć zablokowany?
  • #6 19865339
    sigwa18
    Poziom 43  
    Pojawia się żadanie z regulatora w nirmalnej instalacji od razu załącza się piec ( syganł załaczenia grzania) plus złacza pompę tego obiegu i daje napięcie na zwór sekcji z której było żądanie tylko że zawór potrzbuje trochę czasu by się otworzyć. W normalnych instalacjach zostawia się swkcje cały czas otwarte by pompa nie mileliła w miejscu do puki zawór tej konkretnej sekcji się nie otworzy.
  • #7 19865367
    jan.jan2
    Poziom 5  
    Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Czyli np. którys regulator temperatury w danym pomieszczeniu daje sygnal do PLC pompy ciepła, że tam trzeba podgrzać, to robi się tak, że załącza się pompa ciepła, załącza się pompa obiegowa, a siłowniki muszą odczekać dajmy (120s) aby się dopiero otworzyć?

Jeśli tak, to dalej nie wiem w jakiej zależności pracuje pompa obiegowa od pompy ciepła.
  • #8 19865416
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nie siłownik po podaniu fizycznego sygnału elektrycznego potrzebuje około minuty lub wiecej aby się otworzyć więc trzeba poczekać z pompa obiegową i pompą ciepła.
  • #9 19865424
    jan.jan2
    Poziom 5  
    sigwa18 napisał:
    Nie siłownik po podaniu fizycznego sygnału elektrycznego potrzebuje około minuty lub wiecej aby się otworzyć więc trzeba poczekać z pompa obiegową i pompą ciepła.

To nie rozumiem już.

Nie ma nikogo w domu, ktoś przychodzi i chce np. w salonie podgrzac temperature,
    na regulatorze temperaturze załącza jakąś temperature i sygnał idzie do PLC pompy ciepła, że w tym pomieszczeniu trzeba podgrzać,

Więc trzeba poczekać minutę aby się pompa ciepła i pompa obiegowa załączyła i robia to w tym samym czasie jak siłownik...?

To pompa obiegowa nie chodzi w zasadzie cały czas, żeby mieszać płyny, mocno mi się to pomieszało już....
  • #10 19866684
    sigwa18
    Poziom 43  
    Siłownik ma laga podajesz sygnał a on otwiera zawor po minucie.
  • #11 19867326
    jan.jan2
    Poziom 5  
    Właśnie widzę na stronie np salusa siłownik T30NC i tam piszę mu czas otwarcia/zamkniecia 2minuty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zagadnienia związane z projektowaniem systemu sterowania pompą ciepła monoblok do ogrzewania podłogowego w pięciu pomieszczeniach. Użytkownik zwrócił uwagę na konieczność zastosowania opóźnienia w otwieraniu siłowników termodynamicznych, co jest istotne dla prawidłowego działania systemu. Wskazano, że siłowniki potrzebują czasu na rozgrzanie, co wymaga, aby obwody były stale otwarte, aby uniknąć pracy pompy na zamkniętych zaworach. Ustalono, że pompa ciepła powinna być uruchamiana tylko wtedy, gdy przynajmniej jeden siłownik jest otwarty, a czas otwarcia siłowników może wynosić od 60 do 120 sekund. Wskazano również na potrzebę synchronizacji pracy pompy obiegowej z pompą ciepła oraz na to, że pompa obiegowa nie musi działać cały czas, co może prowadzić do nieporozumień w działaniu systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA