logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ocenić stan używanego komputera przed zakupem - kluczowe kwestie

barkle 05 Lut 2022 08:56 3759 3
REKLAMA
  • #1 19865273
    barkle
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Witam, mam zamiar kupić używany komputer, chciałbym przed kupnem sprawdzić w jakim jest stanie, żeby nie kupić jakiegoś śmiecia. Na co szczególnie zwrócić uwagę?
  • REKLAMA
  • #2 19865512
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Nie kupujemy od osób nieznajomych, które boją się dać Ci gwarancji uruchomieniowej na 3 miesiące np. i numeru telefonu do siebie... Reszta jest do wyboru przez Ciebie czyli zwracasz uwagę na to co Ci pasuje i czy Ci pasuje wszystko czy nie... I to cała filozofia... W Krakowie na przykład kupowałem parę razy sprzęt na Czarnowieskiej w AMSO poleasingowy dla siebie i kogoś i jak dotąd nie nadziałem się a patrząc teraz na fakturę proforma to sprzęt mój ma 4 lata od chwili zakupu tam... A sprawdzić możesz, ilość pamięci RAM, prędkość procesora, prędkość internetu, prędkość uruchamiania się systemu, wygląd, może wiek, zadbanie, jakość dysku twardego, ale czego się czepić jak niczego złego nie zauważysz? Zawsze można próbować dogadać się, że jeżeli w ciągu tygodnia Ci nie spasuje to możesz oddać?
  • REKLAMA
  • #3 19865590
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    elktrod napisał:
    Nie kupujemy od osób nieznajomych, które boją się dać Ci gwarancji uruchomieniowej na 3 miesiące
    Cytat:
    Zawsze można próbować dogadać się, że jeżeli w ciągu tygodnia Ci nie spasuje to możesz oddać?

W życiu nie zgodziłbym się na takie warunki. Wolałbym wyrzucić sprzęt na śmietnik, niż czekać miesiącami, czy czasem kupujący go nie zepsuje, a potem nie będzie chciał wcisnąć mi z powrotem. Tylko i wyłącznie testy w czasie zakupu.

Barkle, jeśli na komputerze jest Windows, uruchom:

- windowsową diagnostykę pamięci, aby sprawdzić RAM,
    - program CPUBURN, aby sprawdzić CPU, chipset i zasilacz,
    - 3DMark, aby sprawdzić GPU (jeśli nie macie zbyt dużo czasu, wystarczy sam 3DMark),
    - program HDTune, aby przeskanować dyski.

Jeśli komp przejdzie, przy zakupie, taki pakiet testów, a potem ci nawali, to już będzie zwykła losowa usterka - żadnej winy sprzedającego. Powodzenia!
REKLAMA