logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz z transformatorem 450W 2x30V 2x7,5A?

Masteratom 05 Lis 2005 12:43 1731 14
REKLAMA
  • #1 1957072
    Masteratom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam transformator 450W 2x30V i 2x7,5A.:D
    Chciałbym zrobić ładny wzmacniacz lecz niemam odpowiedniego schematu. Otatnia moja konstrukcja spłoneła bo transformator był za mocny.
    Prosiłby o rade i jakieś schematy

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1957083
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Kolejny nowicjusz, który nie wie, że na głównej stronie jest przycisk "Szukaj" !
  • #3 1958271
    Masteratom
    Poziom 11  
    Super użyłem opcji szukaj zbudowałem wzmacniacz na TDA 7293 no i taki mi spłonoł więc prosze was abyście mi doradzili, pomogli jaki wzmacniacz zrobić do tego trafo abym niemiał znowu grila w domu:cry:
    Prosze o pomoc
  • #4 1958305
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    W dokumentacji TDA7293 która jest tutaj:
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/STMicroelectronics/6744.pdf
    jest wyraźnie napisane iż max. nap. pracy to +-50V.
    Jeśli napięcie sieci wzrosło to również wzrosło nap. z zasilacza, co mogło być powodem uszkodzenia tej kostki.
    Nic w przyrodzie sie samo nie dzieje więc podejrzewam, że coś poprostu skopałeś.
    Poza tym nie łaska najpierw zajrzeć do dokumentacji producenta a później brac się za budowę układu - to chyba żaden wysiłek.
    W dokumentacji do której link ci podałem jest gotowiec - schemat i płytka drukowana !
    Jest równeż napisane jakie elementy zastosować - nie można sobie do układu wsadzać czegokolwiek co znajdzie się w szufladzie jeśli nie ma się pojęcia w jakim celu dany element jest w układzie zastosowany, bo efekty świetlne i zapachowe są widoczne zaraz po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #5 1960920
    Masteratom
    Poziom 11  
    Moim zdanie błędu ja niepopełniłem zaglądnołem do dokumentacji zbudowałem dokładnie taki wzmacniacz jaki tam podano no i grał dopuki nieodkręciłem potencjometru do połowy. Zaczeło trzaskać z głosników a potem sie zapaliło. Dlatego prosze wasz o pomoc w dobraniu pod ten trafo przetestowanej konstrukcji, która napewno zadziała i bedzie działać nawet jak go podkręce na max.
    Prosze bo szkoda mi żeby taki trafo leżał tak bezczynnie
    Prosze
  • REKLAMA
  • #6 1961557
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Wniosek jest tylko jeden:
    Producent scalaków jest od parunastu lat na rynku i jego głównym zajęciem jest oszukiwanie klientów.
    Ciekaw jestem czym obciążałeś ten wzmacniacz i jaka wystąpiła minimalna impedancja obciążenia oraz jaki ten scalak miał radiator.
    To strzelanie o którym piszesz kojarzy mi się z dwoma zjawiskami:
    1. Wzmacniacz się wzbudził ze względu na błąd w układzie (dotyczy to układu ścieżek na płytce, prowadzenia masy).
    2. Podejrzewam, że miałeś źle poprowadzoną masę od potencjometru regulacji głośności oraz masę obciążenia, ew. źle zaprojektowana płytka drukowana.
  • #7 1961699
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    wydaje mi sie ze lepiej by bylo przeanalizowac przyczyne dla ktorej splonal poprzedni... chocby po to by nie popelnic tego bledu po raz drugi, bo kolejna konstrukcja zaskwierczy, na bledach trzeba sie uczyc i wyciagac wnioski...
  • #8 1961963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1962146
    Franklin
    Poziom 14  
    Witam wszystkich.
    Pomagalem przy budowie tego wzmacniacza i ruszyl za 1 razem. Był problem z brakiem niskich tonow ale zostal opanowany. I w koncu bylo trzeba go sprawdzic, podlaczylismy 4 altusy 140(po dwa na kanal co dawalo 4Ω). Jak odkrecilismy na max to bylo slychac trzaski w sopranie a po 15 sek bylo duzo dymu i smrodu obie koncowki odpalily. Masa jest raczej dobrze prowadzona bo ja mam tda 7294 w swoim subie na tej samej plytce i dziala. Moim zdaniem to sie ni wzbudzil tylko spalil z przeciazenia (zasilanie bylo +-43V moim zdaniem zaduzo jak na 4Ω) mysle ze przy 8Ω by to chodzilo.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 1962158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1962353
    Franklin
    Poziom 14  
    Wracajac do tematu kolega pytal o jakies schematy wzm pod ten trafo. Najlepiej cos na tranzystorach bo w kostki nie ma sie sensu bawic w tym wypadku.
    pozdrawaim
  • #12 1962460
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Cóż za nagła niechęć do kostek, czyżby niemiłe doświadczenia po przeciążeniu ?
    Niestety tak ten świat jest skonstruowany, że praw fizyki nie da się oszukać i każda nawet nieświadoma pomyłka wcześniej czy później wychodzi na jaw.
    Dziwi mnie ostatnio coraz wieksze lenistwo na tym forum - coraz częściej użytkownicy czekają na gotowca. Skoro mają internet to chyba nic nie stoi na przeszkodzie by samemu poszukać - nawet na elektroda.pl jest masa schematów, tylko pewnie problem zaczyna istnieć gdy taki poszukiwacz patrzy nie mając zielonego pojęcia o układzie na schemat i nic nie widzi - nawet tego co jest wyraźnie na nim napisane.
  • #13 1968310
    Masteratom
    Poziom 11  
    Panowie szukam i szukam i niemoge znaleść fajnego wzmacniacz który jest zasilany +-42V
    Zawsz zanajduje taki który jest zasilany +-55V lub mniej niż 42V Zostawcie już tamten wzmacniacz i podajcie mi wreszcie jakiegoś linka do wzmacniacza który jest zasilany +-42Vbo ja już przekopałem wiele stron i niumie znaleść no zlitujcie sie nademną Prosze
  • #14 1968330
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Pierwsze założenie przy szukaniu to max. nap. zasilające +-42V czyli bez obciążenia.
    Muszę Ci uwierzyć, że rzeczywiście w necie nie ma schematów... ale za to jest wielki leń:
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=39042&pdf=lm4651
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=88635&pdf=stk412-150
    w mostku powinien Cie zadowolić:
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=39005&pdf=lm3886
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=62550&pdf=1585

Rzeczywiście nie ma...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio z wykorzystaniem transformatora 450W 2x30V 2x7,5A. Autor próbował zbudować wzmacniacz na układzie TDA7293 zgodnie z dokumentacją, jednak układ uległ uszkodzeniu przy zwiększeniu głośności, co mogło być spowodowane przekroczeniem maksymalnego napięcia pracy lub błędami w prowadzeniu mas masy i obciążenia. Uczestnicy wskazują na konieczność dokładnej analizy impedancji głośników (np. 4Ω, 6Ω, 8Ω) oraz odpowiedniego doboru radiatora i poprawnej konstrukcji płytki drukowanej, aby uniknąć wzbudzeń i przeciążeń. Zwrócono uwagę, że transformator o dużej mocy może być nadmiarowy i wymaga odpowiedniego obciążenia. Proponowano również rozważenie wzmacniaczy tranzystorowych zamiast scalonych dla tego transformatora. Podano linki do schematów wzmacniaczy zasilanych napięciem około ±42V, m.in. na układach LM4651, STK412-150, LM3886 i TDA1585. Na koniec pojawiło się pytanie o ocenę prostego wzmacniacza MOSFET dostępnego pod wskazanym adresem, w celu uniknięcia kolejnych uszkodzeń i strat finansowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA