logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • wzmak 2x 7294
    - transformator (olbrzym 400W 2x26V albo 2x29V)
    - płytka zasilacza to az 8x 4700u 50V
    - chlodzenie koncowek 2x radiatory z wentylatorami
    - obieg wymuszany przez dodatkowy wentylator
    - przelacznik zasilania z tylu (2x26V dla 4ohm lub 2x29V dla głośnikow 8ohm)
    - 2 we sygnalu
    - pozlacane zaciski wyj na glosniki
    - zabezpieczenia bezpiecznikami przed trafem i za trafem, oraz dla wyjść na glosniki
    - tylna scianka to pleksa
    - standardowo regulacja głośności
    - obroty wentylatorów sterowane na panelu
    - wzmak posiada "miekki start" na przekaznikach - opuźniony o 0,5 sec aby bez zbednych przeciazen naladowaly sie kondy
    - obieg powietrza przebiega od dołu do góry

Wzmak pochłonął wiele mojego czasu i pieniędzy. Wzmak wspaniale spisywał się na małych imprezkach i nie było z nim żadnych problemów. Wentylacja na dobre odprowadza cieplo i nie ma szans aby wylacznik termiczny przerwał zabawe ;)
    Załączniki:
    • wzmak 2x 7294 99.JPG (76.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 96.JPG (68.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 95.JPG (57.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 94.JPG (64.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 07.JPG (78.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 05.JPG (72.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 04.JPG (37.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 03.JPG (31.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 01.JPG (40.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmak 2x 7294 00.JPG (82.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    spigo3
    Poziom 14  
    spigo3 napisał 161 postów o ocenie 1. Mieszka w mieście Kurzyna. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3897661
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Komora górna to klimatyzacja ?
  • #3 3897847
    spigo3
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    pod spodem jest WIDOK Z BOKU jak wygląda obieg powietrza
    Załączniki:
    • wzmak 2x 7294 projekt.JPG (15.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3897974
    gilong
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    nie podoba mi sie wykonanie.. duzo za duze. poco ci do tego taka skrzynia?wystarczylo by polowe z tego
  • #5 3897991
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Moja ocena bedzie krytyczna - dla mnie ta konstrukcja to porazka - mało praktycznie to raz - niewymiarowe czyli brak mobilosci. Z wygladu bardziej przypomina sub niz wzmacniacz. Kolejna sprawa, do takiego trafa mogles zrobic 2 kanały w mostkach lub 4 pojedyncze.
    Skoro uzyles pozlacanych zaciskow gl. mogles rowniez uzyc pozlaczanych wejsc sygnalowych.

Przedni panel kojarzy mi sie ze spawarka albo z zasilaczem warsztatowym. Jak miałbym "to cos" kupic to tylko i wylacznie do odzyskania czesci. Reszta do pieca
  • REKLAMA
  • #6 3898040
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Masz racje, obrzydliwie to wygląda, sprzedaj to. A co siedzi w środku ? Może zapodasz schemat, itp.

Po co ci 6 otworów bassreflex(?) ?

Pozdrawiam
  • #7 3898047
    ZonX
    Poziom 22  
    to chyba w celu "polepszenia" wentylacji ;].

I jeszcze jedno zeby dostac sie do pierwszego poziomu musisz odkrecic 12srub? hyh
  • #8 3898121
    spigo3
    Poziom 14  
    dziekuje za jakze trafne uwagi... chcialem zrobic cos nietypowego... miala to byc spawarka ale wyszedł wzmacniacz <ha ha ha ha....
  • #9 3898129
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Może Ci to ktoś kupi za hmmm ...... 50zł... jak pokryjesz koszty przesyłki :D
  • #10 3898146
    gilong
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    a ktos kupi?chyba na czesci:)
  • REKLAMA
  • #11 3898151
    CRDReed
    Poziom 11  
    Każdy ma swój sposób na obudowę z tego co ma pod ręką, jejku co wy tak krytykujecie. Liczy sie bardziej chęć, zabawa i nauka a nie "czy mi sie podoba ten kolor, albo deska"
    Dla mnie Git, buduj dalej i umieszczaj na elektrodzie
  • #12 3898208
    atxmaniek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wykonanie niespecjalnie estetyczne, ale jeśli spełnia swoją funkcje to fajnie. Gratulacje za to, że udało Ci się coś samemu stworzyć.
    Co do krytykujących za wygląd krytyków , Panowie/Panie może przedstawicie swoje własne konstrukcje (nie kitowe), to bedziemy mogli porównać estetykę wykonania.
  • #13 3898248
    drakon3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zazwyczaj pozytywnie oceniam różne pomysły, ale to jest tragedia. Kiepsko wykonane, kiepsko wygląda, kiepski pomysł. Jedyne co mi się w tym podoba to transformator, jest duży zapas mocy wiec bas musi być dobry i nie słuchaj tych, którzy mówią, że można z niego 4 kanały zrobic, chyba nie wiedzą co to jest sprawność i jaką wartość przyjmuje ona dla wzmacniaczy.
  • #14 3898315
    ZonX
    Poziom 22  
    drakon3 napisał:
    Jedyne co mi się w tym podoba to transformator, jest duży zapas mocy wiec bas musi być dobry i nie słuchaj tych, którzy mówią, że można z niego 4 kanały zrobic, chyba nie wiedzą co to jest sprawność i jaką wartość przyjmuje ona dla wzmacniaczy.

Wystraczy ze Ty wiesz za wszystkich.
    Do tych kosci na 2 kanały wystrczy trafo 200W, z zapasem 300W, 400W to juz burzuazja i uwierz ze 2 zmostkowane kanały taki bydlak pociagnie.
  • #15 3898399
    ciapciok
    Poziom 20  
    A jak zbudowałeś te końcówki ? Dałeś chociaż PCB, czy na pająka ?

Pozdrawiam
  • #16 3898424
    loopb
    Poziom 12  
    Jaka jest idea stosowania pozlacanych stykow wyj. jak reszta jest w takim stanie jak na fotach :| ... to sie mija z celem ... a to trafo to normalnie ja mam takie w spawarce ;| ...

bez urazy ale moje radio lampowe wyglada lepiej ~.~ (jeszcze bez renowacji) ... musisz popracowac troche na estetyka i nie ladowac w projekt niepotrzebnych rzeczy. Jezeli juz uzuwamy pozlacanych stykow no to dajmy do tego dobre przewody, ladny obieg masy, plytki metalizowane ze zloceniem? ...
  • #17 3898445
    spigo3
    Poziom 14  
    końcówki były kupione gotowe

PROJEKT ZAKLADAL W PRZYSZLOSCI KOLEJNE 2 KONCOWKI MOCY - A NIE ZOSTAL SKONCZONY Z BRAKU FUNDUSZY

MOGE SPRZEDAC SAME CZESCI JESLI KOGOS INTERESUJE

transformator mozna powiedziec był z odzysku, ale nawijany był u elektryka specjalnie na napiecie 2x26V dla tego scalaka i dodatkowo z odczepami 2x +3V
  • #18 3898538
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Koledzy już się wypowiedzieli na temat estetyki i funkcjonalności, podzielam ich zdanie- niepraktyczna paskuda.
    Na pierwszym zdjęciu widać, że źle zamontowałeś wentylatory na radiatory.
    Powinny "dmuchać" na nie, taki układ jest znacznie wydajniejszy.
    Pozdrawiam
    P.S
    Mimo krytyki nie zrażaj się i pracuj dalej.
    Dobra konstruktywna krytyka staje się często motorem napędowym do doskonalenia :)
  • #19 3898567
    spigo3
    Poziom 14  
    karlos79 napisał:

nie no gościu karlos czy jak ci tam... jak ty to zauwazyles ze zle zamontowalem wyntylatory jezeli wentylatory sa na zatrzask z radiatorami bo były kupione razem i "dmuchają" na radiator !!!!!!!

nie no takiego to tylko zastrzelić
  • #20 3898628
    loopb
    Poziom 12  
    spigo3 napisał:
    karlos79 napisał:

nie no gościu karlos czy jak ci tam... jak ty to zauwazyles ze zle zamontowalem wyntylatory jezeli wentylatory sa na zatrzask z radiatorami bo były kupione razem i "dmuchają" na radiator !!!!!!!

nie no takiego to tylko zastrzelić

spigo3 wez troszke wyluzuj bo przeczytalem calego posta i nie mozna Ci na nic zwrocic uwagi bo od razu jakies "dziwne" odzywki leca. Chyba sie nie spodziewales ze po takim wykonaniu beda Cie wszyscy na rekach noscic? Kolega karlos79 zwrocil uwage na pewna rzecz, jezeli nie jest tak jak pisze to go popraw a nie wylatujesz z "zastrzeleniem".

Pozdrawiam.
  • #21 3898659
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    "Kolego" spigo3 etykietka wentylatora i stojan zazwyczaj są od strony która wydmuchuje powietrze a nie je zasysa.
    Jeśli nie miałem racji i u Ciebie jest inaczej to trzeba było to spokojnie wyjaśnić.
    Jeśli myślisz że się czepiam to bardzo mi przykro, nie trzeba było prezentować tego na forum.
    Pamiętaj, że na forum obowiązują podstawowe zasady kultury i netykieta, nie życzę sobie takich odzywek.
  • #22 3898700
    spigo3
    Poziom 14  
    zrobilbym wszystko jak nalezy - pierwsza klasa. Ale krucho u mnie z pieniążkami :|
  • #23 3898866
    loopb
    Poziom 12  
    Radiator + wentylator od procesora -> nawiew powierza na radiator a nie odwrotnie <- taka odp chyba wystarczy :] (ma to znaczenie w cyrkulacji powietrza wew. obudowy komputera)

Co do Twojej konstrukcji to zapewne taki rad. + went. jest zamontowany. W tej konstrukcji jest to "+" jezeli masz z tylu cos w stylu kratki wentylacyjnej lub po prostu nie masz nic -> powietrze bedzie wydmuchiwane na zewnatrz. Odwrotne zamontowanie radiatora proponowalbym (wydmuch powietrza) gdyby byl on (wentylator) zamontowany z tylu obudowy (wydmuch na zewnatrz).

To co robisz powinno sie Tobie podobac a kazda uwaga na takim forum jak elektroda.pl jest bardzo budujaca (powinna byc). Dzieki temu bedziesz wiedzial co i jak robic na przyszlosc.

Kazdy ma chlopie inny gust. Jezeli dopiero zaczynasz to sie nie poddawaj. Jak to sie mowi: "Od razu Rzymu nie zbudowali".

...
  • REKLAMA
  • #24 3898888
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A mnie się bardziej podoba niż ostatnie konstrukcje. Tu choć nie ma wystających lamp :) własciwie wcale ich nie ma.
  • #25 3898893
    spigo3
    Poziom 14  
    Mam na celu inny projekt i postaram sie go zrobic starannie

więc zabieram sie do rozbiorki.... zrobie zdjecia poszczegolnych elementow tego wzmaka i na handel...
  • #26 3898916
    loopb
    Poziom 12  
    Hmmm ... moze masz ochote na STK465 (2x30W,THD 0.08%) + TDA1524A ?
    Niedlygo koncze projekt to pcb udostepnie (nie ze sie chwale ... ale :p)
  • #27 3899156
    ciapciok
    Poziom 20  
    Cytat:

Czyżbym przespał jakąś nowinkę technniczną ? Wiele widziałem wiatraków na proca, ale wszystkie wyciągały gorące powietrze, a nie dmuchały na radiator.

A ma ktoś info o ile zwiększa wydajność taka koncepcja ?

Pozdrawiam
  • #28 3899169
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    W moim kompie wentylator ( fabrycznie składanym) jakoś "dziwnym trafem" tłoczy powietrze na radiator.
    Jedynie wentylator od zasilacza wyciąga gorące powietrze na zewnątrz.
    Nawet jeśli ktoś ma tzw. komin, to i tak powietrze jest kierowane na radiator a nie odwrotnie.
    Pozdrawiam
  • #29 3899240
    loopb
    Poziom 12  
    Obudowa "zamknieta" -> nadmuchuje na radiator. Obudowa "z otworem" (np. P4) wydmuchuje.
  • #30 3899347
    czerwomcz
    Poziom 11  
    Wrzuc tam jeszcze dwa wzmaki, a co do wygladu to kazdy lubi innaczej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanego wzmacniacza mocy opartego na układzie TDA7294 zasilanego przez duży transformator toroidalny o mocy około 400W i napięciu 2x26V lub 2x29V. Konstrukcja posiadała rozbudowane chłodzenie aktywne z dwoma radiatorami i wentylatorami oraz dodatkowym wentylatorem wymuszającym obieg powietrza od dołu do góry. Wzmacniacz wyposażono w zabezpieczenia bezpiecznikowe, pozłacane zaciski głośnikowe oraz miękki start realizowany przez przekaźniki. Autor projektu przyznał, że wzmacniacz dobrze sprawdzał się na małych imprezach, jednak konstrukcja była duża, niepraktyczna i estetycznie krytykowana przez społeczność. Wiele uwag dotyczyło nieergonomicznej i nieestetycznej obudowy, nadmiaru otworów wentylacyjnych, sposobu montażu wentylatorów oraz braku dopracowania detali. Pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania mniejszych transformatorów, lepszego rozplanowania chłodzenia, użycia innych układów końcówek mocy (np. LM3886) oraz poprawy estetyki obudowy, np. drewnianej zamiast pleksi. Dyskusja poruszyła także kwestie efektywności chłodzenia wentylatorami dmuchającymi na radiatory oraz wpływu zasilania ze sztywnego źródła na nagrzewanie się TDA7294. Autor ostatecznie zdecydował się rozebrać wzmacniacz i sprzedać części, deklarując chęć realizacji kolejnych projektów z uwzględnieniem otrzymanych rad. Wskazano, że wygląd obudowy ma duże znaczenie dla odbioru projektu, a konstrukcja wymagała lepszego przemyślenia i wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA