logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Transit 2.4 (2001r) - Wybór odpowiedniego sprzęgła i koła zamachowego

stalin2 05 Lut 2022 16:49 1728 39
REKLAMA
  • #1 19866061
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    witam

jakie sprzęgło kupić do transita z 2001r 2.4

okazuje się że prawdopodobnie zamontowane jest niewłaściwe sprzęgło z kołem zamachowym

po wymianie pompy wtryskowej na regenerowaną na gwarancji auto nie chce zapalić

pompa zamontowana prawidłowo
    impulsy z czujnika położenia wału korbowego nie zgadzają się przez niewłaściwe komo zamachowe .

jakie tam ma być sprzęgło z właściwymi znacznikami do czujnika hallotronowego ?

jedno masowe . dwumasowe

czy po prostu kupić takie co będzie inne niż to co mam ?
  • REKLAMA
  • #2 19866076
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3362
    Do tej pory działało a teraz nie? Czym ta pompa się rózni od Twojej?
  • #3 19866111
    pasta7
    Poziom 19  
    Ocena: 78
    100% wina pompy a nie "koła"

Dodano po 32 [sekundy]:

Jaka to jest pompa?
  • REKLAMA
  • #4 19866127
    stalin2
    Poziom 18  
    na starej pompie auto jeździło do 3 tys. obrotów potem się wyłączało

pompa była zregenerowana , sterownik wyzerowany , zamontowana prawidłowo

od tego czasu auto nie odpala i mechanik auto zwrócił ze tego nie umie uruchomić

wcześniej auto jeździło normalnie inny mechanik zamontował niewłaściwe sprzęgło i silnik gasł po przekroczeniu 3 tys. obrotów

Dodano po 10 [minuty]:

piotrekwoj1 napisał:
    Do tej pory działało a teraz nie? Czym ta pompa się rózni od Twojej?

pompa jest taka sama vp44

na komputerze jest błąd bak synchronizacji pompy

przedzwoniłem wszystkie kable od pompy do ecu i od czujnika do ecu
    wszystko ok przejście jest do właściwych pingów w ecu , bak zwarć itp..

zasilanie pomy jest
  • #5 19866147
    pasta7
    Poziom 19  
    W tej pompie trzeba umieć ustawić dobrze zapłon. Bez dobrego sprzetu albo umiejetniości niema mowy o prawidłowym ustawieniu. Co sie działo na starej pompie tak dokładnie. Jakieś kopcenie ciezkie odpalanie na zimno na ciepło. Ksztuszenie i nadmierne dymienie? Wszystko dokładnie opisz. Teraz auto nie odpala, pojawia sie dymek z rury wydechowej? prubuje złapać ale nie może pompa odpowietrzona? ciśnienie paliwa doszlo do wtrysków? Mało informacji...

Dodano po 6 [minuty]:

Podaj kod błędu i ile koni ma silnik albo kod silnika?
  • #6 19866249
    stalin2
    Poziom 18  
    ciśnienie wtrysku jak jest małe , jak poluzuje przewód przy wtryskiwaczu to za mało pryska .
    auto nie odpala . nie dymi
    układ odpowietrzony .

na starej pomie auto działało normalnie
    odpalało dobrze , nie kopciło tylko po przekroczeniu 3 tys. obrotów silnik gasł
    auto jeździło jeśli nie przekroczyło się ok 3 tys. obrotów

auto zostało oddane do mechanika który stwierdził ze to na 100% pompa
    wymienił pampę obudowę rozrządu i od tego czasu auto nie zapala
    - silnik pracuje na plaku na wolnych obrotach

z tego co widziałem w dokumentacji rozrządu trudno pompę źle ustawić skoro zastosowali blokady kół

ja osobiście montowałem taką pompę w bmw e46 gdzie manometrem zegarowym ustawiłem wyprzedzenie konta wtrysku .

żeby w tym transicie mechanik przykręcił do pompy koło łańcucha rozrządu w niewłaściwy sposób ? - w ogóle się da jak tam jest klin ?
  • #7 19866265
    pasta7
    Poziom 19  
    nie ma klina. Mogło cos mu uciec . Blokady są tak ale kont ustawia sie juz bez blokad łańcuch juz napewno jest nieco wyciągnięty . Podaj jeszcze kod błędu . Bo zbraku synchronizacji wynika że rozrząd jest przestawiony względem pompy.

Dodano po 3 [minuty]:

Masz dwie wartości w live data położenie wału korbowego i pompy wtryskowej wałek pewnie niema czujnika. Jakie wartości pokazuje czujnik z pompy
  • REKLAMA
  • #8 19866309
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Sygnal z czujnika walu jest, widzi pompe ECU, ale zbyt male cisnienie na wtryskach. Uwazam, ze problem lezy typowo w pompie.
    Jesli pompa byla regenerowana, to co bylo zerowane? Dane immo na pompie? Czy sterownik silnika?
  • #9 19866322
    pasta7
    Poziom 19  
    konkretne wartości obrotów z czujników podaj . Czujnik pompy mniej wiecej ma pokazywac połowe obrotów czujnika wału . Jeżeli pompa ma immo a masz nowy sterownik możliwe że trzeba parować pompe z autem. Ale raczej błąd immo by był.

Dodano po 1 [minuty]:

Najlepiej podtrzymaj go na plaku i wtedy odczytaj predkości z czujników. Będzie wiarygodnie
  • #10 19866361
    stalin2
    Poziom 18  
    tyle że tam jest taki prosty ecu
    na laptopie tester delphi 150 nie widzę tam możliwości odczytu prędkości obrotowej silnika ani pompy , w innych autach są te paramenty widoczne

podłączyłem stary laptop z ford scan to tylko wyskoczył błąd brak synchronizacji pomy z wałem

Dodano po 2 [minuty]:

piachu1994 napisał:
    Sygnal z czujnika walu jest, widzi pompe ECU, ale zbyt male cisnienie na wtryskach. Uwazam, ze problem lezy typowo w pompie.
    Jesli pompa byla regenerowana, to co bylo zerowane? Dane immo na pompie? Czy sterownik silnika?

pompę odebrali od pompiarza i jej sterownik był wyzerowany tak ze kazał zamontować i powinna działać
    z ecu auta nie było nic robione

w ecu nie widzę opcji adaptacja pompy wtryskowej tak jak to miałem w bmw e46 320d

Dodano po 3 [minuty]:

pasta7 napisał:
    konkretne wartości obrotów z czujników podaj . Czujnik pompy mniej wiecej ma pokazywac połowe obrotów czujnika wału . Jeżeli pompa ma immo a masz nowy sterownik możliwe że trzeba parować pompe z autem. Ale raczej błąd immo by był.

Dodano po 1 [minuty]:

Najlepiej podtrzymaj go na plaku i wtedy odczytaj predkości z czujników. Będzie wiarygodnie

mogę podłączyć oscyloskop do czujnika położenia wału i sprawdzić częstotliwość impulsów i tak samo do pompy wtryskowej na wtyczce ale niema informacji o błędzie , uszkodzeniu żadnego czujnika

Dodano po 5 [minuty]:

pasta7 napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

Najlepiej podtrzymaj go na plaku i wtedy odczytaj prędkości z czujników. Będzie wiarygodnie

czujnik z pompy ma pokazywać połowę obrotów ? jak miałem w bmw odkręcony sterownik na pompie to tam było gęsto uzębione trybko i hallotron taki mały i to ma pokazywać połowę obrotów a nie wielokrotność ?
  • #11 19866387
    pasta7
    Poziom 19  
    Immo odpada. Wieć ten co montowal pompe mógł nie byc czujny i cos uciekło w rozrządzie. Skoro auto wcześniej pracowało w zakresie nawet tylko 3tyś obrotów powinno działac dalej. Odpowiedz cały czas Ci sie nasuwa sama. Błąd montażu pompy , początek wtrysku źle ustawiony albo rozrząd, błąd w regeneracji pompy też sie tak zdarza. Sprawdził bym ustawienie rozrzadu i pompy na początek

Dodano po 5 [minuty]:

Sterownik przerabia sobie impulsy na konkretne obroty, ilością zębów i ich rozmieszczeniem sie nie sugeruj. Obserwuje parametry w samochodach i wiem jak to wygląda jeżeli wszystko pracuje....
  • #12 19866403
    stalin2
    Poziom 18  
    widzę że w sprzedaży do tego silnika z tego roku produkcji są różne koła zamachowe ze sprzęgłem 1 masowym 2 masowym .

czy te wszystkie koła zamachowe od tych sprzęgieł mają w tych samych miejscach wypustki do czujnika hallotronowego ?

Dodano po 7 [minuty]:

pasta7 napisał:
    Immo odpada. Wieć ten co montowal pompe mógł nie byc czujny i cos uciekło w rozrządzie. Skoro auto wcześniej pracowało w zakresie nawet tylko 3tyś obrotów powinno działac dalej. Odpowiedz cały czas Ci sie nasuwa sama. Błąd montażu pompy , początek wtrysku źle ustawiony albo rozrząd, błąd w regeneracji pompy też sie tak zdarza. Sprawdził bym ustawienie rozrzadu i pompy na początek

Dodano po 5 [minuty]:

Sterownik przerabia sobie impulsy na konkretne obroty, ilością zębów i ich rozmieszczeniem sie nie sugeruj. Obserwuje parametry w samochodach i wiem jak to wygląda jeżeli wszystko pracuje....

w tym modelu to nie jest tak łatwo sprawdzić - ustawienie rozrządu i pompy trzeba rozebrać przód auta

właściciela auta się zarzeka ze to jest na pewno dobrze ustawione bo ten mechanik co to robił już wiele takich aut zrobił i że pracuje we fordzie ( może jako struż)

i jeszcze dwóch elektryków samochodowych tam było i nie odpala

Dodano po 2 [minuty]:

Auto stoi w stodole na mrozie , i mam rozebrać przód dostać się do łancucha , powkładać blokady - czy wejdą w otwory ?
  • #13 19866427
    pasta7
    Poziom 19  
    Skoro stwierdził uszkodzona pompe zamontował zregenerowana i oddal auto bo nie dał rady to raczej o nim dobrze nie świadczy. Czeski błąd każdemu może sie przytrafic. Nie sprawdzisz rozrządu nie masz 100%. Ewantualnie dobry warsztat diagnoza i problem sie rozwiąże za odpowiednie wynagrodzenie. Inaczej sie nie da.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeżeli mechanik robił na blokadach to szlaki powinny byc przetarte . Jeżeli na oko to poznasz odrazu. Nie da sie uzyskac gotowej odpowiedzi w tak łatwy sposób. Często diagnoza zajmuje sporo czasu i nieprzespanych nocy.
  • #14 19866440
    stalin2
    Poziom 18  
    myślę jak to sprawdzić bez rozbierania
    - jak wykręcę świece żarową z pierwszego wsadzę tam cos cienkiego żeby wymacać czy tłok dochodzi do góry

- do przewodu impulsów z pompy przez rezystor dam led do masy
    -będę kręcił wałem kluczem i obserwował kiedy led mrugnie ? i gdzie znajduje się tłok

czy to ma sens ?
  • #15 19866478
    piachu1994
    Poziom 39  
    stalin2 napisał:
    Auto stoi w stodole na mrozie , i mam rozebrać przód dostać się do łancucha , powkładać blokady - czy wejdą w otwory ?

Przykro mi, ale tak. Musisz dostac sie do rozrzadu. Sprawdzic nalezy, a jesli okaze sie, ze rozrzad jest ustawiony poprawnie, znaki sie pokrywaja wraz z pompa, to mozna podejrzewac pompe.
  • #16 19866694
    stalin2
    Poziom 18  
    porównuje właśnie zdjęcia kół zamachowych od sprzęgła dla tego silnika w tym przedziale rocznikowym
    i wygląda na to że jedno i dwumasowe mają tyle samo wypustek dla czujnika obrotów wału

ten mechanik co auto oddał na lawecie sprzęgło też rozbierał i coś tam sprawdzał , tak że teraz pedał sprzęgła ucieka w podłogę i jak doleje płynu to pod autem cos tan strzyka . ( on chyba pracuje jednak we fordzie jako struż )
  • #17 19866740
    pasta7
    Poziom 19  
    W wiekszości są dedykowane dwumasy i sztywne koła do danego samochodu.
  • #18 19866809
    stalin2
    Poziom 18  
    ma ktoś pod rekom opis ustawień tego rozrządu , pompy do tego sinika 2.4 z 2001r ?
  • REKLAMA
  • #19 19866812
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ile masz koni mocy/kilowatow, jakie nadwozie?
    Silnik z turbo?
  • #20 19867127
    oktawian89
    Poziom 27  
    Ocena: 440
    Podaj vin, sprawdzę jakie czesci wg. vinu tam powinny byc.
  • #21 19867350
    stalin2
    Poziom 18  
    Vin
    WF0AXXGBFA1J70815
    transit 2.4TDCI

88KW

nadwozie kabina i rama , na ramie teraz jest paka z kiperem
    kiedyś było wg dowodu jakieś pudło do przewozu żywych zwierząt
    Załączniki:
    • Ford Transit 2.4 (2001r) - Wybór odpowiedniego sprzęgła i koła zamachowego dowod m.jpg (172.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 19867409
    oktawian89
    Poziom 27  
    To jest TDDI a nie TDCI...

Nr nadwozia WF0AXXGBFA1J70815
    Data produkcji 01-01-17
    Linia pojazdu Transit 2000-2006
    Positive Territories (+)"E"
    Rodzaj silnika 2.4L Duratorq DI (120PS)
    Przekładnia 5-bieg. przekł. ręczn. - MT75
    Normy emisji spalin Lekki sam. dost. st. III
    Klimatyzacja
    Stylistyka nadwozia
    Napęd LHD RWD
    Final Drive Ratios 4.63
    Wersja
    Seria Seria 350 L
    Rozstaw osi
    Stylistyka kabiny Kabina pojedyncza (2-drzwiowa)
    Warunki wewnątrz pojazdu Dark Graphite
    Lakier zewnętrzny Diamond White 73
    Tkanina we wnętrzu Stylize (-I-C)

Są dwa rodzaje sprzęgła do tego samochodu : DMF i SMF

1C1O-7C593-AA

Zestaw Naprawczy Sprzęgła 1.00
    00-01-04–02-04-15
    Rodzaj silnika = Silniki Diesla 2.4 DOHC
    Przekładnia = 5-bieg. przekł. ręczn. - MT75
    Koło zamachowe o pojedynczej masie, Zestaw do konwersji koła zamachowego DMF na SMF

1C14-7C625-AA

Zestaw Naprawczy Sprzęgła 1.00
    00-01-04–02-03-18
    Koło zamachowe o podwójnej masie, Zestaw do konwersji koła zamachowego SMF na DMF

Koło zamachowe : dwa rodzaje :

1C1O-6375-AA

Koło Zamachowe 1.00
    00-01-01–
    Rodzaj silnika = 2.4L Duratorq DI (120PS)
    Koło zamachowe o pojedynczej masie

1C14-6477-CD

Koło Zamachowe 1.00
    00-01-01–03-05-31
    Koło zamachowe o podwójnej masie
  • #23 19867482
    stalin2
    Poziom 18  
    każde z tych sprzęgieł generuje zgodne impulsy dla hallotronu o położeniu wału korbowego ?

to mam zamówić 2 zestawy sprzęgieł 1 masowych i próbować na którym zapali a zbędne zwrócić ?
  • #24 19867483
    oktawian89
    Poziom 27  
    Skoro są zamienne wg. producenta to tak ?
  • #25 19867493
    pasta7
    Poziom 19  
    Schemat rozrządu Ford Transit 2.4 (2001r) - Wybór odpowiedniego sprzęgła i koła zamachowego
  • #26 19867500
    stalin2
    Poziom 18  
    ok czyli zostawić to sprzęgło w spokoju i sprawdzić rozrząd

patrzę na ten schemat i zastanawiam się co tam mogli źle ustawić i wygląda na to ze mogli mieć problem z ustawieniem walu i jego zablokowaniem
    Załączniki:
    • Ford Transit 2.4 (2001r) - Wybór odpowiedniego sprzęgła i koła zamachowego f1.jpg (112.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 19867507
    oktawian89
    Poziom 27  
    A skąd ktoś ma wiedzieć jakie tam jest koło zamachowe ?!

Pytanie, czy samochód przed regeneracją pompy wtryskowej normalnie jeździł ?! Odpalał ?

Jeżeli tak, to kwestia jest raczej prosta - sama pompa lub rozrząd, może też ktoś przy montażu pompy, nie odpowietrzył jej dokładnie i się zatarła ?

Nikt nie jest wróżką i szklanej kuli nie ma.
  • #28 19867537
    stalin2
    Poziom 18  
    znalazłem foto z lapa z tego auta wyżej

p0149

to mi wygląda na ten tranzystor w sterowniku pompy
  • #29 19867540
    pasta7
    Poziom 19  
    Mogli wszystko źle zrobić. Zembatka mogła przeskoczyc o oczko. Przy ustawieniu tej pompy liczą sie dziesiate mm a nawet setki żeby dobrze ustawić zapłon.Blokady służą do montażu. Zapłon regulujemy bez blokad z komputerem w którym masz podane wartości konta wtrysku.
  • #30 19867541
    stalin2
    Poziom 18  
    oktawian89 napisał:
    A skąd ktoś ma wiedzieć jakie tam jest koło zamachowe ?!

Pytanie, czy samochód przed regeneracją pompy wtryskowej normalnie jeździł ?! Odpalał ?

Jeżeli tak, to kwestia jest raczej prosta - sama pompa lub rozrząd, może też ktoś przy montażu pompy, nie odpowietrzył jej dokładnie i się zatarła ?

Nikt nie jest wróżką i szklanej kuli nie ma.

jak już wcześniej pisałem przed wymianą pompy samochód jeździł do 3 tys obrotów i gasł

Dodano po 1 [minuty]:

pasta7 napisał:
    Mogli wszystko źle zrobić. Zembatka mogła przeskoczyc o oczko. Przy ustawieniu tej pompy liczą sie dziesiate mm a nawet setki żeby dobrze ustawić zapłon.Blokady służą do montażu. Zapłon regulujemy bez blokad z komputerem w którym masz podane wartości konta wtrysku.

ja te pompy VP44 manometrem zegarowym ustawiam i wkręcam blokadę - tak robiłem w bmw

znalazłem foto z lapa z tego auta wyżej

p0149

to mi wygląda na ten tranzystor w sterowniku pompy

albo źle ta pompa ustawiona
    Załączniki:
    • Ford Transit 2.4 (2001r) - Wybór odpowiedniego sprzęgła i koła zamachowego f1.jpg (112.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z doborem sprzęgła i koła zamachowego do Forda Transita 2.4 z 2001 roku. Użytkownik zgłosił, że po wymianie pompy wtryskowej na regenerowaną, auto nie odpala, a impulsy z czujnika położenia wału korbowego są niezgodne z wymaganiami. Uczestnicy rozmowy sugerowali, że problem może leżeć w niewłaściwym ustawieniu pompy wtryskowej lub rozrządu, a także w błędach montażowych. Wskazano na konieczność sprawdzenia ustawienia rozrządu oraz możliwości zamiany sprzęgieł jedno- i dwumasowych, które mogą mieć różne wypustki dla czujnika hallotronowego. Użytkownik rozważał zamówienie obu typów sprzęgieł, aby sprawdzić, które z nich umożliwi uruchomienie silnika. W końcu, zdiagnozowano uszkodzenie czujnika położenia wału, co mogło być przyczyną problemów z uruchomieniem pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA