logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz sygnału dla sieci LAN RJ45 na 100m?

vir2000 05 Lis 2005 17:14 8829 13
REKLAMA
  • #1 1957844
    vir2000
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam ostatnio problem z siecia lan RJ45. Mam 2 komputery oddalone od siebie ponad 50m i dzialaja w sieci jednak z szybkoscia 10mb (stara karta sieciowa 3coma) teraz gdy wlazylem nowa karte 100mb tez 3coma to juz nie dziala siec :( Ale jak postawilem komputery obok siebie to wszystko bylo ok dlatego przyczyna musi byc dlugosc kabla. Coprawda producenci podaja ze maksymalna dlugosc to ok 100m ale widac to wszystko pic na wode...
    Dlatego chcialem zbudowac wzmacniacz tak zeby byl na wejsciu jednego i drugiego kompa tylko nie zabradzo wiem czego uzyc... Jakis gotowych ukladow scalonych, komparatorow czy zwyklych tranzystorow?
    Po za tym nie zabardzo wiem jaka jest czestotliwosc oraz napiecie wychodzace z kraty.
    Ma ktos jakis pomysl?

POZDRAWIAM!
  • REKLAMA
  • #2 1957874
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    witam :D
    na 50 metrów kabla to powinooo biegać!!
    u mnie w sieci jest 55 mterów kabla 4żyły (2pary)
    i chodzi spox !! (teraz jest wpięty pod switha ale dawniej był wpięty miedzy KOMP<>KOMP i tez chodziło)
    zobacz czy kabel jest dobry !! może załóż nowe wtyczki !?
    pozdrawiam MaReK
  • REKLAMA
  • #3 1957955
    pit3req
    Poziom 11  
    Zastosuj po prostu jakiegoś SWITCHA. Tutaj w zupełności wystarczy Tobie: Linksys Switch 10/100 Mbit/s 5-port - SD205
  • #4 1957991
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    producenci podają, że max długość kabla to 100m, ale u mnie na realtekach sieć chodziła dobrze na kablu 140m... a co dopiero 3com... może kabel jest po prostu pozaginany albo wtyczki mają słaby styk?
  • #5 1958750
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Sprawdź, czy wtyk jest dobrze zaciśnięty - chodzi o kolejność drutów - wielu ludzi myśli, że wystarczy jeśli na obu końcach jest tak samo a to nieprawda, sygnały muszą iść po drutach jednej pary. To częsta przyczyna tego, że kabelek działa na 10M a na 100 już nie chce.
  • REKLAMA
  • #6 1959128
    vir2000
    Poziom 11  
    Kabel jest w 100% dobry, teraz podlaczony jest komputer<>router (Conexant).
    [robball]
    drut to drut a kolor nic do tego nie ma wazne chyba zeby byly tylko odpowiednio podlaczone (nie pomieszane w wtyczce) zgadza sie?!

Siec caly czas dziala ale TYLKO na starej sieciowce Karta Ethernet 3Com 3C900B-COMBO, a na nowej 3Com EtherLink XL 10/100 PCI dla pełnej karty PC Management NIC (3C905C-TX) juz nie chce (podobnie jak na innej z chipsetem realtecka)

Dlatego chce zrobic sobie taki miniwzmacniacz...
  • #7 1959151
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    kolory są bardzo ważne... W kablu niekrosowanym powinny być ułożone (licząc od dowolnej strony) w ten sposób:
    1 zielony
    2 zielonobiały
    3 pomarańczowy
    4 niebieski
    5 niebieskobiały
    6 pomarańczowobiały
    7 brązowy
    8 brązowobiały
    w obu wtyczkach jednakowo.
    Jeśli jest inaczej, sieć przy 10Mbit czasem działa (ale gubi pakiety), a przy 100Mbit nie działa nigdy.
    Jeśli chcesz wykonać repeater (tak się nazywa wzmacniacz do sieci), to musisz skądś mieć transformatory separujące i specjalne scalaki...
  • REKLAMA
  • #9 1961971
    vir2000
    Poziom 11  
    Przyznaje ze zapomnialem ze ten wzmacniacz nazywa sie repeater ale nie robcie ze mnie juz takiego matola...

kolory sa bardzo wazne... No ok zgadzam sie ale ich kolejnosc jest bez znaczenia grunt zeby je odpowiednio zacisnac na koncach... Dobra ale mniejsza o kolory... Kabel jest w 100% dobrze zacisniety.
    Zamiast repeatera wystarczyl by 2 switch albo aktywny hub?

PS jakos nie moge pojac za 10Mb dziala a 100Mb nie... czy one maja miedzy soba (w budowie) jakas roznice? A tak dla scislosci Podlaczajac ta nowa karte (100Mb) zapala sie dioda na karcie oznaczajaca polaczenie 100Mb i na routerze rowniez...
  • #10 1962097
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Napisałeś:
    Cytat:
    kolory sa bardzo wazne... No ok zgadzam sie ale ich kolejnosc jest bez znaczenia grunt zeby je odpowiednio zacisnac na koncach

To nie tak. Dla ciekawości, odetnij kawałek skrętki i zobacz jak jest zrobiona.
    Ma 4 pary skręconych przewodów . Ale każda para ma inną ilośc skręceń na metr. Taka konstrukcja zapewnia zminimalizowanie "przesłuchów" między parami.
    Sygnały przesyłane są parami np. Tx- i Tx+ i muszą one być przesłane parą przewodów np. zielonym i biało-zielonym. Nie można właczyc Tx- do brązowego a Tx+ do biało-pomarańczowego, bo raz, przesunięcia fazowe, dwa , przesłuchy.
    Przy wolnych transferach może to działać ale 100 Mbps to już inna bajka. :D

pozdr.
  • #11 1962099
    krzychuh
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Napewno masz albo źle zarobione końcówki albo kiepski kabel. Na 10Mb będzie chodzić nawet na płaskim kablu (nie skrętce). Wiem że tak jest bo sprawdzałem na płaskim kablu terminalowym sieć 10Mb chodzi bez problemów. Na skrętce kategori 5e sieć 100Mb chodzi napewno bez problemów do 100m, a z praktyki wiem że nawet do 200m.
  • #12 1963350
    vir2000
    Poziom 11  
    No przyznaje ze mnie polamaliscie Oo
    No to w takim razie moge zapomniec o 100Mb sieci :cry: bo mam w puszczony kabel w scianie (i nie jest to kabel typowo do sieci komputerowych) :(
    No coz moze kiedys puszcze nowy kabel...

No chyba ze macie jakis pomysl na to?
  • #13 1966170
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 147
    to jaki to jest kabel?
    zawsze możesz kupic i położyć kabel.... koszt to nie jest duży za 50 metrów zapłącisz koło 40..45 PLN.
  • #14 1967205
    vir2000
    Poziom 11  
    czesciowo to kat E5 czyli skretka a juz w scianach poprowadzony jest zwykly kabel 12 zylowy... chyba 0.5 albo 0.75.
    Tak czy siak wymienic teraz ten kabel to musial bym rozwalic sciane :/

No cuz bede jeszcze nad tym myslal :)
    Chyba w scianie sa jakies rurki do kabli nieprzewidzianych :P moze z nich skorzystam :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy sieci LAN RJ45, gdzie połączenie dwóch komputerów oddalonych o ponad 50 m działa stabilnie tylko z prędkością 10 Mb/s na starszej karcie sieciowej 3Com 3C900B-COMBO, natomiast przy użyciu nowej karty 100 Mb/s (3Com EtherLink XL 3C905C-TX lub karta z chipsetem Realtek) sieć przestaje działać. Mimo deklarowanej maksymalnej długości kabla do 100 m, w praktyce pojawiają się problemy z transmisją 100 Mb/s. Przyczyną najczęściej jest nieprawidłowe zarobienie wtyczek RJ45, niewłaściwe ułożenie par przewodów lub użycie kabla niezgodnego ze standardem (np. kabel 12-żyłowy zamiast skrętki kategorii 5e). W sieciach 100 Mb/s sygnały przesyłane są parami przewodów o określonej skrętce i kolejności, co jest krytyczne dla eliminacji przesłuchów i zapewnienia integralności sygnału. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie switcha (np. Linksys SD205) lub aktywnego huba zamiast budowy własnego wzmacniacza (repeatera), gdyż konstrukcja repeatera wymaga specjalistycznych transformatorów separujących i układów scalonych. W przypadku istniejącego kabla nieprzystosowanego do sieci 100 Mb/s, najlepszym rozwiązaniem jest wymiana kabla na skrętkę kategorii 5e lub wyższej, choć wiąże się to z koniecznością prac instalacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA