logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić kabel LAN - sugestie

creepingdeath 04 Maj 2006 19:25 42968 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak sprawdzić kabel LAN i dlaczego połączenie działa przy 10 Mb/s, a przy 100 Mb/s nie?

Najprościej sprawdzisz kabel, zwierając żyły na jednym końcu i mierząc omomierzem przejścia na drugim końcu; alternatywnie użyj testera skrętki z terminatorem, który wykryje przerwy, zwarcia i zamienione pary [#2592003][#2591936] Jeśli 10 Mb/s działa, a 100 Mb/s nie, to zwykle problem leży w kablu albo w zarobieniu wtyczek, bo przy 100 Mb/s muszą się zgadzać pary 1–2 oraz 3–6 [#2597952][#2598240] Kolory żył mogą być inne, ale tylko wtedy, gdy zachowane są całe pary; w skrosowanym kablu powinno być 1↔3, 2↔6, 3↔1 i 6↔2 [#2597555][#2598240] Sprawdź też, czy wtyki są dobrze zaciśnięte i czy kabel ma właściwą kategorię nadrukowaną na płaszczu [#2597871][#2601019] Jeśli mimo poprawnych połączeń nadal nie ma 100 Mb/s, to kabel jest podejrzany nawet wtedy, gdy omomierz pokazuje przejście [#2601019]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2591881
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam.
    Mam problem z siecią w domu.
    Miałem dwa kompy spiete krosowaną skretką ale problem był tego typu że działał tylko w konfiguracji gdy na jednym kompie była karta 10MBps przy 100 już nie działało.
    Myślałem że to płyta główna nie wyrabia na tych kartach bo to stary sprzet był. Ale zmieniłem ostatnio kompa i jest to samo.
    nie działa gdy w dwuch kompach sa karty "Setki" działa natomiast (na innym-niekrosowanym kablu) podłączone przez HUB (tyle że HUB to też "dziesiątka")
    Moje pytanie.
    Czy w jakiś (nie mechaniczny sposób) można sprawdzić kabel? (omomierzem nie sięgne bo kable leci gdzieś za ścianą i po strychu).
    Dlaczego przy 10Mbps działa a przy 100Mbps nie?
    Bo chyba pozostaje tylko kwestia kabla. w sumie wymieniłem dwa całe kompy. Sieciówek już podłączałem z 15 sztuk i na każdej to samo.
    Macie jakieś sugestie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2591922
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Omomierzem sięgniesz,tylko na jednym końcu zewrzyj styki a na drugim sprawdź wszystkie przejścia.
  • REKLAMA
  • #3 2591936
    dłubacz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Do kontroli kabli są specjalne testery - z jednej strony kabla wpina się terminator, a z drugiej strony tester i pokazuje stan kabla - wykrywa przerwy, zwarcia, zamienione przewody, zamienione pary. Popytaj znajomych - każdy szanujący się adminitrator sieci (osiedlowej,blokowej) powinien takie urządzonko mieć.
  • #4 2591952
    creepingdeath
    Poziom 24  
    NIe rozumiem za bardzo pierwszej wypowiedzi..
    Jak moge sięgnąć skoro kompy mam oddalone o kilka ładnych metrów od siebie? Chodzi o odległość między końcami kabla.

Co do testerów to wiem że coś takiego istnieje tylko niestety nie posiadam i wątpię żeby jakiś znajomy to cudo miał na "stanie" :)
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2592003
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 611
    creepingdeath napisał:
    NIe rozumiem za bardzo pierwszej wypowiedzi..
    Jak moge sięgnąć skoro kompy mam oddalone o kilka ładnych metrów od siebie? Chodzi o odległość między końcami kabla.

Nie musisz sięgać do obu końców. Wystarczy zwierać przewody na jednym końcu i sprawdzać przejście omomierzem na drugim końcu.
  • #6 2592140
    creepingdeath
    Poziom 24  
    no rzeczywiście. Nie pomyślałem :)... dzięki za radę... :)
    Sprawdzę to pewnie dopiero jutro. Już dzis raz zmieniałem RJ'a
    -------------------------------------------------------------------------
    05 Maj 2006 15:55
    No dobra. A co Panowie powiecie na to że sprawdziłem kabel i jest wszystko ok ???
    Dlaczego to nie działa?
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• REKLAMA
  • #8 2595071
    creepingdeath
    Poziom 24  
    No w sumie to nie wiem.
    Dostałem ją za darmo od znajomego, który sieci kładł.
    Wydląda ok. Ale po wyglądzie nie ma co oceniać..
    Tylko czy to może tak być że przy 10Mbps działa a przy 100 już nie??
    wkurza mnie to ! :)
  • #9 2595181
    bunkrowiec
    Poziom 13  
    Jeżeli kabel między kompami jest dłuższy niż 100 metrów to mogą ale nie muszą występować takie cuda wszystko zależy od kabla na łuższych odległościach może się stać konieczne uziemienie ekranu, tylko nie zrób z niego czasem anteny poproś o pomoc kogoś kto już to robił. Najlepszym rozwiązaniem było by zmierzenie Fluck-iem klasyfikującym sieć, bo na certyfikującego mało kogo stać
  • #10 2595191
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ten kabel ma maxymalnie chyba ok 12 metrów. A takich cudów nie posiadam. :/
    Czy na takiej odlegości cuda sie zdarzają?? Nie wydaje mi się..
  • #11 2596487
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    creepingdeath napisał:
    sprawdziłem kabel i jest wszystko ok

Co to oznacza? Proszę opisać jak są połączone obydwie końcówki kabla przy pomocy kolorów poszczególnych żył.
  • #12 2597376
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Patrząc od strony pinów pinami do góry, od lewej, z jednej strony mam tak:
    zielono-biały
    niebieski
    pomarańczowo-biały
    zielony
    niebiesko-biały
    pomarańczowy
    brązowo-biały
    brązowy

druga końcowka:

pomarańczowo biały
    pomarańczowy
    zielono-biały
    zielony
    niebiesko-biały
    niebieski
    brązowo-biały
    brązowy

Zgadza się ??
    Pozdrawiam
  • #14 2597724
    creepingdeath
    Poziom 24  
    NO rzeczywiście nie do końca dobrze to było zrobione...
    Ale poprawiłem i jest dokładnie to samo !
    Co Ty na to??
    Mam tylko zamieniony kolor niebieski z zielonym ale przecież sygnał się nie obrazi jak innym kolorem popłynie :)

P.S: Sprawdziłem jeszcze 3 razy. Teraz jest skrosowany dobrze według strony którą mi podałeś. Przejścia są na każdym kablu, ale jednak nie do końca chce działać..
    Nie może sobie kompa znaleźć adresu sieciowego. Wpisane ręcznie IP załatwia sprawę ale niby jest ok. Ale sieć nie działa.
    Ma ktoś pomysł?
  • #15 2597820
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    A jak wyglądają diody na kartach, świącą jak podepniesz kabel ??
    Co do zarabiania wtyczek rozumiem że używsza odpowiedniej zaciskarki.
    Sprawdz wtyczkiczy sa prawidłowe kiedys sie spotkałem z faktem ze wtyczki były do linki a ktoś próbował zacisnąc na drucie i nie chodziło lub odwrotnie juz nie pamiętam.
    Co kolejności kabelków to powinno byc to tak:

Powinieneś podłączyć to wszystko tak:
    (wtyczka1) kolor (wtyczka2)

(1) biało-pomarańczowy (3)
    (2) pomarańczowy (6)
    (3) biało-zielony (1)
    (4) niebieski (7)
    (5) biało-niebieski (8)
    (6) zielony (2)
    (7) biało-brązowy (4)
    (8) brązowy (5)

Kolory mozna zamienic nie ma większego znaczenia, ważne aby były w odpowiednich parach, jak zamienisz biało zielony na biało niebieski to zamień tez zielony na niebieski. Ale to chyba oczywiste.
  • #16 2597859
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Samuraj napisał:
    A jak wyglądają diody na kartach, świącą jak podepniesz kabel ??

Zielona się pali a pomarańczowa mruga.

Samuraj napisał:
    Co do zarabiania wtyczek rozumiem że używsza odpowiedniej zaciskarki.
    Sprawdz wtyczkiczy sa prawidłowe kiedys sie spotkałem z faktem ze wtyczki były do linki a ktoś próbował zacisnąc na drucie i nie chodziło lub odwrotnie juz nie pamiętam.

Zaciskam niestety cienkim śrubokrętem bo zaciskarki nie posiadam. :/
    Ale to chyba też nie ma większego znaczenia. Skoro kabel przewodzi.
  • #17 2597871
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 611
    creepingdeath napisał:
    Tylko czy to może tak być że przy 10Mbps działa a przy 100 już nie??

Teoretycznie może tak być... http://en.wikipedia.org/wiki/Category_3_cable
    Na kablu powinien być nadruk z informacją o kategorii.
  • REKLAMA
  • #18 2597905
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Mój jest Cat. 5e

A żeby było teraz jasne to podłączyłem tak:
    (1) biało-pomarańczowy (3)
    (2) pomarańczowy (6)
    (3) biało-zielony (1)
    (4) ZIELONY (7)
    (5) biało-niebieski (8)
    (6) NIEBIESKI (2)
    (7) biało-brązowy (4)
    (8) brązowy (5)
  • #19 2597911
    Samuraj
    Poziom 35  
    Jak po mojemu to jest żle.Sygnał lec w pinach 1 + 2 oraz 3 + 6.
    4,5,7,8 są zbędne. Dlatego 1 z 2 oraz 3 z 6 musi byc w parze.
  • #20 2597919
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Bo faktycznie źle. Zamień niebieski z zielonym w obu wtyczkach. Przewód sieciowy to nie jest zwykły kabelek z kilkoma żyłami: to są konkretne pary przewodów.
  • #21 2597945
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Jak to 8 kabelków może namieszać w głowie.
    Według mnie też jest dobrze.
    Przecież mam tak jak w schemacie. Tyle że na I końcówce mam zamieniony zielony z niebieskim. Ale na II końcu też przemieniłem więc tylko kolor się nie zgadza. Ale połączenie jest jak należy.

Po przeczytaniu posta menka dopisuje:

Ok. Skoro to ma wpływ to zamienie... Tylko już chyba nie dzis bo mi sie RJ'y skończyły :)
    dam znac jak zamienie czy działa
  • Pomocny post
    #22 2597952
    Samuraj
    Poziom 35  
    Pisałem że kabelki muszą byc parami. Jak na 3 masz niebieski to na 6 powinien byc biało-niebieski.
    Jak dasz na 3 zielony to na 6 musi byc biało-zielony.
    Podobnie jest z 1 i 2.
  • #23 2597969
    creepingdeath
    Poziom 24  
    OK.
    Pomieniam to wieczorem albo w tygodniu i dam znać.
    Tym czasem koniec z tym bo już mam dosyc tych kabli, kolorow i wszystkiego.
    Tylko dziwiło mnie to ze przy 10Mbps działa a przy 100 już nie :/
    Ale widocznie częstotliwość już tu miesza przy takim ustawieniu kabli
  • #25 2598016
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Przejrzałem to ale wolę w to nie wnikac bo tu jest chyba jeszcze inaczej. Ale moze kiedyś ten tester sobie wykonam. Pozdrawiam
  • #26 2598240
    Samuraj
    Poziom 35  
    Kolory nie mają znaczenia :!:
    Przynajmniej na tych 12 metrach, choć osobiście sprawdzałem na ponad 100 w róznej kolejności i chodzilo.
    Ważne są pary :!::!::!: 1 z 2 oraz 3 z 6.
    porównaj wszystkie przedstawione rysunki.
    A i jeszcze jedno w kablu prostym masz 1 do 1 czyli w pierwszej wtyczce kabel z 1 pinu idzie do 1 w drugiej i tak do końca. Ale to jest kabel pomiędzy urządzeniem a Uplinkiem.
    W Twoim przypadku potrzebny jest skrosowan, czyli z pierwszego pinu w pierwszej wtyczce na 3 w drugiej, z 2 na 6, z 3 na 1 i z 6 na 2. Ale powtarzam po raz kolejny ważne aby kable były w parach 1 i 2 to ta sama para.
    a tu masz rysuneczek jeśli tekst nie przemawia.
    Jak sprawdzić kabel LAN - sugestie
  • #27 2599292
    creepingdeath
    Poziom 24  
    OK dzięki za wszelkie wskazówki.
    Wrócę do tematu w poniedziałek.
    Pozdrawiam.

P.S: jeszcze tylko jedna sprawa.
    Czy ma to znaczenie która końcówka kabla jest przy kompie udostępniającym połączenie internetowe??
  • Pomocny post
    #28 2599299
    Samuraj
    Poziom 35  
    Bez róznicy.
    Dlaczego ?? - popatrz na kabel 1 idzie do 3 i z drugiej strony drugie 1 tez idze do 3
  • #29 2600672
    kionka7
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    wtyczki roznia sie tylko tym ze zmeinione sa pary zielona z pomaranczowa jak wyzej na obrazku....
  • #30 2601019
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Jeżeli RJ'otki masz zarobione prawidłowo (linków juz chiba wystarczy) i nie chce pójść na 100M to znaczy że z kablem "coś nie tak". 12 metrów kabla to w najdroższym sklepie 12zł, a męczysz się z problemem juz jakis czas ...
    W dodatku jeśli nie ma konieczności przeciągania (otwory w ścianach itd.) to w sklepie powinni ci zarobić dowolną długość.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy sieci LAN w domu, gdzie połączenie dwóch komputerów krosowaną skrętką działa poprawnie tylko przy prędkości 10 Mbps, natomiast przy 100 Mbps sieć nie funkcjonuje. Sprawdzano różne karty sieciowe i komputery, problem pozostał. Dyskusja koncentruje się na metodach testowania kabla bez dostępu do obu końców (np. omomierz z zwarciem na jednym końcu i pomiarem na drugim) oraz na poprawnym wykonaniu połączeń wtyczek RJ-45 zgodnie ze standardem kabla krosowanego. Podkreślono znaczenie prawidłowego ułożenia par przewodów (szczególnie par 1-2 i 3-6) oraz konieczność stosowania odpowiednich narzędzi do zaciskania wtyczek. Wskazano, że kabel powinien być kategorii co najmniej 5e, a nieodpowiednia kategoria lub błędne połączenia mogą powodować problemy przy 100 Mbps. Zalecano wymianę kabla na nowy, jeśli problem się utrzymuje, gdyż długość kabla (ok. 12 m) nie powinna powodować zakłóceń. Omówiono również, że kolejność końcówek kabla nie ma znaczenia dla działania sieci. Podsumowując, problem najprawdopodobniej wynika z błędów w okablowaniu lub jakości kabla, a testery kabli lub poprawne zarobienie wtyczek są kluczowe dla stabilnej pracy sieci 100 Mbps.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA