logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

stare urządzenia - czy potrzebne jest obniżanie i stabilizacja napięcia?

mixerman 13 Lut 2022 08:52 1428 11
REKLAMA
  • #1 19881222
    mixerman
    Poziom 5  
    Witam, wchodzę w posiadanie urządzenia elektronicznego sprzed pół wieku, którego zamierzam często używać. Jak wiadomo, obecnie obowiązujące napięcie w sieci to 230V, w tamtych czasach produkowało się na 220V, tymczasem u mnie w domu waha się ono od 228 do nawet 242V (obserwacja wskazania ciągłego z pomiaru na UPS) i nie chcę mojego zabytku po prostu spalić. Pytanie, czy nie ma się czego obawiać i włączyć je wprost do gniazdka, czy może podłączyć do UPS obniżającego o 30V w przypadku przekroczenia 240V, a może nabyć jakiś ówczesny stabilizator typu Unitra Zatra serii RN czy SM?
  • REKLAMA
  • #2 19881233
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Na początek podziel się informacją co to za urządzenie i co twierdzi jego tabliczka znamionowa - jeżeli jeszcze jest.
    W starych czasach napięcia w sieci wcale nie były takie stabilne jak 220V, czasami na początku sieci było i 245V, a na końcu nawet 190V (i mniej) i prawie wszystko chodziło bez problemu - no prawie :D
  • #3 19881248
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Między 220V, a 230V jest tak mała różnica, że nic nie spalisz.
  • REKLAMA
  • #4 19881257
    Broonzy
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Przede wszystkim napięcie w sieci nie może dochodzić do 242V.
    Gdyby było 230V to możesz używać starsze urządzenia na 220V.
    Z 2-giej strony im urządzenie jest starsze tym łatwiej jest je zepsuć,
    bo wszystkie elementy są już mocno zużyte,
    więc nawet przy 220V nie masz gwarancji że będzie działać jeszcze 100 lat.
    Trzeba sprawdzić skąd te 242V?
    Tu jest problem, a nie w zastanawianiu się czy urządzenie na 220V będzie bezpiecznie działać przy 230V.
    Poza tym nie napisałeś co to za "urządzenie"?
    Jeśli to grzejnik, to śmiało (tylko trochę krócej) wytrzyma 240V.
    Każde urządzenie w końcu się psuje.
    A podwyższanie napięcia zasilającego tylko to przyśpieszy.
  • REKLAMA
  • #5 19881268
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    Broonzy napisał:

Kto ci takich bajek naopowiadał? Może być nawet 253V.

mixerman napisał:
    wchodzę w posiadanie urządzenia elektronicznego sprzed pół wieku

Jaki jest pobór mocy urządzenia?
  • #6 19881331
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Przez powszechnie stosowane panele fotowoltaiczne napięcie w sieci mamy większe niż zanim je wprowadzono na rynek. Rzeczywiście teraz może nawet sięgać 253V (10% więcej od znamionowego 230V). Ma to głównie miejsce dzienną porą, gdy trwa produkcja prądu przez wspomniane panele. U mnie (jak do tej pory) żadne stare urządzenie się nie zepsuło. Widać solidnie kiedyś je produkowali, czego nie można powiedzieć o nowych.
  • #7 19881421
    madamsz1
    Poziom 42  
    zybex napisał:
    Widać solidnie kiedyś je produkowali, czego nie można powiedzieć o nowych.

Może dlatego że kiedyś konstruktor zdawał sobie sprawę że to napięcie nie jest stabilne, a jego urządzenie ma chodzić.

Nie było też przetwornic tylko większość zasilana z transformatora i stabilizacja za trafem,. Teraz wystarczy "pstryknąć" napięciem i często przetwornica potrafi polecieć z dymem.
    Ostatnio przerabiałem zasilania w starych maszynach z DDR-u gdzie zasilanie sterowania było na małych trafkach 2-5W no i właśnie one zaczęły padać - przegrzewać się :), ale to maszyny z początku lat 80tych i już na 230V pracowały cały czas od zmiany z 220V, od bodajże 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #8 19894607
    mixerman
    Poziom 5  
    Broonzy napisał:

Może. Sytuacje jak ta na obrazku są u mnie częste.
  • #9 19894616
    madamsz1
    Poziom 42  
    O wielkości napięcia jakie jest dopuszczalne wg normy kolega w #6, wyjaśnił że może dochodzić nawet do 253V.
    Dlatego w większości urządzeń (obecnych), są warystory dla zabezpieczenia. Z reguły na 275V co czasami jednak też nie wystarcza.
    243V nie jest niczym specjalnym przy kilku/kilkunastu instalacjach PV na danej linii zasilającej, a że akurat ten UPS już przy tym napięciu ogranicza je do poziomu nie wiadomo czemu 215V to tak sobie wymyślił producent.
    Też mam podobny (chyba nawet identyczny na zabezpieczeni kotłowni i bramy wjazdowej) i też tak reaguje :)
  • #10 19894633
    mixerman
    Poziom 5  
    Moje urządzenie to instrument muzyczny, tranzystorowy, bez lamp, pobór mocy z tego co gdzieś znalazłem to 50W. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, może się jednak okazać, że rozwiązanie tkwi gdzie indziej i jest prostsze niż kombinowanie z zewnętrzną stabilizacją napięcia, gdyż według schematu jest odczep z transformatora na 240V, więc po prostu przelutuję tam z 220V i byłoby po sprawie.
  • #11 19894738
    madamsz1
    Poziom 42  
    No widzisz, i na początku to info i nie było by wywodów i tematu :)
    Jeżeli masz w instalacji w większości napięcie około 240V to tak zrób i po temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje używać starego urządzenia elektronicznego, które zostało wyprodukowane na napięcie 220V, w warunkach, gdzie napięcie w sieci waha się od 228 do 242V. W dyskusji podkreślono, że różnica między 220V a 230V jest niewielka i nie powinna spalić urządzenia. Zwrócono uwagę na to, że napięcie w sieci może sięgać nawet 253V, co jest wynikiem wprowadzenia paneli fotowoltaicznych. Użytkownik rozważał użycie UPS-a obniżającego napięcie oraz stabilizatora, ale ostatecznie zasugerowano przelutowanie odczepu transformatora na 240V, co może być prostszym rozwiązaniem. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kondensatora w urządzeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA