logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum Mig 210 Synergia - spawarka nie działa po zwarciu, wybiło bezpieczniki

buchi20 13 Lut 2022 09:42 3036 8
REKLAMA
  • #1 19881277
    buchi20
    Poziom 11  
    Witam
    Posiadam Magnum Mig 210 Synergia
    Wczoraj uruchomiłem spawarkę, wszystko super, jak zawsze przykładam uchwyt do materiału i koniec, wybiło bezpieczniki. Podniosłem esa, ale spawarka już nie wstała :/ Ma ktoś jakieś pomysły albo schemat tej spawarki? Za każda pomoc dziękuję.
    Magnum Mig 210 Synergia - spawarka nie działa po zwarciu, wybiło bezpieczniki
  • REKLAMA
  • #2 19881497
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 544
    buchi20 napisał:
    Ma ktoś jakieś pomysły albo schemat tej spawarki? Za każda pomoc dziękuję.

Szukaj serwisu lub nowej spawarki. Takie pomysły przyszły mi do głowy.
  • #3 19881540
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Jeżeli masz coś wiedzy na ten temat - napraw elektronicznych to może zacząć od rozebrania i oglądnięcia co może być na pierwszy rzut oka uszkodzone.
    Później podstawowe pomiary, gdzie jest i co jest a czego nie ma.
    O schemacie pewnie można pomarzyć, ale można na podstawie tego co jest w środku opierać się na częściach innych schematów.

Jak nie czujesz się na siłach to niestety serwis.
  • REKLAMA
  • #4 19881629
    buchi20
    Poziom 11  
    Rozebralem spawarkę nic gołym okiem nie widać przejrzałem wszystko Magnum Mig 210 Synergia - spawarka nie działa po zwarciu, wybiło bezpieczniki Magnum Mig 210 Synergia - spawarka nie działa po zwarciu, wybiło bezpieczniki bardzo dokładnie jedynie co mogę powiedzieć po załączeniu spawarki jest cisza wentylator off wyświetlacz off napięcie za przełącznikiem wchodzi na płytę jak uderzam w przekaźnik wybija esa
  • #5 19881653
    madamsz1
    Poziom 42  
    buchi20 napisał:
    jak uderzam w przekaźnik wybija esa

Hym :) , po sposobie diagnozy wydaje mi się, że jednak powinieneś ją gdzieś dać do naprawy, ale...
    Przekaźnik pracuje w układzie soft-start ograniczając prąd ładowania kondensatorów i pozwalając uruchomić przetwornicę pomocniczą (zasilacz niskich napięć - np 24V, 5V 12V 15V itp)
    Po starcie przetwornicy ma zadziałać przekaźnik pozwalając cały potrzebny prąd z sieci "ciągnąć" przez urządzenie.
    Jak chcesz możesz go sprawdzić - wymienić czy się nie rozleciał i nie robi zwarcia, ale jeżeli to nic nie zmieni oddaj gdzieś do naprawy.
  • REKLAMA
  • #6 19924618
    buchi20
    Poziom 11  
    Witam wraca temat uszkodzonej spawarki zrobiłem jak radziliście oddałem spawarkę „serwis elektronarzędzi „ który poddał się po jednym dniu wiec poszedłem o krok dalej i udałem się do serwisu spawarek po 3 tygodniach wyczekiwany telefon Diagnoza wszystko w spawarce popalone nie opłaca się ratować bo koszta będą duże i tylko wymiana płyty głównej wchodzi w grę po 4 dniach telefon ze żaden serwis w Polsce nie posiada płyty do tej spawarki i niestety muszę zabrać sprzęt .

Wkurzyłem sie rozlutowalem co mi przyszło do głowy i jedyne co znalazłem to uszkodzony tranzystor IGBT o oznaczeniu
    MagnaChip 60T65PES Dostępne tylko ma Ali :/ wiec zamontowałem IGBT FGA60N65SMD (nie wiem czy dobrze )
    Podłączyłem spawarka uruchomiła się jak nowa ale po 2 minutach cyk znowu zwarcie tym razem padł kolega wymieniłem uszkodzony odpalam spawarkę chodzi na wolnych 15 min wiec pomyślałem ze naprawiona wiec przyszedł czas na testy MMA przykładam elektrodę do materiału cyk znowu zwarcie tym razem padły 3 :/
    Ktoś coś poradzi ? Kondensatory sprawdzałem wydają się dobre……
  • REKLAMA
  • #7 19924943
    madamsz1
    Poziom 42  
    No bo "cyk" nie wymienia się w mostku jednego tranzystora tylko wszystkie cztery na jednakowe i trzeba sprawdzić wszystkie elementy w koło ( w bramce jak i gaszące - rezystor duży i kondensator). Trzeba też na początek zobaczyć przebiegi bramkowe, oraz elementy w układzie regulacji prądu.
  • #8 19927491
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 477
    Proponuję wysłać do serwisu importera w Krakowie. Firma SPAW ul. Kosiarzy 3.
  • #9 20661966
    DRAZEK87
    Poziom 15  
    Ocena: 145
    madamsz1 napisał:
    No bo "cyk" nie wymienia się w mostku jednego tranzystora tylko wszystkie cztery na jednakowe i trzeba sprawdzić wszystkie elementy w koło ( w bramce jak i gaszące - rezystor duży i kondensator). Trzeba też na początek zobaczyć przebiegi bramkowe, oraz elementy w układzie regulacji prądu.

bardzo słuszna uwaga! zazwyczaj wysadzenie bezpiecznika następuje w momencie uszkodzenia mostka lub uszkodzenie głównych tranzystorów nie koniecznie nastąpi to w momencie uruchomienia sprzętu, a dopiero podczas dołożenia elektrody do masy; miałem taki przypadek gdzie klucze działały ale ich przebiegi na bramkach się różniły o czym przekonałem się dopiero przy dołożeniu elektrody i ich wysadzenie na szczęście 2 sztuk więc wymiana ich w ciemno nie ma żadnego sensu bez dokładnych oględzin drobnicy w ich okolicach oraz sprawdzeniu przebiegów na ich bramkach jeszcze przed ich zamontowaniem...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z działaniem spawarki Magnum Mig 210 Synergia, która przestała działać po zwarciu, co spowodowało wyłączenie bezpieczników. Po rozebraniu urządzenia i braku widocznych uszkodzeń, użytkownik zauważył, że po włączeniu spawarki nie działa wentylator ani wyświetlacz, a uderzenie w przekaźnik powoduje ponowne wyłączenie bezpieczników. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przekaźnika oraz wymianę uszkodzonych komponentów, w tym tranzystora IGBT. Po wymianie IGBT spawarka działała przez krótki czas, ale ponownie wystąpiło zwarcie. Użytkownik został poinformowany, że wymiana wszystkich tranzystorów w mostku oraz dokładne sprawdzenie pozostałych elementów jest konieczne. Ostatecznie, użytkownik rozważał oddanie spawarki do serwisu, ale napotkał trudności w zdobyciu części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA