logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum Synergia 208 MIG/MAG - Spawarka czasem wybija bezpiecznik nadprądowy

Seraphim 07 Mar 2020 19:51 7779 12
REKLAMA
  • #1 18516824
    Seraphim
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Otóż spawałem z powodzeniem blachy ok 4-5 mm na spawarce inwertorowej firmy Magnum model Snake, nie było z bezpiecznikiem B10A żadnych problemów pod którą miałem podpiętą spawarkę. Bez problemu do 50-60A dochodziłem, więcej nie chciałem ze względu na ograniczenia. Po jakimś czasie kupiłem migomat (ze względu na chęć spawania poniżej 2 mm), też Magnum tylko że już synergia i zaczął się problem. Na ustawieniu grubości blachy (to pełna synergia) na 1,5 mm potrafi wybić bezpiecznik, w początkowej fazie spawania (tuż po zajarzeniu łuku). Czasami nie ma problemu, a są sytuację kiedy wybije. Jak sprawdzałem ustawienia to prąd na takich ustawieniach do 60A, napięcie 18-19 V. I pytanie. Czy jest możliwość ograniczenia zjawiska przeciążenia, przynajmniej w tej pierwszej fazie zwarcia drutu? Później jak załapie to nie ma problemu, nawet na większych amperażach. Np. w postaci wpięcia albo rezystora rozruchowego, czy też termistora? Najchętniej coś co nie powoduje mocnej ingerencji w samą spawarkę ale np na odcinku gniazdko-wtyczka od spawarki. Wymiana bezpiecznika na ten czas nie wchodzi w grę. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18516840
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    Kolego , sprawa jest prosta, odczytaj tabliczkę spawarki i oświeć Nas i siebie , jakie to potrzebuje zabezpieczenie.
    Przewód 1,5mm2 B10 tak to norma ale dla instalacji oświetleniowej.
  • #3 18516855
    WitJar
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Kolego o ile dobrą instrukcję znalazłem to pisze w tabelce na 5stronie -wymagane zabezpiecznie 20A..
  • #4 18516867
    Poziom 43  
    To tyle , zmień instalację i zabezpieczenie .
  • REKLAMA
  • #5 18516877
    Seraphim
    Poziom 10  
    No nie taka prosta, producent podaje, zarówno dla jednej jak i drugiej spawarki 25A, żeby cieszyć się całym spektrum możliwości. Jednak 4 mm dla jednej spawarki MMA nie ma problemu, a 1,5 mm dla MIG jest problem i pytanie, czy można go obejść? Nie mam możliwości ingerencji w domu rodziców w wymianę bezpiecznika, taki został zamontowany jako dodatkowy przed pomieszczeniem, gdzie jest spawarka i od czasu do czasu chce coś zrobić. A ze względów czysto zatwardziałych gospodarza nawet nie próbuję ingerować w instalację i wrzucenia tam 16A, pomimo tego że jest tam normalna instalacja, ale gospodarz w czasie wymiany instalacji takie chciał zabezpieczenie i tak jest. Więc pomijając wszelki możliwe dywagacje z której hurtowni jest kabel i czy ma wystarczający przekrój pytanie, czy da się ten problem obejść i "wygładzić" start spawarki?
  • REKLAMA
  • #6 18516901
    Poziom 43  
    Seraphim napisał:
    czy da się ten problem obejść i "wygładzić" start spawarki?

Bezpośrednio do transformatora zamontuj softstart 40a .
  • #7 18516918
    Seraphim
    Poziom 10  
    Nie ma możliwości wykonać tego przed wejściem do spawarki? Na popularnym serwisie są soft starty do maszyn różnych z ograniczeniem do 16A, to nie byłoby dobre do spawania z ograniczeniem jakie narzuciłem do 1/3 nominału mocy urządzenia - max 60A z maksymalnych tego urządzenia 200A?
  • Pomocny post
    #8 18518808
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 473
    Możesz zrobić kuku inwertorowi takimi kombinacjami. W magnum masz soft-start, ale ograniczony do momentu załączenia zasilania maszyny. Po ok 0,5 s następuje zwarcie obwodu przekaźnikiem i układ pracuje na ful. W trakcie spawania w procesie mig/mag dochodzi do częstych zwarć i skoków prądu tłumionych przez elektronikę inwertera. Stad ,,wybijanie'' impulsów prądu i zadziałanie bezpieczników. Jeżeli będziesz ograniczał maksymalną amplitudę prądu zasilania - spowodujesz spadek napięcia zasilania inwertera, który po nagłym zgaśnięciu łuku po prostu ,,nie zdąży'' ograniczyć czasu otwarci kluczy. Podobne zjawisko występuje przy zasilaniu inwerterów z agregatów prądotwórczych marnej jakości i już nie raz i nie dwa naprawiałem uszkodzone w takich warunkach spawarki.
  • #9 18518945
    Poziom 43  
    Acha jak inverter to nie ma mozliwosci softstartu.
  • REKLAMA
  • #10 18520388
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 473
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Acha jak inverter to nie ma mozliwosci softstartu.
    To zależy co rozumiesz pod tym pojęciem.
    Inwerter spawalniczy różni się charakterem obciążenia i właściwościami jakich się od niego wymaga od zasilacza bo ja wiem, komputerowego.
    Jedną z takich kardynalnych różnic jest praca w stanie zwarcia wyjścia.
    Soft- start jest tu ograniczony do momentu załączania urządzenia, aby uniknąć udaru prądu ładownia pojemności w inwerterze. Później - tylko by przeszkadzał, a nawet mógł prowadzić do zniszczenia. Jednym z wyjśc z takiej sytuacji jest stosowanie inwerterów z układem PFC gdzie prąd zasilania zmienia się w trakcie pracy w mniejszym stopniu niż w układzie klasycznym, gdzie lądowanie pojemności filtru głównego przetwornicy zachodzi jedynie w szczytach amplitudy napięcia sieci.
    Użycie jakiegoś regulatora tyrystorowego jako soft startu w trakcie pracy może prowadzić do załączenia się zabezpieczeń przed zbyt niskim napięciem zasilania, a nawet doprowadzić do uszkodzenia kluczy inwertera.
  • #11 18535015
    slopio30
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zgadzam się z przedmówcami ,posiadam tą właśnie spawarkę Magnum synergia 208Alu ,która do niedawna spawała ok ,minęło 2 lata gwarancja wyszła i pech spawa ale tylko max prądem brak regulacji choć wprowadzane parametry się zmieniają tylko na wyświetlaczu. Sprawdziłem tor przekładnika są tam podwójne diody D13 i D14 ,które mają uszkodzenie brak przejścia na złączach ,uszkodzony rezystor R16 (102) 1k powinno być jest 350k, diod nie mam możliwości odczytania oraz diod D11 i D10,na D11 zwarcie jednej diody napisy zatarte, Proszę o pomoc .Podpinam się pod temat

Dodano po 31 [minuty]:

Magnum Synergia 208 MIG/MAG - Spawarka czasem wybija bezpiecznik nadprądowy

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Niech kolega sprawdzi czy jeszcze coś nie wisi na tym zabezpieczeniu choć jest ono zdecydowanie za małe u mnie chodziła na B16 przy spawaniu różnymi zakresami przez dwa lata aż pewnego dnia od razu po uruchomieniu daje max. prąd czy na synergii czy manual czy MMA czy MIG , sprawdzam po kolei elementy uszkodzone diody podwójne nie mogę odczytać oznaczeń zatarte
  • #12 18863186
    Lechuuu
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    slopio30 napisał:
    Sprawdziłem tor przekładnika są tam podwójne diody D13 i D14 ,które mają uszkodzenie brak przejścia na złączach ,uszkodzony rezystor R16 (102) 1k powinno być jest 350k, diod nie mam możliwości odczytania oraz diod D11 i D10,na D11 zwarcie jednej diody napisy zatarte, Proszę o pomoc .Podpinam się pod temat

Mam właśnie otwarte swojego Magnuma 208 alu synergie bo muszę wymienić elektrozawór bo puszcza gaz na gwincie (przekręcony) także służę pomocą w sprawie ewentualnych zdjęć :)

Opisy na obudowach diod:
    D10 ma 44
    D11 ma A7
    D13 ma A7
    D14 ma N9

Jeśli potrzeba jakichś jeszcze informacji, to pisz bo do jutra mam miga otwarte :)
  • #13 18871364
    slopio30
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuję za pomoc ,zobaczę po wymianie co będzie,jeszcze raz dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z migomatem Magnum Synergia 208, który czasami wybija bezpiecznik nadprądowy B10A podczas spawania blach o grubości 1,5 mm. Wcześniej używał spawarki inwertorowej Magnum Snake bez problemów. Użytkownik zastanawia się nad możliwością ograniczenia przeciążenia w początkowej fazie spawania, sugerując zastosowanie rezystora rozruchowego lub termistora. Odpowiedzi wskazują na konieczność zmiany zabezpieczenia na 20A, a także na ograniczenia związane z zastosowaniem softstartu w inwerterach. Wskazano, że zbyt niskie zabezpieczenie może prowadzić do uszkodzeń urządzenia. Użytkownik dzieli się również doświadczeniami z uszkodzeniami komponentów w spawarce.
REKLAMA